Beastie Boys Story, ένα τελείως διαφορετικό μουσικό ντοκιμαντέρ

Το θρυλικό hip hop σχήμα δεν έκανε ποτέ αυτό που όλοι περίμεναν.

Οι Beastie Boys δεν είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση μπάντας. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά, μοιάζουν να τα έκαναν όλα "ανάποδα" πηγαίνοντας κόντρα σε διάφορους άγραφους κανόνες.  Έτσι, αντίστοιχα, το 2018 που κυκλοφόρησαν την αυτοβιογραφία (;) τους με τίτλο Beastie Boys Book, παρουσίασαν κάτι τελείως διαφορετικό: Ένα λεύκωμα 600 σχεδόν σελίδων γεμάτο άγνωστες ιστορίες, φωτογραφίες, λίστες, illustrations, συνταγές, mixtapes, playlists, flyers και, γενικά, ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του πιο φανατικού τους οπαδού.

Οι Mike D (Michael Diamond), Ad-Rock (Adam Horovitz) και MCA (Αdam Yauch) κατάφεραν να κάνουν ένα αναπάντεχο underground hit το 1983 με το Cooky Puss, ένα hip hop κομμάτι από κάτι πιτσιρικάδες που παλιότερα έπαιζαν punk, για να βρεθούν να περιοδεύουν το 1985 με τη Madonna ​​​​​​. Ξεκίνησαν πειραματισμούς από την πρώτη κιόλας μέρα, έσπασαν τα στεγανά, έθεσαν μουσικά trends και με λίγα λόγια κατάφεραν το μάλλον αδιανόητο: Να γίνουν οι απρόσμενοι superstars ενός είδος που ξεφύτρωσε από τις φτωχογειτονιές και τα block parties της Νέας Υόρκης.

Σαράντα περίπου χρόνια μετά, ο MCA δε βρίσκεται πια στη ζωή (έφυγε το 2012 χτυπημένος από καρκίνο) και οι εναπομείναντες δύο Beastie Boys αποφάσισαν να αφηγηθούν την ιστορία τους με –τι άλλο;- διαφορετικό τρόπο: Αφού πρώτα γύρισαν το Beastie Boys Story, ένα show τρεισήμισι ωρών σκηνοθετημένο από τον μόνιμο συνεργάτη τους Spike Jonze (πιο γνωστός από το Her) γεμάτο από αφηγήσεις, αναγνώσεις μπροστά σε τεράστιες οθόνες, videoclips, home movies και οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη διασκεδαστική τους ιστορία ακόμα πιο διασκεδαστική, αποφάσισαν να το πάνε ακόμα ένα βήμα παρακάτω.


Οι δύο εναπομείναντες Beastie Boys έκαναν ξεκάθαρο ότι θέλουν να μιλήσουν τόσο για μία φιλία που κλείνει 40 χρόνια όσο και να αποτίσουν τον απαραίτητο φόρο τιμής στον MCA.


Έτσι, το βιβλίο/λεύκωμα/αυτοβιογραφία, αφού πρώτα έγινε show τώρα γυρίστηκε και ως ντοκιμαντέρ, με τον Jonze να κάθεται ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Το Beastie Boys Story, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει παρόμοια λογική και δε θα είναι άλλο ένα κλασικό μουσικό ντοκιμαντέρ. Η μπάντα από τη Νέα Υόρκη άλλωστε δε συνηθίζει να κάνει "αρπαχτές" - πάντα βαριόταν τις επαναλήψεις και τις εύκολες λύσεις.

Ποιο όμως είναι το κύριο ζητούμενου του ντοκιμαντέρ που θα είναι διαθέσιμο από τις 24 Απριλίου στο Apple TV +; Δε θα είναι μόνο η θεοπάλαβη πορεία της μπάντας προς την κορυφή, γεμάτη από DIY τρέλες και εμπνεύσεις της στιγμής που έγιναν παγκόσμια hits (σ.σ: Στο θρυλικό βιντεοκλίπ του Sabotage δεν υπήρχαν άδειες για τις λήψεις, ήταν απλά κάτι τύπου που έτρεχαν από εδώ και από εκεί μασκαρεμένοι).

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο εναπομείναντες Beastie Boys και ο σκηνοθέτης Spike Jonze στο βρετανικό Esquire έκαναν ξεκάθαρο ότι θέλουν να μιλήσουν τόσο για μία φιλία που κλείνει 40 χρόνια όσο και να αποτίσουν τον απαραίτητο φόρο τιμής στον MCA· τον άνθρωπο πίσω από το εξώφυλλο το Paul's Boutique (1989)· τον μπασίστα που έγραψε την αθάνατη μπασογραμμή του Sabotage· τον πιτσιρικά που άλλαξε τον ήχο της μπάντας μέσα από ένα tape deck που στηριζόταν σε δύο καρέκλες.


φωτογραφίες © Taylor Rainbolt

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος