Όσα έμαθε η ζωή στον Chuck Berry

Ενενήντα έξι χρόνια πριν ήρθε στον κόσμο ο θρυλικός rock n' roller και αυτές είναι οι δικές του αλήθειες, όπως τις αφηγήθηκε στο αμερικανικό Esquire.

Ο Chuck Berry, κιθαρίστας, συνθέτης, τραγουδιστής και ένας από τους ανθρώπους που δημιούργησαν το rock n' roll γεννήθηκε μία ημέρα σαν τη σημερινή στις 18 Οκτωβρίου του 1926. Έφυγε από τη ζωή, στις 18 Μαρτίου του 2017 σε ηλικία 90 ετών και άφησε πίσω του όμως μια τεράστια "κληρονομιά" - τα εμβληματικά τραγούδια του, τις εκρηκτικές του ερμηνείες, το μοναδική δεξιοτεχνία που έδειχνε όταν χτυπούσε τις χορδές από την ηλεκτρική του κιθάρα.

Εκτός, όμως, από θρυλικός μουσικός, ο Berry ήταν και ένας άνθρωπος που είχε κυριολεκτικά φάει τη ζωή με το μεδούλι, βλέποντας την τόσο από ψηλά όσο και από χαμηλά. Ακολουθούν οι δικές του αλήθειες, τα μαθήματα ζωής όπως τα παρέδωσε στο αμερικανικό Esquire, τον Ιανουάριο του 2007.

> Θα είμαι μια χαρά αμέσως μόλις κλείσεις το μαγνητόφωνο. Αυτό δεν είναι μια παράσταση. Αν θέλεις να με ακούσεις, αγόρασε ένα δίσκο μου.

>Θα τραγουδούσα μπλουζ μόνο εάν μπορούσα.

> Πάντοτε μου άρεσαν οι λέξεις. Μου άρεσαν ακόμη και λέξεις που δεν υπήρχαν στα λεξικά.

> Διάβασε ακόμη: Λίγη σοφία ζωής από τον Phil Jackson

> Μια λέξη μόνο: Ποικιλία.

> Από τα πέντε σημαντικότερα πράγματα στη ζωή, πρώτο είναι η υγεία, μετά η μόρφωση και η γνώση και τρίτο ο πλούτος. Ξέχασα τα άλλα δύο.

> Δεν πας απλά στο στούντιο και λες "τώρα θα φτιάξω μια επιτυχία". Γίνεται επιτυχία όταν ο κόσμος απολαμβάνει τις συνθέσεις σου.

> Δεν συνδέθηκα ποτέ με τα παιδιά. Ήμουν συνέχεια στο στούντιο. Και εκεί δεν μπορούσα να δω παιδιά.

Όσα έμαθε η ζωή στον Chuck Berry

> Ελπίζω να τους άρεσα. Για να μπορώ να συνεχίσω να γράφω. Και μετά να μπορέσω να αγοράσω ένα σπίτι. Ξέρω ότι ακούγεται πολύ "αμερικάνικο" όλο αυτό.

> Μου προκαλεί έκπληξη να ακούω ανθρώπους να λένε "Θα ξεκινήσω για να ανακαλύψω ποιος πραγματικά είμαι". Πάντα γνώριζα ποιος είμαι. Θα γινόμουν διάσημος ακόμη κι αν αυτό με σκότωνε.

> Δε θα αγόραζα έναν από τους δίσκους μου για να σώσω τη ζωή μου.

> Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν επηρεάζει τη ζωή μου στο παραμικρό. Θα περπατήσω κατά μήκος του δρόμου και θα πιω αρκετό δροσερό νερό.

>Η επιστήμη και η θρησκεία είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Όσο βρίσκονται εδώ, θα υπάρχει ζωή. Αν δεν αποδεικνύεται κάτι από την επιστήμη, δεν είναι γεγονός.

> Δεν έχω πάει στην εκκλησία για πάνω από 13 χρόνια. Αλλά είμαι καλύτερα προετοιμασμένος για τον παράδεισο από όλους όσους πηγαίνουν σε αυτή κάθε φορά.

> Η μουσική καταλαμβάνει το ένα δέκατο της ημέρας μου. Οι υπολογιστές περίπου ένα τέταρτο και άλλο ένα τέταρτο ο ύπνος. Το άλλο τέταρτο της ημέρας δεν έχει καμιά σημασία.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Tommy Lee Jones

> Μου αρέσουν οι υπολογιστές. Είναι σαν να είσαι μαθηματικός που κυριεύεται από μια αριθμομηχανή.

> Ο σεβασμός δεν είναι αρκετός. Πρέπει να έχεις και ένα συμφέρον.

> Αν οι θεατές μιλούν μεταξύ τους, σε αγνοούν. Αν κοιτούν μόνο εσένα τότε έχεις κάτι να τους πεις.

> Δεν αγχώνομαι ποτέ πριν παίξω.Το έκανα μόνο την πρώτη φορά όταν αναρωτήθηκα αν ήμουν καλός ή όχι. Αλλά μετά από τέσσερα ή πέντε κομμάτια δεν ξαναγύρισα να κοιτάξω πίσω.

> Παίξε τα κομμάτια που θέλουν να ακούσουν. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ήρθαν να σε δουν.

> Όπως έχω ξαναπείείμαι ο κος Ποικιλία.

> Όταν γράφεις ένα κομμάτι, τα ουσιαστικά και τα ρήματα στριφογυρνούν μέσα σου.

> Αγαπώ την ποίηση και λατρεύω την ομοιοκαταληξία. Ξέρεις όμως πως υπάρχουν ποιητές που δεν χρησιμοποιούσαν σχεδόν ποτέ την ομοιοκαταληξία. Όπως ο Σαίξπηρ και γι αυτό δεν τον συμπαθώ.

> Διάβασε ακόμη: Λίγη σοφία ζωής από τον Paulo Coelho

> Μπορείς να πεις ότι θέλεις αλλά όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά "ληστεύω" ανθρώπους. Εγώ διασκεδάζω και αυτοί πληρώνουν για να με δουν να το κάνω.

> Αν δεν ήμουν μουσικός, θα είχα μπει στις υπηρεσίες του νόμου. Είναι οι πιο σάπιοι αλλά και πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Αμερική.

> Η προκατάληψη δε με κάνει τρελό από οργή. Απλά νομίζω με τσαντίζει.

Τσακ Μπέρι 2

> Γιατί μου αρέσουν οι γυναίκες; Για το φύλο τους.

> Πρώτη φορά άκουσα αυτή τη λέξη σε μια συνέντευξη με έναν Άγγλο δημοσιογράφο. Με ρώτησε κάτι σχετικά με το φύλο. Αναγκάστηκα να τον ρωτήσω τι σημαίνει αυτή η λέξη. Τώρα τη χρησιμοποιώ συνέχεια.

> Σταμάτησα να γράφω μουσική εδώ και 17 χρόνια. Συχνά σταματώ να γράφω, άλλοτε για μερικές ώρες και άλλοτε για αρκετά χρόνια.

> Έχω γράψει κομμάτια πάνω σε οτιδήποτε. Σε μενού εστιατορίων. Σε χαρτοπετσέτες. Ξεκίνησα να γράφω ένα τραγούδι το 1952. Έγραψα και κάποιους άλλους στίχους την προηγούμενη Δευτέρα. Οπότε γράφω αυτό το κομμάτι σχεδόν 48 χρόνια.

> Τρώω κρέας σχεδόν καθημερινά. Δεν είμαι Εβραίος, ούτε Άραβας. Τι τύπος ανθρώπου είναι κάποιος που δεν τρώει κρέας; Ναι είναι αλήθεια, δεν είμαι χορτοφάγος. Τι κάνει ο Paul McCartney; Ναι, δεν είμαι αυτός.

> Διάβασε ακόμη: Τα μαθήματα ζωής που άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα ο Bruce Lee

> Οι γυναίκες θέλουν αυτό που έχεις. Θέλουν αυτό που δεν έχουν.

> Η μουσική είναι επιστήμη. Τα πάντα είναι επιστήμη. Γιατί η επιστήμη είναι η αλήθεια.

> Τι πιστεύω για τη μουσική σήμερα; Δεν πιστεύω τίποτα, απλά την ακούω. Εκεί βρίσκεται, είτε πιστεύω εγώ κάτι είτε όχι.

 


Φωτογραφίες © Getty Images

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος