Τι γνωρίζουμε για το νέο βιβλίο της Elena Ferrante

Το λογοτεχνικό φαινόμενο από την Ιταλία είναι έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο για άλλη μία φορά.

Στις 7 Νοεμβρίου το νέο βιβλίο του εκδοτικού φαινομένου που ακούει στο όνομα Elena Ferrante έφτασε στα ράφια των ιταλικών βιβλιοπωλείων. Οι ουρές που σχηματίστηκαν για το La vita bugiarda degli adulti (σ.σ: Η ψεύτικη ζωή των ενηλίκων σε ελεύθερη μετάφραση) είναι χαρακτηριστικές του πόσο δημοφιλής είναι η συγγραφέας. Στο νέο της πόνημα (που ακόμα δεν υπάρχει στα ελληνικά κι όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι) τα στοιχεία που την έκαναν διάσημη δηλώνουν παρών. Είναι δύσκολο για τον αναγνώστη να μην κάνει άμεσες συγκρίσεις με τα προηγούμενά της έργα και ιδιαίτερα την Τετραλογία της Νάπολης – τόσο από πλευράς πλοκής όσο και αφηγηματικού στυλ.

Όπως συνηθίζει στα κείμενά της, οι πρωταγωνιστές είναι γυναίκες, ενώ ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας, η Giovanna σε αυτήν την περίπτωση, είναι ο αποκλειστικός αφηγητής. Είμαστε, ως αναγνώστες, αναγκασμένοι να μάθουμε την ιστορία της, μία ιστορία ενηλικίωσης από καθαρά υποκειμενική σκοπιά. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να έχει σκοπό η Ferrante είναι να ξεσκεπάσει τις δικές μας σιγουριές και σταθερές για τη ζωή.

Τι γνωρίζουμε για το νέο βιβλίο της Elena Ferrante

"Δύο χρόνια πριν φύγω από το σπίτι, ο πατέρας μου είπε στη μητέρα μου ότι ήμουν πολύ άσχημη"

Η πρώτη πρόταση του βιβλίου λειτουργεί ως ιδανική σύνοψη: "Δύο χρόνια πριν φύγω από το σπίτι, ο πατέρας μου είπε στη μητέρα μου ότι ήμουν πολύ άσχημη". Η Giovanna, 13 χρονών, ζει σε ένα ειδυλλιακό προάστιο της Νάπολης μαζί με τους καθηγητές γονείς της. Εκείνη, όμως, η φράση του μπαμπά της θα είναι η αρχή που θα ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης. Από το ειδυλλιακό προάστιο θα βρεθεί στην πραγματική ζωή των ενηλίκων και δίπλα στη μισητή θεία της, τη Vittoria· μία γυναίκα που μοιάζει το αντίθετο όλων όσων έχει μάθει μέχρι τώρα. Εκείνη θα τη μυήσει στα μυστικά του σεξ, περιγράφοντας τις περιπέτειές της με έναν παντρεμένο άντρα. Εκείνη θα είναι παράλληλα η γυναίκα που θα της χαλάσει το παραμύθι για το πόσο τέλειοι είναι οι γονείς της. ΟΙ άνθρωποι, τελικά, είναι γκρίζοι και η ζωή του κυβερνάται από βίαια πάθη.

Ένα οικογενειακό κειμήλιο που κανονικά προοριζόταν για την Giovanna θα σταθεί η αρχή του τέλους για τον γάμο των γονιών της: Ο πατέρας της το έκανε δώρο στην ερωμένη του (και οικογενειακή φίλη), η μητέρα της θα βουλιάξει στην απελπισία μετά από αυτό, εκείνος θα καταφέρει να συνεχίσει τη ζωή του σαν να μην τρέχει τίποτα ενώ η κόρη τους θα δει να καταρρέει ο μύθος τους μπροστά στα ίδια της τα μάτια. Ποιο πρόσωπο παίζει κομβικό ρόλο στο να ξεσκεπαστεί η ψεύτικη ευτυχία; Φυσικά, η θεία Vittoria.

Έλενα Φεράντε νέο βιβλίοΗ Giovanna θα προσπαθήσει να προσπαθήσει να βρει η ίδια τον έρωτα στον κόσμο των ενηλίκων ακολουθώντας όλα τα λάθος βήματα, όπως τα έμαθε από την οικογένειά της: Θα ερωτευτεί έναν γοητευτικό νέο άντρα που, όμως, βρίσκεται σε σχέση, θα εξιδανικεύσει αυτόν τον έρωτα όπως ακριβώς οι δικοί της είχαν εξιδανικεύσει ένα ψέμα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν τοίχο αφού εκείνος θέλει να παραμείνει πιστός και θα καταλήξει να μυείται στα μυστικά του σεξ σχεδόν τυχαία με κάποιον εξίσου άσχημο όσο κι εκείνη – εκπληρώνοντας, κατά κάποιον, τρόπο την φράση-προφητεία που ξεστομίζει ο πατέρας της στην αρχή του βιβλίου.

Τα ψέματα, η δύσκολη ενηλικίωση, οι γυναικείοι χαρακτήρες, η Νάπολη ως Κόλαση και ως Παράδεισος, οι κοινωνικές διαφορές, τα τραύματα που κρύβονται στο ερωτικό παιχνίδι συνθέτουν ένα έργο που τηρεί όλες τις βασικές διδαχές της Ferrante. Η ενήλικη υποκρισία (όπως αυτή πραγματώνεται στον γάμο των γονιών της Giovanna), άλλωστε, παίζει σημαντικό ρόλο στα βιβλία της. Έτσι, η δηλητηριώδης θεία Vittoria αντίστοιχα παίζει τον ρόλο της Νέμεσις απέναντι σε αυτή.

Ποιες, όμως, τελικά είναι οι δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το νέο μυθιστόρημα της Ferrante; Η γραφή που ρέει, τα βίαια πάθη, ο πόνος της ενηλικίωσης δοσμένος σαν να συμβαίνει στην πραγματική ζωή κι όχι στο χαρτί καθώς και οι ανάγλυφοι χαρακτήρες που αποκαλύπτουν, ένα ένα, τα μυστικά τους είναι τα πιο δυνατά χαρτιά της Ψεύτικης Ζωής των Ενηλίκων.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.