Όταν μία πυρκαγιά κόντεψε να στερήσει τον Django Reinhardt από τη jazz

Ο θρυλικός κιθαρίστας απεβίωσε σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 70 χρόνια.

Ο Django Reinhardt, ο φημισμένος κιθαρίστας της jazz, έζησε μία ζωή γεμάτη απαράμιλλο ταλέντο, αλλά και ατυχή γεγονότα. Υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα του ρητού 'ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό', αφού παρά τα εμπόδια που έμπαιναν συνεχώς στο δρόμο του, εκείνος συνέχιζε να κάνει αυτό που αγαπά, κάθε φορά ακόμη πιο δυνατός, κάθε φορά με ακόμη μεγαλύτερη έμπνευση και κίνητρο.

Γεννημένος ως Jean στο Βέλγιο, ο Reinhardt είχε καταγωγή από τους Ρομά Manouche. Οι Manouches ήταν Ρομά-Γάλλοι που είχαν οικογενειακούς δεσμούς στη Γερμανία και την Ιταλία και ακόμη και σήμερα ο όρος ‘Romanichel’ θεωρείται προσβλητικός.

Η καταγωγή του λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης στη μουσική πορεία του Reindhart, από την οποία είχε υιοθετήσει πολλά στοιχεία. Το σπουδαίο ταλέντο του, ωστόσο, δοκιμάστηκε, ουκ ολίγες φορές, ενώ η ταραχώδης ζωή του έγινε ταινία το 2017, με τίτλο 'Django' (δες το trailer εδώ).

Django ReinhardtJP Jazz Archive/Redferns

Σε ηλικία μόλις 18 ετών υπέστη έγκαυμα στο μισό του σώμα, από φωτιά που ξέσπασε στο καραβάνι που βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του. Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα λίγο μετά την πρώτη του μεγάλη δισκογραφική ευκαιρία, κατά την οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Βρετανού Jack Hylton. Εξαιτίας της πυρκαγιάς, κάποια από τα δάχτυλα (ο παράμεσος και ο μικρός) του Reindhart παρέλυσαν. 

Παρά το γεγονός πως πλέον είχε μείνει με δύο πλήρως λειτουργικά δάχτυλα, ο καταξιωμένος κιθαρίστας κατάφερε να ανταπεξέλθει με μοναδικό τρόπο, αναπτύσσοντας ένα νέο, ξεχωριστό στυλ παιξίματος.

Αργότερα και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντιμετώπισε διώξεις από τους Ναζί, όμως ούτε αυτό τον σταμάτησε από το να παίζει μουσική. Η φήμη του μεγάλωσε, αλλά η προσωπική του ζωή σημαδεύτηκε από αγώνες, όπως ο αλκοολισμός και οι περίπλοκες σχέσεις.

Δυστυχώς, πέθανε στα 43 του χρόνια από εγκεφαλική αιμορραγία. Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, ο Reindhart άφησε μία πλούσια παρακαταθήκη στη μουσική, χάρις στο καινοτόμο παίξιμο της κιθάρας του και τη συμβολή του στην jazz.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος