Τα καλύτερα summer reads από τον Barack Obama

Αυτή είναι η φετινή αναγνωστική λίστα του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α.

Το διάβασμα έχει πεθάνει, τα βιβλία αποτελούν παρελθόν, η απόσπαση προσοχής είναι το νέο μεγάλο trend που κανείς δεν ζήτησε. Οι αφορισμοί είναι μία κάποια λύση όταν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς πάνω από μερικές τυπωμένες σελίδες. Μήπως όμως πέφτεις έξω; Κι αυτό γιατί, τελικά, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο τα βιβλία εξακολουθούν να έχουν σημαντικό κομμάτι από την πίτα της κατ' οίκον ψυχαγωγίας. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι πριν λίγο καιρό στον Λευκό Οίκο. 

Ο Barack Obama έχει κερδίσει τη φήμη του σεσημασμένου βιβλιοφάγου τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι δικές του προτάσεις να είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε κριτικό λογοτεχνίας. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τον κοντράρει είναι ο Bill Gates και η δικιά του καλοκαιρινή λίστα. Όσον αφορά τώρα για τα φετινά beach reads του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α; Κυκλοφόρησαν μέσω Facebook πριν λίγες μέρες και βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για βιβλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 

Τα καλύτερα summer reads από τον Barack ObamaThe Nickel Boys: A Novel | Colson Whitehead

"Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα", όπως χαρακτήρισε το νέο βιβλίο του βραβευμένου με Pullitzer συγγραφέα  ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α, για δύο νεαρά αγόρια (μαύρου χρώματος) που καταδικάζονται στις απάνθρωπες συνθήκες ενός αναμορφωτηρίου την εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις (Jim Crow Era) έκαναν πάρτι επί αμερικανικού εδάφους.

 

 

Exhalation StoriesExhalation: Stories | Ted Chiang

Πολύ λίγο γνωστός στο ελληνικό κοινό, με μόνο ένα βιβλίο του να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, ο 51χρονος Αμερικανός με κινεζικές ρίζες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του sci-fi. Εδώ, σε μία συλλογή που θέτει μεγάλα ερωτήματα για τα μυστήρια του σύμπαντος αλλά και του ανθρώπου - ή, όπως είπε κι ο Obama, η επιστημονική φαντασία στα καλύτερά της.

 

 

Wolf Hall Χίλαρι ΜάντελWolf Hall | Hilary Mantel

Τι αξία έχουν τα ιστορικά μυθιστορήματα σήμερα; Η αλήθεια είναι ότι εκείνος που γνωρίζει το παρελθόν είναι πολύ πιθανό να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον. Στην περίπτωση, πάντως, της Αγγλίδας συγγραφέως, o δαιμόνιος Thomas Cromwell (1485-1540) την οδήγησε σε δύο βραβεία Booker  (2009, 2012), στην παγκόσμια αναγνώριση και εσχάτως μέχρι την αναγνωστική λίστα του πρώην Αμερικανού Προέδρου.

 

Χαρούκι Μουρακάμι συλλογή διηγημάτωνMen Without Women | Haruki Murakami

"Θα σας συγκινήσει, θα σας μπερδέψει και μερικές φορές θα σας γεννήσει περισσότερες απορίες από όσες απαντήσεις θα σας δώσει" σημειώνει χαρακτηριστικά στο Facebook ο βιβλιοφάγος Obama, αναφορικά με τη συλλογή διηγημάτων του σπουδαίου Ιάπωνα που αυτήν την φορά καταπιάνεται με άντρες που βιώνουν ένα τεράστιο κενό, αφού η απουσία ουσιαστικών σχέσεων με γυναίκες στη ζωή τους είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή (σε ένα βιβλίο που ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά).

 

American Spy μυθιστόρημαAmerican Spy: A Novel | Lauren Wilkinson

Το ντεμπούτο της 36χρονης Αφροαμερικανής χαιρετίστηκε από πολλά διεθνή μέσα ως η νέα μεγάλη ελπίδα στο κατασκοπικό μυθιστόρημα - σε τέτοιον βαθμό ώστε να γίνονται συγκρίσεις ακόμα και με τον John Le Carré. Σίγουρο page turner με άλλα λόγια.

 

 

 

The Shallows Nicholas CarrThe Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains | Nicholas Carr

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι από την εποχή του Γουτεμβέργιου και της τυπογραφίας είχε να βρεθεί μία ανακάλυψη που όχι απλά αλλάζει την καθημερινότητα και τις κοινότητες των ανθρώπων αλλά διαμορφώνει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Το ίντερνετ μεταμορφώνει το ίδιο μας το μυαλό δηλαδή. Δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσουμε, τα επιχειρήματα άλλωστε που παραθέτει είναι ιδιαιτέρως ισχυρά.

 

Lab Girl Hope JahrenLab Girl | Hope Jahren

O πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α δηλώνει ενθουσιασμένος από τα απομνημονεύματα μίας γεωβιολόγου που καταθέτει τις δικές της εμπειρίες από το εργαστήριο, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και την αγάπη της για τον φυσικό κόσμο.

 

 

 

 

Inlad Τέα ΌμπρεχτInland | Tea Obreht 

Πριν λίγα χρόνια η Tea Obreht θεωρήθηκε λογοτεχνικό φαινόμενο, όταν με τη Γυναίκα του Τίγρη (εκδ. Πατάκη) κατάφερε να διηγηθεί ένα εκπληκτικό παραμύθι με φόντο τη ρημαγμένη από τον εμφύλιο Γιουγκοσλαβία.  Σήμερα επανέρχεται με μία ιστορία τοποθετημένη στις εσχατιές της αμερικανική επαρχίας· εκεί όπου οι μύθοι, οι θρύλοι και τα φαντάσματα της Άγριας Δύσης δημιουργούν ένα σκληρό, γοητευτικό σκηνικό.

 

How to Read the AirHow to Read the Air | Dinaw Mengestu

"Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μία πιο ουσιαστική γνώση της πολυπλοκότητας και της λύτρωσης που υπάρχουν στην ιστορία της μετανάστευσης επί αμερικανικού εδάφους" γράφει ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος για το μυθιστόρημα του βραβευμένου Αιθίοπα συγγραφέα, το οποίο ακολουθεί τις περιπέτειες δύο γενιές μεταναστών από την Ανατολική Αφρική μέχρι και την Γη της Επαγγελίας.

 

Maid βιβλίοMaid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive | Stephanie Land

Νέα γυναίκα, μόνη, με ένα παιδί θέλει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: Να γίνει συγγραφέας. Θα δουλέψει ως οικιακή βοηθός για να ζήσει ενώ θα κυνηγήσει το κάλεσμα που νιώθει μέσα από νυχτερινά μαθήματα. Κι αυτή είναι η δικιά της μαρτυρία για το πως είναι να ζεις κάτω από τα όρια της φτώχειας στον Δυτικό Κόσμο.

 

 

Toni Morrison NovelsThe Collected Novels of Toni Morrison

H μεγάλη κυρία των αμερικανικών γραμμάτων μας άφησε πριν λίγες μέρες. Είναι, δηλαδή, χωρίς να χρειάζεται να το υποδείξει ο Barack Obama ούτως ή άλλως μία πολύ καλή ευκαιρία για να έρθεις σε επαφή με τα σπουδαία έργα της Αφροαμερικανίδας, όπως η Αγαπημένη (εκδ. Νεφέλη), που κάνουν φύλλο και φτερό τις όποιες αμφιβολίες για το πόσο άνισος κι άδικος είναι ο κόσμος μας -αν δεν είσαι λευκός, άντρας και χριστιανός.


Κεντρική φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.