H αμήχανη στιγμή που ο Roger Waters ξέχασε το νόημα του θρυλικού The Wall

Η εμφάνιση του Roger Waters στη Γερμανία προκάλεσε αντιδράσεις.

Το 1979 οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το The Wall, ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ του συγκροτήματος αλλά και της progressive rock γενικότερα, το οποίο ήταν γεμάτο δυνατούς συμβολισμούς. Αυτούς τους συμβολισμούς φαίνεται πως ο ίδιος ο "αρχιτέκτονάς" του, Roger Waters, τους έχει ξεχάσει.

Το εμβληματικό άλμπουμ αποτελεί μία "εξερεύνηση" του χαρακτήρα του Pink, ενός κουρασμένου ροκ σταρ, του οποίου η ενδεχόμενη αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση από την κοινωνία σχηματίζει ένα μεταφορικό τείχος, τον οποίο τον οδηγεί τελικά να υιοθετήσει μια φασιστική κοσμοθεωρία και να γίνει τρομακτικά αντιδραστικός.

Η πρόσφατη εμφάνιση του Roger Waters στη Γερμανία θυμίζει κατά πολύ την παραπάνω αφήγηση. Συγκεκριμένα, ο τραγουδιστής έδωσε δύο συναυλίες στο Βερολίνο στις 17 και 18 Μαΐου, οι οποίες πλέον αποτελούν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας.

Ο Waters εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας το κοστούμι που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας The Wall του 1982, δηλαδή την στρατιωτική ναζιστική στολή με τα σφυριά και κάποιοι από το κοινό θεώρησαν σωστό να καταγγείλουν το συμβάν στις αστυνομικές αρχές ώστε να διεξαχθεί έρευνα για υποκίνηση μίσους.

Αν και ο Waters ξεκίνησε τη συναυλία λέγοντας πως δεν είναι αντισημίτης, η γερμανική κυβέρνηση και το κοινό είχαν αντίθετη άποψη. Το ζήτημα πήρε τόσο μεγάλη έκταση, ώστε o Waters να αναγκαστεί να κάνει σχετική δήλωση:

"Η πρόσφατη παράστασή μου στο Βερολίνο έχει προσελκύσει επιθέσεις κακής πίστης από εκείνους που θέλουν να με αλείψουν και να με φιμώσουν επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές μου απόψεις και τις ηθικές αρχές" αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: "Τα στοιχεία της παράστασής μου που έχουν αμφισβητηθεί είναι ξεκάθαρα μια δήλωση αντίθετη με τον φασισμό, την αδικία και τον φανατισμό σε όλες τις μορφές του. Οι προσπάθειες απεικόνισης αυτών των στοιχείων ως κάτι άλλο είναι ανειλικρινείς και πολιτικά υποκινούμενες. Η απεικόνιση ενός ανισόρροπου φασίστα δημαγωγού υπήρξε χαρακτηριστικό των παραστάσεων μου από το "The Wall" των Pink Floyd το 1980. [...] 

Πέρασα όλη μου τη ζωή μιλώντας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση όπου κι αν τη δω. Όταν ήμουν παιδί μετά τον πόλεμο, το όνομα της Άννας Φρανκ ακουγόταν συχνά στο σπίτι μας, έγινε μια μόνιμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο φασισμός μένει ανεξέλεγκτος. Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον πατέρα μου να πληρώνει το απόλυτο τίμημα. Ανεξάρτητα από τις συνέπειες των επιθέσεων εναντίον μου, θα συνεχίσω να καταδικάζω την αδικία και όλους εκείνους που την διαπράττουν."

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr