H πατριαρχία προβληματίζει το ελληνικό θέατρο
11 παραστάσεις ασχολήθηκαν με τα επιτακτικά κοινωνικά ζητήματα.
Ένα γυναικείο σώμα πάνω σε ένα κρεβάτι νεκροτομείου˙ ένας λεκές από αίμα στη μοκέτα ενός φτηνού ξενοδοχείου, ό,τι απέμεινε από τη δολοφονία μιας κοπέλας˙ η αναπαράσταση ενός βιασμού στο περιθώριο μιας φιλικής συγκέντρωσης˙ μία νεκρή γυναίκα από το χέρι του συζύγου της˙ μία παράθεση αναφορών σε επιθέσεις εις βάρος γυναικών σαν από αστυνομικό δελτίο. Είναι όλες σκηνές από παραστάσεις που παίζονται ή παίχτηκαν αυτή τη σεζόν στην Αθήνα, έργα για το θέατρο που γράφτηκαν περισσότερα από είκοσι ή εκατό χρόνια πριν αλλά και σημερινά, ανδρών και γυναικών συγγραφέων, καθώς και συνθέσεις κειμένων και άλλων αναφορών σε devised παραστασιακή μορφή.
Παραστάσεις που προβληματίστηκαν-αν και με διαφορετικούς σκηνικούς τρόπους- πάνω στις ίδιες παθογένειες: την τοξική αρρενωπότητα, τη φαλλοκρατική αντίληψη του κόσμου, την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος, την έμφυλη βία, το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Μέρος του ελληνικού θεάτρου δείχνει να θέλει να μεταβολίσει και να επεξεργαστεί την έξω πραγματικότητα, που είναι αμείλικτη. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, η βία κατά των γυναικών, που κάποιες φορές φτάνει μέχρι την αφαίρεση ζωής -πολύ συχνά από τους ίδιους τους συντρόφους τους-, δεν αποτελεί φαινόμενο σε έκλειψη.
Τα παραδείγματα
Στα "Αξύριστα πηγούνια" του Γιάννη Τσίρου, που ανέβηκε για δεύτερη σεζόν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, η δράση διαδραματίζεται σε ένα νεκροτομείο, με φόντο το νεκρό κορμί μίας στρίπερ. Πρόκειται για ένα έργο "μεταξύ ανδρών", που εκθέτει τη νοσηρότητα της ανδρικής θεώρησης του κόσμου εις βάρος του γυναικείου φύλου, ειδικά στις πιο ανυπεράσπιστες περιπτώσεις: η ηρωίδα είναι ξένη, και, επιπροσθέτως, ασκεί ένα επάγγελμα που ενισχύει την ανδρική πεποίθηση πως μπορούν να ασκούν εξουσία πάνω της. Η επιλογή του σκηνοθέτη να προσθέσει στην παράσταση δίπλα στους ήρωες (Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος) την ίδια τη γυναίκα (το ρόλο ερμήνευσε η Μαρία Νεφέλη Δούκα) ενίσχυσε την ιδέα της καταχρηστικής ανδρικής ασέλγειας και την αντικειμενοποίηση του γυναικείου φύλου.
Η συνέχεια στο Athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Και οι Pantera στο Release Athens
Το Release Athens 2026 υποδέχεται τους θρυλικούς Τεξανούς πρωτοπόρους του groove metal, την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού.
Αυτή είναι η νέα, πολλά υποσχόμενη ελληνική σειρά της Cosmote TV μετά το Ριφιφί
Έχουμε τις πρώτες εικόνες από τη σειρά που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Γκικαπέππα σε σενάριο και σκηνοθεσία. Πρόκειται για τον δημιουργό της σειράς "Έρημη Χώρα" που προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεία.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΤο Jurassic Park επέστρεψε με reunion και εναλλακτικό τέλος (video)
Το κλασικό κινηματογραφικό σύμπαν επιστρέφει με γνώριμα πρόσωπα και μια απρόσμενη ιδέα. Ένα σύντομο video παίζει με τη μνήμη μας και θυμίζει γιατί αυτός ο κόσμος δεν ξεχάστηκε ποτέ.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΌλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει με δυνατές στιγμές και παραστάσεις που φιλοδοξούν να ξαναγράψουν τον διάλογο του κοινού με την αρχαία τραγωδία. Εντός βρίσκεις, το πλήρες πρόγραμμα όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΣταματήστε ό,τι κάνετε: Ο Jean-Michel Jarre έρχεται στην Αθήνα
Ο θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής που είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο Esquire και τη Ραφαέλλα Ράλλη το 2021, θα εμφανιστεί στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos.
Πρώτες εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας 'Οβολός' με τον Πάνο Βλάχο
Πέντε φίλοι, ένα τυχερό δελτίο και μια χώρα που καταρρέει. Ποιος δικαιούται το μερίδιο στην ελπίδα; Αυτή εν ολίγοις είναι η υπόθεση της νέας ελληνικής ταινίας σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Χαραλάμπους με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη