Οι καλύτεροι DJs του κόσμου αυτήν τη στιγμή

Οι "εναλλακτικοί" που ξεφεύγουν από το trend της EDM και trance και μας αρέσουν πολύ.

Όποτε μπαίνουμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε ένα top επιλογών σε οποιοδήποτε τομέα, η αμηχανία είναι μεγάλη γιατί αν εξαιρέσουμε τις λίστες που βασίζονται σε επιβεβαιωμένα στοιχεία ερευνών ή συγκεκριμένα κριτήρια, πάντα θα υπάρχουν σχόλια του στυλ "λείπει ο τάδε", "γιατί δεν βάλατε αυτόν", "είστε άσχετοι" κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, όταν μιλάμε για τους καλύτερους djs εκεί έξω, η εκάστοτε λίστα διαμορφώνεται και διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος, τη δημοτικότητα στα social media, τις εμφανίσεις ανά την υφήλιο, τα έσοδα, τις αμοιβές, το Spotify, τη μουσική παραγωγή κ.ο.κ. Tα αυτιά μας έχουν διαφορετικό γούστο επίσης, πόσω μάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν για παράδειγμα θεωρήσουμε ότι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα (και γνωστό ακόμη και από εκείνους που δεν ακούν electro-house) στην Ελλάδα, είναι αυτό του Solomun, δε χρειάζεται να ξαφνιαστούμε όταν δούμε ότι δεν υπάρχει στη mainstream λίστα του Dj Mag (fyi: 1. David Guetta, 2. Dimitri Vegas & Like Mike, 3. Martin Garrix, 4. Armin Van Buuren, 5. Alok, 6. Don Diablo, 7. Afrojack, 8. Oliver Heldens, 9. Steve Aoki, 10. Timmy Trumpet). Για όλα φταίει προφανώς η τάση της EDM και της trance. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν απεχθανόμαστε κανένα είδος μουσικής, ούτε αφορίζουμε κολοσσούς όπως ο David Guetta. 

Απλώς, διοργανώσεις όπως το κλασικό πια Reworks festival και τα πολύ νεότερα ADD και Techniques αφενός έχουν ανοίξει τους μουσικούς μας ορίζοντες αφετέρου έχουν διευρύνει τις προτιμήσεις μας συστήνοντάς μας ονόματα που στη σύγχρονη εποχή εξαργυρώνουν διαφορετικά την αποδοχή από το κοινό που τους (παρ)ακολουθεί. 

Παρακάτω λοιπόν, βλέπεις 10 ονόματα της tech και deep house που σύμφωνα με το Dj Mag, το Beatport (και άρα τις πωλήσεις) και τα social media αναδεικνύονται σε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω και στους ρυθμούς των οποίων ανυπομονούμε να χορέψουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. 

10. Nora En Pure

Το 2013, στο πρώτο άκουσμα του Come With Me, ήξερα ότι θα γινόταν τεράστια επιτυχία. Η Daniela Di Lillo με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και την Ελβετία, έκτοτε μόνο ανοδική πορεία έχει και το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι το καταφέρνει χωρίς να αποχωρίζεται τη μελωδικότητα που πλέον αποτελεί σφραγίδα της. Μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί σε πασίγνωστες διοργανώσεις (Ultra Music Festival Miami, Tomorrowland, Coachella κ.α), έχει υπάρξει resident στα clubs Privilege και Marquee Dayclub στην Ίμπιζα και το Λας Βέγκας αντίστοιχα, ενώ αν δεν τη χορταίνες, μπορείς να την ακούσεις στο εβδομαδιαίο της podcast Purified Radio.

9. Peggy Gou

Η ερώτηση είναι "από το 2019 μέχρι και σήμερα, πού δεν έχει παίξει το Starry Night της Peggy Gou;". Την επιτυχία της dj από τη Νότια Κορέα, την είχαμε ψυχανεμιστεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν είχε κυκλοφορήσει το It Makes You Forget (Itgehane) για να αναδειχτεί στη συνέχεια από το Dj Mag ως single της χρονιάς. Μόνο το 2019, έκανε 200 (!) εμφανίσεις εκ των οποίων κάποιες σε Θεσσαλονίκη (Reworks) και Μύκονο. Η υπερκόπωση εννοείται πως της χτύπησε την πόρτα, ο γιατρός της είπε να ηρεμήσει και μάλλον μετά από 1 χρόνο πανδημίας, λογικά είναι πανέτοιμη για νέες περιπέτειες. 

8. Solomun

Ο τύπος που δε δίστασε να συμπεριλάβει τα "Καγκέλια" της Γωγώς Τσαμπά σε set του στο πάλαι ποτέ club Vogue στη Θεσσαλονίκη και να γίνει viral μέσα σε μία νύχτα, είναι μακράν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα ξένων djs στην Ελλάδα (αν όχι ο πιο αναγνωρίσιμος). O δαιμόνιος Γερμανοβόσνιος έχει στο ενεργητικό του remixesαπό άπειρα τραγούδια πασίγνωστων καλλιτεχνών, ενώ εντός του ερχόμενου Μαΐου ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο του album. Αναμένεις λίαν συντόμως, αποκλειστική συνέντευξή του στο Esquire για περισσότερες λεπτομέρειες. 

7. Jamie Jones

Ξεκίνησε να παίζει μουσική στις αρχές του 2000 σε κάτι εγκαταλελειμμένες αποθήκες και καταγώγια του Λονδίνου. Το 2010 μαζί με τον Lee Foss ως Hot Natured δημιούργησαν το label Hot Creations, όπως επίσης προσγειώθηκε στην Ίμπιζα (για τα γνωστά). Σήμερα, ο σύγχρονος groovy ήχος έχει τη δική του σφραγίδα, ενώ ευθύνεται επίσης, σε μεγάλο βαθμό για την καριέρα των Infinity Ink, Richy Ahmed, Robert James, wAFF και Patrick Topping.

6. Nina Kraviz

Τα τελευταία 11 χρόνια, η ρωσίδα Kraviz αποτελεί σταθερή αξία στα παγκόσμια decks. Έχει περάσει από διοργανώσεις όπως Tomorrowland, EXIT, Primavera, Junction 2, Awakenings, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν πως το 2018 ήταν η dj με τις περισσότερες συμμετοχές σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Εμείς στο μεταξύ, ακόμη προσπαθούμε 
να ξεπεράσουμε την "παρουσία" της στον Όλυμπο χάρη στο Reworks Connekt.

>Διάβασε ακόμη: Τα πολυαναμενόμενα albums του 2021

5. Boris Brejcha

Τα τελευταία χρόνια μόνο "σκαρφαλώνει" σκαλοπάτια επιτυχίας με οδηγό τη high-tech minimal techno. Ο μασκοφόρος Γερμανός μπορεί να μην έχει αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο στο κοινό, όμως η "συμπαγής" μουσική του ταυτότητα πλέον δε χρειάζεται συστάσεις. Αν τσεκάρεις τις θεάσεις των set του στο YouTube, θα καταλάβεις. 

4. Amelie Lens


Μία μουσική ταινία με πρωταγωνίστρια τη βελγίδα Amelie Lens εύκολα θα τιτλοφορούνταν "Τα πριόνια της Amelie". Γι᾽αυτά όμως την αγαπάει φανατικά το techno κοινό της, αλλά και για το γεγονός ότι το πόσο σκληροπυρηνικός παρουσιάζεται κάποιος δε θα έπρεπε να εξαρτάται από το φύλο του. Το 2020 δεν ήταν ιδιαίτερα "φρόνιμη" βέβαια, καθώς εισέπραξε αιχμηρά σχόλια για τη συμμετοχή της σε μία σειρά από πάρτι χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση με αποτέλεσμα η εικόνα της να πληγωθεί. Τη συγχωρούμε, καθότι μετανιωμένη και εστιάζουμε στην αγάπη της για τις 3 γάτες της. 

3. Claptone


Άλλος ένας Γερμανός μασκοφόρος στη λίστα μας, ο οποίος έχει ρεμιξάρει το σύμπαν. Λόγω εκτεταμένης αναγνωρισιμότητας θα αρκεστούμε μόνο στην πρόταση να ψάξεις τα βίντεο μαγειρικής που ανεβάζει συχνά πυκνά στο YouTube (Claptone's Quarantine Canteen), αλλά και τα live streams του (Claptone In The Circus, Claptone At Home) για ατελείωτο χορό στο σπίτι. 

2. Carl Cox

Αν αγαπάς τη house και δεν τον έχεις ακούσει ποτέ, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Οδεύει ολοταχώς προς την κατηγορία "θρύλος", γιατί μεταξύ άλλων φροντίζει να ανανεώνει τον ήχο του διανθίζοντάς τον funk, soul και disco στοιχεία. Ποτέ δεν είναι αργά, μέχρι να μπορέσει να ξεκολλήσει από το σπίτι του στη Μελβούρνη, τσέκαρε τα Cabin Fever sessions του 58χρονου μουσικού παραγωγού και θα μας θυμηθείς. 

1. Charlotte de Witte

Η επιλογή της βελγίδας dj από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το ADD να παίξει live από την Αρχαία Μεσσήνη προφανώς και δεν ήταν τυχαία. Τα τελευταία 5 χρόνια βλέπεις το όνομά της να φιγουράρει σε τίτλους που κάνουν λόγο για τη νέα γενιά της techno, ωστόσο είναι κρίμα να καρπώνεται τους κόπους χρόνων εν μέσω πανδημίας. Μην παραξενευτείς πάντως αν στο εξής την ακούσεις σε πιο ambient ρυθμούς, διότι σε συνεντεύξεις της έχει ήδη επισημάνει ότι θέλει να πραγματοποιήσει στροφή προς εκείνη την κατεύθυνση. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.