Σινεμά στα σαγόνια του καρχάρια

5 ταινίες με πρωταγωνιστή τον μεγάλο λευκό καρχαρία που θα σε κάνουν να σκεφτείς διπλά την επόμενη βουτιά σου σε γαλαζοπράσινα νερά.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 18 Αυγούστου 2020

Καλοκαίρι χωρίς θάλασσα δεν γίνεται. Κι όμως, υπάρχουν κάποιες ταινίες που κατάφεραν να βγάλουν πολύ κόσμο έξω απ’ αυτήν· ταινίες όπου πρωταγωνιστούν οι μεγαλύτεροι θηρευτές των ωκεανών, οι καρχαρίες. Οι ακόλουθες είναι οι πιο ρεαλιστικά ανατριχιαστικές προσπάθειες απεικόνισης του φόβου και του τρόμου κάθε λουόμενου. 

Τα σαγόνια του καρχαρία (1975)

To monster movie του Steven Spielberg, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1974 δια χειρός Peter Benchley θεωρείται σήμερα κλασικό στο είδος του και ο φόβος και ο τρόμος κάθε λουόμενου. Η υπόθεσή του έχει ως εξής: Όλα κυλούν ήρεμα σε ένα νησί με κύριο εισόδημα τον τουρισμό, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ένας καρχαρίας που επιτίθεται σε ανθρώπους. Αν και ο αρχηγός της αστυνομίας επιμένει να κλείσουν οι παραλίες, ο δήμαρχος αρνείται. Όταν ο αριθμός των θυμάτων αρχίζει να αυξάνεται, ο αρχηγός, ένας ειδικός για τους καρχαρίες και ένας έμπειρος καπετάνιος αναχωρούν για να σκοτώσουν τον καρχαρία, προτού σκορπίσει κι άλλο τον θάνατο.

Γαλάζια νερά, Λευκός θάνατος (1971)

Το ντοκιμαντέρ των Peter Gimbel και James Lipscomb καταγράφει την απόπειρα των δύο κινηματογραφιστών και της ομάδας δυτών και φωτογράφων τους να μεταφέρουν στην οθόνη τη ζωή του μεγάλου λευκού καρχαρία στο φυσικό του περιβάλλον στις θάλασσες της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο φιλμ αποτέλεσε την έμπνευση για να γράψει ο Peter Benchley το βιβλίο του, Jaws

Άγριος ωκεανός (2003)

Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Tom και της Eileen Lonergan, που το 1998 πήγαν για scuba diving με την ομάδα της Outer Edge Dive Company στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία και δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στο σκάφος επιστροφής, το θρίλερ επιβίωσης του Chris Kentis προσφέρει ανόθευτης δόσεις πανικού και τρόμου.

Βαθιά άγρια νερά (2010)

Μια παρέα ξεκινά ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στις θάλασσες της Αυστραλίας. Όταν όμως αυτό προσκρούει σε ύφαλο και αρχίζει να μπάζει νερά, οι φίλοι αποφασίζουν να κολυμπήσουν προς ένα κοντινό νησί χωρίς να υπολογίζουν τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. 

Σε ρηχά νερά (2016)

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Jaume Collet-Serra, η Blake Lively υποδύεται μία Αμερικανή σέρφερ που ανακαλύπτει μια απομονωμένη παραλία στο Μεξικό. Όταν, όμως, δεχτεί επίθεση από ένα καρχαρία, θα καταφύγει τραυματισμένη σε έναν ύφαλο 200 μέτρα από την ακτή, χωρίς έξοδο διαφυγής.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάταξη όλες οι ταινίες των Scorsese και De Niro

Μία ματιά στα έργα και τις ημέρες του εμβληματικού iconic duo με αφορμή τα 77α γενέθλια του Robert De Niro.

Οι καλύτεροι ρόλοι του Robert Redford στο σινεμά

Ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός κλείνει 84 χρόνιας μίας πραγματικά κινηματογραφικής ζωής.