Κι αν του χρόνου κάνουμε Eurovision στην Ουκρανία;

Οι Ουκρανοί 'φολκοράπερς' Kalush Orchestra είναι το απόλυτο φαβορί στη φετινή Eurovision, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει τη νίκη τους.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με τις προβλέψεις των γραφείων στοιχημάτων, όπως παρατίθενται στο Eurovisionworld.com, φέτος στη Eurovision η Ουκρανία έχει 48% πιθανότητες νίκης, με το folk-rap Stefania των Kalush Orchestra. Δεύτερη στη σειρά έρχεται η Ιταλία, με το ντουέτο του Mahmood με τον Blanco, οι οποίοι πριν από τον πόλεμο ήταν το απόλυτο φαβορί της φετινής διοργάνωσης. Οι πιθανότητες νίκης τους, πλέον, έχουν πέσει στο 11%.

Αυτό το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει ότι η Eurovision δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός τραγουδιού, ένα πανηγυράκι, αλλά το πιο λαοφιλές όχημα άσκησης διεθνούς πολιτικής στην Ευρώπη. Κι αυτό παρά το ότι οι κανόνες της απαγορεύουν, όχι μόνο στα χαρτιά, τον πολιτικό λόγο και τις σχετικές χειρονομίες.

Η Stefania των Kalush Orchestra

Αυτό που μπορείς να πεις με σιγουριά για το Stefania, που κυκλοφορεί από την Panik Records/Sony Music, είναι πώς πρόκειται για ένα καλό τραγούδι με χαρακτήρα, στο σημείο συνάντησης της folk μουσικής κληρονομιάς της Ανατολικής Ευρώπης με τα groovy beats και το παλιομοδίτικο hip-hop.

Η μελωδία του σου μένει στο αφτί, η ερμηνεία του frontman του συγκροτήματος, του Oleh Psiuk (a.k.a. The Psiuchyi Son), είναι τίμια, ενώ οι στίχοι του, στα ουκρανικά, γράφτηκαν ως ένας ύμνος στη μητέρα του, παρότι πλέον επιδέχονται δεύτερων ερμηνειών.

Παρόλα αυτά, τουλάχιστον με το προσωπικό μου κριτήριο, δεν θα έλεγα ότι το Stefania αγγίζει την τελειότητα της περυσινής συμμετοχής της Ουκρανίας, όταν οι Go_A με το Shum και τη δολοφονική σκηνική παρουσία της Kateryna Pavlenko ήρθαν, αδίκως, 5οι. Για μένα, οι Go_A άξιζαν τη νίκη.

Κι αν του χρόνου κάνουμε Eurovision στην Ουκρανία;

Πάντως, ως προς το στυλ, δεν γίνεται παρά να τους βγάλεις το καπέλο, μιας και τα ρούχα τους, εμπνευσμένα από παραδοσιακές μορφές ενδυμασίας της Ουκρανίας, μεταφέρουν και αυτά ένα νόημα, εμπλουτίζουν την από σκηνής εμπειρία των θεατών.

> Διάβασε ακόμα: Πώς είναι να μεγαλώνεις βλέποντας Eurovision

Τι θα σημαίνει η πιθανή νίκη τους;

Μιας και η Eurovision δεν είναι μόνο διαγωνισμός τραγουδιού αλλά και διότι η αισθητική πρόσληψη των τραγουδιών δεν είναι ποτέ κρυσταλλοποιημένη -τα τραγούδια γίνονται αντικείμενο συνεχούς επανερμηνείας της αξίας τους και η απόλαυση που αντλούμε από αυτά αλλάζει συνεχώς από 'εξω-τραγουδικούς' παράγοντες- η πιθανή νίκη της Ουκρανίας θα είναι μάλλον δίκαιη.

STEFANIA ARTWORK

Το Stefania, επίσης, είναι ένα accidentally πολιτικό τραγούδι. Οι Kalush Orchestra, δε, έχουν ήδη ξεκινήσει διεθνή περιοδεία για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον πόλεμο, αφού τους δόθηκε άδεια, κόντρα στον ισχύοντα στρατιωτικό νόμο, να φύγουν από την Ουκρανία.

> Διάβασε ακόμα: Ασκώντας -περίπου- πολιτική στην Eurovision

Τι θα γίνει όμως μετά τη σχεδόν σίγουρη νίκη της Ουκρανίας, είτε ο πόλεμος έχει, ευχόμαστε, τελειώσει του χρόνου τέτοια εποχή, αφήνοντας πίσω του μια χώρα σαφώς κατεστραμμένη, είτε όχι;

Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Ζούμε έναν πόλεμο και όπως σε κάθε πόλεμο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και εφιαλτίζουν τις μέρες μας.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.