Ένας προφήτης που τον έλεγαν Iggy

Μία διαδρομή γεμάτη με τραγούδια ύμνους και συναυλίες δυναμίτες για τον θεμελιωτή της punk που σήμερα κλείνει τα 76 του.

Γυμνός από τη μέση και πάνω, αεικίνητος, με ένα σώμα που οι κακές γλώσσες το θέλουν γραμμωμένο από την χρήση παράνομων ουσιών και μία φωνή που ακροβατεί με την τρέλα και την παράνοια: Ο Iggy Pop γράφει εδώ και 50 χρόνια rock n' roll ιστορία. Ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα punk rock ιστορία. "Αυτό που σας ακούγεται σαν ωμός θόρυβος είναι, επί της ουσίας, η μουσικά μίας ιδιοφυΐας. Του εαυτού μου. Όταν βρίσκομαι υπό την επήρεια της δεν νιώθω πόνο" τον ακούμε να λέει, σε ένα sample από συνέντευξή του στο CBS το '77, το οποίο εισάγει τον δίσκο Come on Die Young (1999) των Mogwai.

> Διάβασε ακόμη: Η απίθανη συλλογή αυτοκινήτων του Iggy Pop

Άλλωστε οι διάδοχοί του -όποιος, δηλαδή, έχει παίξει έστω και μία νότα punk - δεν ξέχασαν ποτέ τον άνθρωπο που υπήρξε ο προφήτης της μουσικής τους και φροντίζουν, όπως του αρμόζει, πάντα να του αποτίουν τον αντίστοιχο φόρο τιμής.

Ένας προφήτης που τον έλεγαν Iggy

Στην ίδια συνέντευξη, ο Iggy είχε εκθειάσει τον Johnny Rotten θεωρώντας ότι μοιράζονται μία εκλεκτική συγγένεια. O θρυλικός τραγουδιστής που σήμερα κλείνει τα 75 (!), σε αντίθεση με άλλους rockers, που γοητεύτηκαν από τις μακροσκελείς συνθέσεις και το φλερτ με την κλασική ή την jazz μουσική έμεινε πάντα πιστός στις διδαχές που έμαθε από εφηβική ηλικία. Ωμός ήχος, γρήγορος ρυθμός, μικρή διάρκεια στο κομμάτια και στίχοι που ξεγυμνώνουν την ψυχή του ερμηνευτή πάνω στην σκηνή και οδηγούν το κοινό σε παραλήρημα. 

Κεφάλαιο 1ο: Η γέννηση

Iggy Pop 3

Λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν κάτι σημαντικό στην ιστορία της rock είχαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκείνοι που έσπασαν ταμπού και συγκρούστηκαν με τα χρηστά ήθη. Στην περίπτωση όμως του James Newell Osterberg αυτό δεν ίσχυσε. "Στο γυμνάσιο είχα συμμαθητές που οι γονείς τους ήταν στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Κι όμως εγώ είχα περισσότερο πλούτο. Οι γονείς μου μού έδωσαν το μοναδικό μεγάλο δωμάτιο στο μικρό μας σπίτι -την κρεβατοκάμαρά τους- επειδή ήταν το μόνο σημείο που χωρούσαν τα ντραμς".


Ποιος περίμενε ότι αυτό το εργασιακό bullying θα οδηγούσε σε ένα από τα διασημότερα παρατσούκλια του rock;


Μπορεί η οικογένεια του Pop να ζούσε σε ένα trailer park του Μίτσιγκαν, εκείνου όμως δεν του έλειψε τίποτα και -κυρίως- δεν στερήθηκε την στοργή. Αντίθετα ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι ήθελε. Όπως ας πούμε να πέσει με τα μούτρα στα blues και τη rock. Έτσι και επειδή μία από τις πρώτες μπάντες λεγόταν The Iguanas, ένα στριμμένο αφεντικό που είχε σε κάποιο δισκάδικο που δούλευε πιτσιρικάς συνήθιζε να του λέει για να τον πικάρει: "Iggy, πιάσε ένα καφέ, ελαφρύ". Ποιος περίμενε ότι αυτό το εργασιακό bullying θα οδηγούσε σε ένα από τα διασημότερα παρατσούκλια του rock;

Κεφάλαιο 2ο: Οι Stooges

Βάλε το δισκογραφικό ντεμπούτο του Iggy Pop, τον πρώτο και ομώνυμο δίσκο των Stooges να παίζει και πάτα το δεύτερο κομμάτι. Είναι λίγο δύσκολο να συλλάβει κανείς ότι το I wanna be your dog γράφτηκε το 1969. Ακούγεται, μέχρι σήμερα, πρωτοπόρο και κάπου εκεί, τελικά, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταφέρουν να ανιχνεύσουν τα πρώτα γονίδια του punk.

Δυστυχώς, μαζί με τις μεγάλες ανακαλύψεις έρχονται συνήθως και μεγάλες θυσίες από πλευράς των τολμηρών εξερευνητών. Η πορεία των The Stooges που διήρκεσε (αρχικά) μόλις πέντε χρόνια ήταν πνιγμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ανάλογα με την προτίμηση του κάθε μέλους της μπάντας. Ο Iggy Pop είχε κολλήσει με την ηρωίνη. Έτσι, διέγραψαν μία ταχύτατη πορεία, απίστευτης έντασης που μοιραία θα οδηγούσε σε τρακάρισμα. H τελευταία συναυλία τους δόθηκε το 1974 και είχε την κατάληξη που της άξιζε: διακόπηκε επειδή η μπάντα πιάστηκε στα χέρια με μία ομάδα μηχανόβιων.

Κεφάλαιο 3ο: Ο Bowie και η προσωπική δισκογραφία

David Bowie Iggy Pop

"Με ανάστησε" έχει δηλώσει o Ιggy Pop για τον David Bowie

Ο προφήτης της punk είχε χάσει τον δρόμο του κάπου ανάμεσα στη δαιμονισμένη παρουσία on stage και στη βελόνα με τον άσπρο θάνατο. Το 1972 ο Iggy είχε την τύχη να γνωρίσει τον David Bowie σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης και ο τελευταίος είχε την χαρά να δει από κοντά ένα από τα πιο ωμά μουσικά ταλέντα των 70s. Λίγα καιρό αργότερα οι Stooges θα ήταν παρελθόν, οι δύο τους θα συνδέονταν φιλικά, θα μετακόμιζαν στο Βερολίνο και θα συγκατοικούσαν προσπαθώντας να ξεκόψουν από τα ναρκωτικά. "Με ανάστησε" έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στους New York Times ο Pop για τη σχέση του με τον Βρετανό καλλιτέχνη.

Ο Thin White Duke τον βοήθησε στη σύνθεση των The Idiot (1977) και Lust for Life (1977) ή αλλιώς των δύο καλύτερων άλμπουμ της καριέρας του Pop με βάση το κοινό και τους κριτικούς. Μάλιστα οι ύμνοι που ακούν στο όνομα "China Girl", "Tonight", και "Sister Midnight" φέρουν φαρδιά πλατιά (και) την υπογραφή του Bowie. Πόσο σπουδαίοι είναι τώρα αυτοί οι δύο δίσκοι; Συγγνώμη, αλλά αν δεν τους έχει ακούσει, απλά πάτα το play στο YouTube.

Από το The Passenger μέχρι το Trainspotting (1996) που τον έφερε ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο μεσολάβησαν πολλοί δίσκοι, κάποιοι πολύ αξιόλογοι όπως το Brick by Brick (1990), άλλοι λιγότερο αν και δύσκολα μπορείς να πεις ότι έχει γράψει κακό δίσκο, διάφορες θεόκουφες συνεργασίες (μέχρι guest εμφανίσεις σε παιδικό της Nickelodeon), αρκετές κινηματογραφικές παρουσίες όπως αυτή στο Ο νεκρός (1995) του Jim Jarmusch και, γενικά, μία περίοδος χωρίς τεράστιες εμπορικές επιτυχίες που όμως έχτιζε σιγά σιγά κάτι πιο σημαντικό: τον απόλυτο σεβασμό του underground κοινού (punk, new wave, gothic, heavy metal, industrial, rave, όλες οι σκηνές τον σέβονταν) στα όρια της θρησκευτικής ευλάβειας.

Κεφάλαιο 4ο: Οι συναυλίες

Αν έπρεπε να στείλουμε ένα βίντεο στους εξωγήινους για να τους εξηγήσουμε τι θα πει έντονη σκηνική παρουσία καλό θα ήταν να επιλεγεί μία από τις χιλιάδες συναυλίες του Iggy Pop. Η μορφή του μοιάζει βγαλμένη από κάποιο rock n' roll κόμικ όπου ο πρωταγωνιστής δεν κουράζεται ποτέ, φωνάζει, χτυπιέται, αυτοτραυματίζεται και ματώνει κυριολεκτικά πάνω στην σκηνή. Κάνει, ουσιαστικά, τα πάντα για να ξεσηκώσει το κοινό ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ήταν τόσο έξαλλος ώστε πραγματικά να τρομοκρατήσει τους θεατές. 


"Αν δώσεις μία πραγματικά καλή performance, κάτι που θα κάνει το κοινό να ανατριχιάσει είναι ένα τόσο σπάνιο δώρο".


Γιατί, όμως, συνεχίζει να τα κάνει όλα αυτά στα 72 του χρόνια; "Αν δώσεις μία πραγματικά καλή performance, κάτι που θα κάνει το κοινό να ανατριχιάσει είναι ένα τόσο σπάνιο δώρο" είναι η δικιά του εξήγηση επί του θέματος. Για όσους είχαμε την τύχη να τον δούμε ζωντανό επί σκηνής ακούγεται απόλυτα φυσιολογικό. Ο Iggy Pop δεν κάνει απλά live εμφανίσεις. Οι συναυλίες του είναι μία μορφή rock n' roll έκστασης. Κάτι που σταματά τον χρόνο - έστω για δύο ώρες. Η προσωποίηση του punk attitude και, τελικά, μία πραγματική εμπειρία ζωής αν αγαπάς τον σκληρό ήχο. Φυσικά, εκείνος πολύ συχνά τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με το γνωστό του χιούμορ: "Οι σκηνές γίνονται ψηλότερες και ψηλότερες, κι εγώ όλο και πιο γέρος".

Κεφάλαιο 5ο: Η κληρονομιά

Iggy Pop 3

Ένας rock star που παραμένει αιχμηρός κι επικίνδυνος στα 73 του

Ο Iggy Pop δημιούργησε το punk πριν καν αυτό υπάρξει σε Αγγλία και Νέα Υόρκη, υπέγραψε μερικούς από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών, απέκτησε θρυλική φήμη και απόλυτο σεβασμό στα όρια του μύθου (κάτι που συνήθως οι rock stars απολαμβάνουν μόνο μετά θάνατον), ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα τις περιοδείες. Στα 00s μάλιστα πρόλαβε να επιστρέψει και στον τόπο του αρχικού εγκλήματος, ξεκινώντας ξανά τις τουρνέ με τους Stooges.

> Διάβασε ακόμη: 5 κορυφαία κομμάτια του Iggy Pop

Οι ηχογραφήσεις που έχει αφήσει είναι εκατοντάδες, οι εικόνες και τα βίντεο από τις συναυλίες του δημιουργούν έναν αχαρτογράφητο ωκεανό στο ίντερνετ, οι συνεργασίες του προκαλούν δέος, η εικόνα του είναι ταυτόσημη με αυτή του rock n' roll ενώ οι συνεντεύξεις του αποτελούν από μόνες του ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το πως μπορεί ένας καλλιτέχνης να παραμένει αιχμηρός και επικίνδυνος ακόμα κι όταν έχει αγγίξει, εδώ και δεκαετίες, την κορυφή.

Iggy Pop 2

Τελικά, ο Iggy Pop ήταν και είναι ο προφήτης του punk. Ένας λιγνός τύπος, με κινήσεις που κοντράρουν τον Mick Jagger, μακριά μαλλιά κι ένα φυσικό coolness που είναι, πολύ απλά, απολαυστικό. Όσο για το πόσο εύκολα αποδομεί, μέχρι σήμερα, τις όποιες ψευδαισθήσεις τρέφουν οι κοινωνίες μας; Αρκεί αυτή η μεγάλη ατάκα που είχε πει κάποτε με ειρωνικό ύφος στο Rolling Stone για να το περιγράψει: "Άλλωστε, τι έκανε στα αλήθεια ο Χριστός; Άραζε με μερικούς πολύ σκληρούς πότες που δούλευαν ως ψαράδες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.