H μουσική κληρονομιά της Mary Wilson ξεπερνά αυτήν των Supremes

Τo ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 10 Φεβρουαρίου 2021

 Στην εποχή που η προσωπική φιλοδοξία δύσκολα δεν ξεπερνά το "μαζί" ενός συγκροτήματος, η απώλεια της Mary Wilson που επί 60 χρόνια φορούσε τη φανέλα των Supremes αποτελεί σοβαρή απώλεια. Το ιδρυτικό μέλος του πιο επιτυχημένου αμερικανικού συγκροτήματος μέχρι σήμερα που κονταροχτυπιόταν στα '60s με τους Beatles έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, στο σπίτι του στο Λας Βέγκας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Jay Schwartz.

Μέσω twitter την αποχαιρέτησε και η έταιρη Supreme (ως το 1970) Diana Ross. "Ξύπνησα με αυτά τα νέα, τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια της Mary, μου θύμισε ότι κάθε μέρα είναι ένα δώρο. Έχω τόσες πολλές υπέροχες αναμνήσεις από τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Οι Supremes θα ζουν στις καρδιές μας", γράφει το tweet.

Ένα "αθόρυβο" κορίτσι

Γεννημένη στο Greenville του Mississippi, η οικογένεια της Wilson μετακόμισε στο Detroit όταν ήταν ακόμα παιδί. Εκεί, στο δημοτικό σχολείο που πήγαινε, γνώρισε τη Florence Ballard, με την οποία μετέπειτα πήγε σε μία οντισιόν του Milton Jenkins. Εκείνος τις βοήθησε να δημιουργήσουν το συγκρότημα που έμελλε να ονομαστεί και να κάνει καριέρα ως The Supremes. To 1961 για την ακρίβεια, μπόρεσαν να περάσουν το κατώφλι της θρυλικής Motown Records για το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο.

Η Wilson στο μεταξύ, τον περασμένο μήνα είχε γιορτάσει εκείνη την ημερομηνία - ορόσημο, καθότι έχουν περάσει 60 ολόκληρα χρόνια από τότε. Πρόσφατα μάλιστα, είχε αρχίσει να αρχειοθετεί την καριέρα της μέσω βίντεο στο YouTube. Για την ακρίβεια, μόλις ένα βράδυ πριν από το θάνατό της η τραγουδίστρια συνέχιζε να ανεβάζει υλικό. Σε αυτό, μπορεί να βρει κανείς την "ιστορική" εμφάνιση του συγκροτήματος στο Andy Williams Show το 1967, όταν είχαν μείνει οι τρεις τους: η ίδια, η Ross και η Ballard. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο, οι επιτυχίες τους Come See About Me, You Can't Hurry Love, You Keep Me Hangin' On τις είχαν κάνει πασίγνωστες. 

Τα χρόνια περνούσαν, τα μέλη στις Supremes άλλαζαν, η Wilson όμως παρέμενε σταθερή αξία. Ήταν εκεί όταν το 1967, μετονομάστηκαν σε Diana Ross & the Supremes από τον πρόεδρο της Motown Berry Gordy, ο οποίος επίσης αντικατέστησε τη Ballard με τη Cindy Birdsong. Δεν έφυγε ούτε τρία χρόνια αργότερα όταν η Ross αποχώρησε για να κυνηγήσει σόλο καριέρα και η τράπουλα των Supremes ξαναμοιράστηκε σε νέα πρόσωπα. Παραδόξως, παρέμεινε υπομονετικά μέχρι το οριστικό τους τέλος το 1977 και μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια συμμετείχε σε 12 νο1 singles. Κάποιοι της χρέωναν αυτήν την εμμονή με το συγκρότημα ως "ανασφάλεια" και "προσκόλληση". Εκείνη απλώς ένιωθε καλύτερα ούσα μέλος μιας ομάδας.
 

Η σόλο πορεία

Ως ανεξάρτητη τραγουδίστρια της ίδιας εταιρείας διατήρησε τους ίδιους χαμηλούς τόνους, ενώ δοκίμασε επίσης την τύχη της και στο μιούζικαλ στο οποίο έτρεφε ανέκαθεν αδυναμία. Το 1986, η αυτοβιογραφία της Dreamgirl: My Life as a Supreme κατάφερε να παραμείνει στα ράφια των βιβλιοπωλείων ως παγκόσμιο best seller, όπως και να χρήσει τη Diana Ross ως τη σύγχονη diva της εποχής. Τις ίδιες εντυπωσιακές πωλήσεις σημείωσε και η δεύτερη αυτοβιογραφία της Supreme Faith: Someday We'll Be Together που κυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα.
 

Το 2000, η Wilson αρνήθηκε να πάρει μέρος στη reunion περιοδεία που της προτάθηκε δια αντιπροσώπου της Ross - ήθελε να διαπραγματευτεί με την ίδια τους όρους. Άλλωστε, είχε εστιάσει περισσότερο στο φιλανθρωπικό της έργο, εξαιτίας του οποίου είχε διοριστεί ως πρέσβειρα πολιτισμού από τον τότε υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. Colin Powell.
 

Δεδομένης της "αθόρυβης" προσωπικότητάς της, η απόφασή της να δημοσιεύσει αρχειακό υλικό στα κοινωνικά δίκτυα αποτελεί πραγματικά ευτυχή συγκυρία. Στο κανάλι της στο YouTube που μετρά πάνω από 1.700 συνδρομητές, μέσα σε διάστημα 4ων μηνών έχουν προστεθεί 51 βίντεο από live εμφανίσεις της στο Βέγκας με ή χωρίς τις Supremes, αλλά και δικά της αγαπημένα κομμάτια από μουσικούς "θρύλους" της Motown που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Πάλι καλά δηλαδη, διότι χωρίς τέτοιου είδους ψηφιακό αποτύπωμα το κορίτσι από το Detroit που ήθελε μόνο να συνυπάρχει αρμονικά και να τραγουδάει μακριά από ανούσιους ανταγωνισμούς και υπέρμετρες αξιώσεις -η πραγματική ιστορία των Supremes- θα έμενε μόνο στις συλλογές των βινυλίων μας. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.