Όταν ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι καταδικάστηκε σε θάνατο

Μια ιστορία λύτρωσης και λογοτεχνικού θριάμβου που συνέβη στις 16 Νοεμβρίου του 1849.

Στη Ρωσία του 19ου αιώνα, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο μεγάλος λογοτέχνης, αντιμετώπισε μια οδυνηρή σύγκρουση με τη θνητότητα που θα διαμόρφωνε την πορεία της βαθιάς λογοτεχνικής του κληρονομιάς. Εκείνη τη μοιραία ημέρα της 16ης Νοεμβρίου του 1849, ένα ρωσικό δικαστήριο, παγιδευμένο στην πολιτική θύελλα της εποχής, καταδίκασε τον Ντοστογιέφσκι σε θάνατο, κατηγορώντας τον για αντικυβερνητικές δραστηριότητες που συνδέονταν με μια ριζοσπαστική πνευματική ομάδα.

Ο Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε προνομιούχος ως γιος ιατρού στο Νοσοκομείο των Φτωχών της Μόσχας, αλλά η ζωή του πήρε απροσδόκητη τροπή, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο ίδιος έπασχε από επιληψία και, ενώ εντρυφούσε κρυφά στον κόσμο της λογοτεχνίας, περιπλανιόταν παράλληλα στον λαβύρινθο της δημόσιας διοίκησης. Οι πρώτες λογοτεχνικές του προσπάθειες, όπως οι "Φτωχοί Άνθρωποι" και "Ο Διπλός Άνθρωπος", απεικόνιζαν μια διπλή πτυχή, τόσο της επιτυχίας, όσο και της αποτυχίας στον ιδιότροπο χώρο των εκδόσεων.

Το "έγκλημα" και η τιμωρία

Η κάθοδος του Ντοστογιέφσκι στο ριζοσπαστικό πνευματικό περιβάλλον αποδείχθηκε επικίνδυνη, με αποκορύφωμα τη σύλληψή του και την καταδίκη του σε θάνατο στις 22 Δεκεμβρίου 1849. Ως εκ θαύματος, η μοίρα επενέβη την τελευταία στιγμή, γλιτώνοντάς τον από το εκτελεστικό απόσπασμα. Αντ' αυτού, βρέθηκε με προορισμό σε ένα στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία, όπου μόχθησε για τέσσερα επίπονα χρόνια πριν από την απελευθέρωσή του το 1854.

Τα επόμενα χρόνια ξεδίπλωσαν θριάμβους και δοκιμασίες για τον Ντοστογιέφσκι. Γάμοι, απώλειες και οικονομικά προβλήματα διαπλέκονται με τη λογοτεχνική του παραγωγή. Το 1866, παρουσίασε το "Έγκλημα και τιμωρία", το magnum opus του που βρήκε απήχηση στους αναγνώστες. Τα επόμενα χρόνια πάλεψε με προσωπικές τραγωδίες, χρέη και την αδιάκοπη αναζήτηση της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μέσα στις αντιξοότητες, η ιδιοφυΐα του Ντοστογιέφσκι άνθισε. Οι "Δαιμονισμένοι" (1872) γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και οι "Αδελφοί Καραμάζοφ" (1880) εξασφάλισαν τη θέση του ως λογοτεχνικού τιτάνα.

Ο Ντοστογιέφσκι απεβίωσε το 1881, αφήνοντας πίσω του μια λογοτεχνική κληρονομιά που ξεπερνά τα όρια του χρόνου. Το ταξίδι του από το χείλος της εκτέλεσης στην κορυφή της λογοτεχνικής καταξίωσης αποτελεί απόδειξη του αδάμαστου πνεύματος ενός ανθρώπου που μετέτρεψε τις πιο σκοτεινές ώρες του σε αθάνατη πεζογραφία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης