Μαρίνα Σάττι, ένα εικόνισμα της έθνικ ποπ που τραπάρει

Το ντεμπούτο άλμπουμ του πιο ιδιοσυγκρασιακού ινδάλματος της ελληνικής δισκογραφίας φτιάχτηκε για να γράψει ιστορία.

Είναι κάπως μπιζάρ το να σκέφτεσαι και να ξανασκέφτεσαι το γιατί άραγε η Μαρίνα Σάττι, το κορίτσι με τη χρυσή φωνή που όλος ο φιλόμουσος κόσμος το ανακάλυψε το 2016, μέσα από τη διασκευή της στις Κούπες, να έκανε έξι χρόνια για να κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ. Ειδικά μετά από όλο αυτό το hype που είχε προκαλέσει το 2017 με τη viral Μάντισσα των, πλέον, 51 εκατομμυρίων views στο YouTube, αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν να σπεύσει να εξαργυρώσει το celebrity status της το συντομότερο δυνατό. Κι όμως. Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι διότι ήταν να γίνουν αλλιώς, με τους δικούς της καλλιτεχνικούς όρους και τη Yenna, το πολυαναμενόμενο -κυριολεκτικά, δεν πρόκειται για σχήμα λόγου- ντεμπούτο της, να έρχεται για να σημαδέψει μια για πάντα την ελληνική δισκογραφία.

Έθνικ, pop και trap, με γήινα αβανγκάρντ τρόπο

Η προακρόαση της πρώτης της ολοκληρωμένης δουλειάς, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, ήταν κάτι σαν μετωπική πρόσκρουση με ένα μουσικό αριστούργημα. Ναι, είναι σπάνιο πουλί που κελαηδεί η Μαρίνα Σάττι και ένα από όλα αυτά τα ευγενή χαρακτηριστικά της που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι το πόσο ακομπλεξάριστη είναι, μουσικά αλλά και στιλιστικά.

Μαρίνα Σάττι, ένα εικόνισμα της έθνικ ποπ που τραπάρει

Οι έθνικ pop ήχοι των νέων τραγουδιών της, που ήταν αναμενόμενοι από τα singles που προηγήθηκαν, συνδυάζονται με trap beats στην παραγωγή -ναι, trap- χωρίς να λείπουν οι στιγμές στις οποίες τα φυσικά όργανα παίρνουν το πάνω χέρι, μεταφέροντάς σε 'σ' άλλα μέρη, που είναι καλοκαίρι'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SATTI (@marina_satti)

Το πιο συναρπαστικό ντεμπούτο των τελευταίων 50 χρόνων

Η Μαρίνα Σάττι φέρνει στην ελληνική δισκογραφία κάτι το νέο και πολύ συναρπαστικό, κάτι που έχει τη δική της σφραγίδα όσο κι αν τη συγκρίνουν με την Ισπανίδα σούπερ σταρ Rosalía, κάτι το ειλικρινές και βαθιά καλλιτεχνικό.

> Διάβασε ακόμα: O Vangelis κατέκτησε τον Παράδεισο με τα πλήκτρα του

Τα tracks του ντεμπούτου της, μετρημένα 11 στον αριθμό και με σύντομη διάρκεια, είναι ηχητικά κομψοτεχνήματα, μοιάζουν με σφυρήλατα χρυσά κοσμήματα, προορισμένα να αποτελέσουν την προίκα της, αλλά και τη δική μας.

> Διάβασε ακόμα: Πρώτη γεύση από το νέο άλμπουμ των Florence + the Machine, πριν κυκλοφορήσει

Το μόνο ντεμπούτο με το εκτόπισμα του οποίου θα μπορούσε να συγκριθεί η Yenna είναι ο Αραμπάς της Μαρίζας Κωχ, που κυκλοφόρησε πριν από 51 χρόνια, εισήγαγε κάτι το τελείως νέο και το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της τότε εποχής και, μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

Η Yenna, με το χρυσό 'τάμα' στο εξώφυλλο που έχει τη μορφή της Μαρίνας Σάττι, ας μας επιτραπεί να ελπίσουμε ότι θα γεννήσει μια νέα, χρυσή εποχή για το τραγούδι.


Info: Το άλμπουμ της Μαρίνας Σάττι 'Yenna' κυκλοφορεί από τη Walnut Entertainment.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.