Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates για τα φετινά Χριστούγεννα

Ο πιο πλούσιος βιβλιόφιλος του πλανήτη έδωσε για άλλη μία φορά τη λίστα με τις προτάσεις του για αυτόν τον χειμώνα.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 13 Δεκεμβρίου 2019

Μία παράξενη παράδοση συνεχίζεται κι αυτόν τον χειμώνα. Υπάρχουν κριτικοί βιβλίου, αναγνωρισμένα λογοτεχνικά περιοδικά παγκοσμίου φήμης, κλειστές και πολύ δυναμικές ομάδες βιβλιόφιλων στο Facebook. Κι όμως, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, συνεχίζει να αποτελεί την πιο καυτή είδηση όσον αφορά τις λίστες με τα προτεινόμενα βιβλία.

Ο μανιώδης βιβλιοφάγος Bill Gates χτύπησε ξανά, αυτήν την φορά με εκείνες τις τυπωμένες λέξεις που προτείνει για συντροφιά στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Μοναδικό μελανό σημείο της λίστας; Ίσως το γεγονός ότι, εκτός από ένα, όλα τα υπόλοιπα βιβλία που προτείνει δεν υπάρχουν (ακόμα) μεταφρασμένα στα Ελληνικά.

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates για τα φετινά ΧριστούγενναTayari Jones | American Marriage

Η Αφροαμερικανή συγγραφέας κατάφερε να μπει στη λίστα των bestsellers των New York Times με ένα κείμενο που ρίχνει φως στα κακώς κείμενα της αμερικανικής δικαιοσύνης. "Είναι μία υπενθύμιση για το πόσο απάνθρωπo μπορεί να γίνει το νομικό μας σύστημα" σχολιάζει ο Gates, για το μυθιστόρημα που περιγράφει το πως η ζωή ενός ζευγαριού Αφροαμερικανών καταστρέφεται όταν ο άντρας καταδικάζεται, άδικα, σε 12 χρόνια φυλάκισης για έναν βιασμό που δεν διέπραξε ποτέ.

These Truths Jill LeporeJill Lepore | These Truths: The History of the United States

"Η πιο ειλικρινής ιστορία για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που διάβαζα ποτέ" είναι το σχόλιο του Mr. Microsoft για το εκτενέστατο συγγραφικό πόνημα (περίπου 800 σελίδες) της καθηγήτριας του Harvard. Περισσότερο ένα γρήγορο αλλά πολύ εύστοχο πέρασμα από σημαντικές στιγμές των Η.Π.Α και λιγότερο μία ανάλυση σε βάθος για τι, που, πώς, πού, πότε και γιατί, το κείμενο της Lepore αποτελεί ιδανική βάση για εκκίνηση ή και για επανάληψη της αμερικανικής ιστορίας.

Vaclav Smil GrowthVaclav Smil | Growth 

"Δεν είναι για όλους" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Gates, πριν συνεχίσει: "Υπάρχουν μεγάλα τμήματα του βιβλίου που θυμίζουν μηχανολογικό εγχειρίδιο". Μπορεί να μην ακούγεται θελκτικό, όμως ο καθηγητής Smil είναι ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς, οπότε σίγουρα κάτι γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα patterns της ανάπτυξης όπως παρατηρούνται στη φύση και τον κόσμο των ανθρώπων, αποτελούν πολύ χρήσιμη γνώστη για κάθε επίδοξο επιχειρηματία.

Tavenner PreparedDiana Tavenner | Prepared

Τι ακριβώς κάνει η Tavenner στη ζωή της; Είναι η ιδρύτρια του Summit Public Schools, ενός προγράμματος που καταφέρνει να στέλνει το 99% των μαθητών του σε κολέγια τετραετούς φοίτησης. Εδώ, σε αυτό το βιβλίο, αναλύει τη φιλοσοφία της πίσω από το επιτυχημένο project -μάθηση με επίκεντρο το άτομο, εκπαίδευση μέσα από εργασίες κι όχι εξετάσεις, προσεκτική καθοδήγηση (mentoring)- που προετοιμάζει τους μικρούς σπουδαστές όχι μόνο για το επόμενο βήμα αλλά και για τη ζωή τους την ίδια.

Why we sleep Matthew WalkerMatthew Walker | Why are we sleeping. The New Science of Sleep and Dreams

Το μοναδικό βιβλίο της λίστας που κυκλοφορεί και στα Ελληνικά, με τίτλο Τα μυστικά του ύπνου (εκδ. Πεδίο). Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα κείμενο σχετικά με την πιο βουβή και ακίνητη στιγμή της καθημερινότητάς μας; Καταρχάς τα μυστικά του ύπνου είναι συναρπαστικά και ανεξερεύνητα για τους περισσότερους από εμάς. Δεύτερον, μη ξεχνάς ότι κοιμόμαστε περίπου για το ένα τρίτο της ζωής μας. Τέλος, όπως σχολιάζει κι ο Bill Gates: "Το βιβλίο εξηγεί το πως η έλλειψη ύπνου καταστρέφει τη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, την μνήμη, την υγεία, την εγκεφαλική λειτουργία, τη συναισθηματική σταθερότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τελικά το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου".

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταινίες

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα του χειμώνα

Γιατί τα λογοτεχνικά εγκλήματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθείς ζεστός τις κρύες νύχτες που κάποια στιγμή θα έρθουν.

Bret Easton Ellis - David Foster Wallace: Η σύντομη ιστορία μίας μεγάλης λογοτεχνικής κόντρας

Οι βίοι αντίθετοι για δύο από τις πιο σημαντικές αμερικανικές πένες των τελευταίων δεκαετιών.