25η Μαρτίου με δωρεάν ξεναγήσεις στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.

Γράφει: Esquire Editors 25 Μαρτίου 2023

Παρότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου φέτος πέφτει Σάββατο και στερεί ένα ανοιξιάτικο τριήμερο χαλάρωσης, τα μουσεία της Αθήνας μάς δίνουν την ευκαιρία να περιηγηθούμε για άλλη μια φορά στις πολύτιμες συλλογές και τις νέες περιοδικές εκθέσεις τους με ελεύθερη είσοδο. Αυτές είναι οι τρεις μουσειακές στάσεις που αξίζει να κάνετε με αφορμή την 25η Μαρτίου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ως θεματοφύλακας της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το μουσείο διοργανώνει ανά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις που ρίχνουν φως σε σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Μία από αυτές είναι η έκθεση "Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)" που παρουσιάζεται στο κτίριο μέχρι τον Ιούνιο. Το πρώτο μέρος της έκθεσης αφορά τα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων, ενώ το δεύτερο, που θα εγκαινιαστεί μέσα στο ’23, εστιάζει στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η βασική ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, τα οποία συνοδεύονται από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο που αναφέρονται σε γεγονότα από την καταστροφή της Σμύρνης. Η τελευταία εκθεσιακή ενότητα παρουσιάζεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου είχε πραγματοποιηθεί η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Στην αίθουσα εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.