Νύχτες πρεμιέρας: Ο Λουκάς Κατσίκας μας προτείνει 6 ταινίες

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει σήμερα αυλαία και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής ξεχωρίζει κάποια από τα highlights της διοργάνωσης για το κοινό του Esquire.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 23 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν από σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, με την 26η διοργάνωσή τους - την πρώτη που θα πραγματοποιηθεί σε θερινά σινεμά. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φεστιβάλ επιδιώκει να μεταμορφώσει για ακόμα μία χρονιά την πρωτεύουσα σε μία μεγάλη αίθουσα σινεμά, παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία και να καταστήσει σαφές ότι όταν οι καιροί είναι ζοφεροί ο άνθρωπος διψά για ακόμα περισσότερη τέχνη και πολιτισμό. 

Με αφορμή την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Λουκάς Κατσίκας ξεχωρίζει και προτείνει έξι ταινίες και ένα αφιέρωμα από τον φετινό προγραμματισμό για το κοινό του Esquire.

NOMADLAND (2020, ΗΠΑ, 107’)

Σκηνοθεσία: Chloé Zhao

Από τις αγαπημένες σκηνοθετικές ανακαλύψεις του Φεστιβάλ, η ταχύτατα ανερχόμενη Chloé Zhao (Χρυσή Αθηνά για το "The Rider") επιστρέφει με ένα road movie που ήδη προοιωνίζεται για τις μεγάλες βραβεύσεις της σεζόν. Οδηγός του η Frances McDormand, στον πρώτο της ρόλο μετά τον οσκαρικό θρίαμβο των "Τριών Πινακίδων Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι". Ένα οδοιπορικό προσωπικής αυταπάρνησης και γυναικείας ενδυνάμωσης με σκηνικό το λυρικό τοπίο της σύγχρονης αμερικανικής Δύσης, κατά τη δραματική περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης 2007-09.

Η ταινία είναι μια ευγενική παραχώρηση των εταιριών Odeon / Fox Searchlight.

GAGARINE (2020, Γαλλία, 95’)

Σκηνοθεσία: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

Ο νεαρός Γιούρι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει την κατεδάφιση της γενέτειράς του, ενός συγκροτήματος εργατικών κατοικιών το οποίο φέρει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γκαγκάριν. Αναμειγνύοντας θαρραλέα μυθοπλασία και πραγματικότητα, οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες παίρνουν επάξια τη σκυτάλη από τους "Άθλιους" του Λατζ Λι για να εκτοξεύσουν τη σκληρή καθημερινότητα των παρισινών προαστίων στη σφαίρα του μαγικού ρεαλισμού. Η ταινία που ξεχώρισε από την επίσημη επιλογή των φετινών Καννών, οδηγώντας τον ίδιο τον διευθυντή του Φεστιβάλ να της πλέξει το εγκώμιο.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Weirdwave.

ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ / WISDOM TOOTH (2019, Κίνα, 104')

Σκηνοθεσία: Liang Ming 

Δύο ετεροθαλή αδέλφια που προσπαθούν να βρουν την τύχη τους σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Βόρειας Κίνας, ένα διφορούμενο ερωτικό τρίγωνο, ένας πονόδοντος, ένα μαγνητοφωνάκι ξεχασμένο σε λάθος σημείο τη σωστή στιγμή και ένας φόνος εμπνέουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα που ξεπήδησαν από το κινεζικό σινεμά τα τελευταία χρόνια. Σενάριο πολλών και εκλεκτών μυστηρίων, εντυπωσιακή σκηνοθετική αντίληψη, ατμοσφαιρικό σάουντρακ και ονειρικές πινελιές μετατρέπουν μια μεταμφιεσμένη ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης σε επάξιο θεματικό και στιλιστικό συγγενή του εκπληκτικού "Burning". 

MAKE UP (2019, Ηνωμένο Βασίλειο, 86')

Σκηνοθεσία: Claire Oakley 

Σε ένα ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης, που μοιάζει στοιχειωμένο, φτάνει μια χειμωνιάτικη νύχτα η νεαρή ηρωίδα προκειμένου να επισκεφτεί τον φίλο της, ο οποίος δουλεύει εκεί. Σημάδια απιστίας του γίνονται αφετηρία για ένα γεμάτο μυστήρια ταξίδι με ενδιάμεσους σταθμούς ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού και της σεξουαλικότητας. Ψυχολογικό θρίλερ, απρόσμενο love story, παραισθησιογόνα εξερεύνηση του ανθρώπινου πόθου, υποβλητική ατμόσφαιρα και φωτογραφία, πλανεύτρα σκηνοθεσία σε ένα ορμητικό ντεμπούτο που τοποθετεί την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του αυτομάτως στη ζηλευτή παρέα των Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ και Κλίο Μπάρναρντ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟ / THERE IS NO EVIL / SHEYTAN VOJUD NADARAD (2020, Γερμανία / Τσεχία / Ιράν, 150')

Σκηνοθεσία: Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Γύρισε την ταινία κρυφά από ένα καθεστώς που του απαγόρευσε να σκηνοθετεί. Κέρδισε πανηγυρικά τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου δίχως να την παραλάβει, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου του από το Ιράν. Περισσότερο από κάθε πολιτική δήλωση, ο σπουδαίος Μοχάμαντ Ρασούλοφ υπερασπίζεται την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, μέσα από 4 καθηλωτικές βινιέτες αλλά κυρίως με μια ανάσα σινεμά ικανή να σπάει όρια και τείχη.

ΧΟΠΕΡ/ΓΟΥΕΛΣ / HOPPER/WELLES (2020, ΗΠΑ, 130’)

Σκηνοθεσία: Orson Welles 

Μια βραδιά του 1970, δυο αυθεντικοί επαναστάτες του Χόλιγουντ συναντήθηκαν με αφορμή ένα δείπνο και με απρόσμενη κατάληξη μια εκ βαθέων εξομολόγηση του πρώτου στον δεύτερο. Μπροστά από την κάμερα βρέθηκε ο Ντένις Χόπερ, φρέσκος από τον θρίαμβο του "Ξένοιαστου Καβαλλάρη". Πίσω από την κάμερα, ένας αθέατος (και μακιαβελικός) Όρσον Γουέλς τον ανακρίνει για τη ζωή και την τέχνη, σε μια προσπάθεια να του κλέψει την ψυχή. Πενήντα χρόνια αργότερα, η ανορθόδοξη αυτή συνομιλία έρχεται για πρώτη φορά στο φως, σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Γουέλς, και γίνεται αυτομάτως ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά γεγονότα του 2020.

A Dream within a Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται

Νύχτες πρεμιέρας: Ο Λουκάς Κατσίκας μας προτείνει 6 ταινίες

"Εκτός από τις παραπάνω ταινίες, προτείνω και ολόκληρο το αφιέρωμα "A Dream within a Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται" -αποτελείται συνολικά από 17 φιλμ-, γιατί πρέπει να ιδωθεί μόνο σε μεγάλη οθόνη. Κι αυτή είναι η μόνη μας ευκαιρία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Κατσίκας.


Χρηστικές πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Πότε και πού

Το 26ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 138 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Οι κινηματογράφοι που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ είναι οι εξής: ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΑΘΗΝΑΙΑ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΛΑΪΣ - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΤΕΛΛΑ. Η πραγματοποίηση της διοργάνωσης σε αίθουσες θα καταστήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ένα από τα πρώτα και λίγα Φεστιβάλ στον κόσμο που θα υλοποιηθούν στον φυσικό τους χώρο. 

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

Τα μέτρα προστασίας

Σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό: περιορισμένη πληρότητα όπως ορίζει ο νόμος, αραιά σλοτ ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη και να διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού τηρώντας τις αποστάσεις, απολύμανση των αιθουσών πριν και μετά από κάθε προβολή. 

Νύχτες πρεμιέρας και ψηφιακά

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τις προβολές στις αίθουσες, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει και φροντίζει για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ (online.aiff.gr). 

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ' ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον. 

Πολιτική επιστροφής εισιτηρίων και νέα προπώληση

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από το viva.gr οποιαδήποτε στιγμή έως και 15’ πριν την έναρξη της προβολής που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε, από τα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία πώλησης viva και στα ταμεία των συνεργαζόμενων κινηματογράφων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος