Οι πιο τρομακτικές σκηνές όλων των εποχών

Από το Nosferatu μέχρι τo Midsommar και από τη "Λάμψη" μέχρι το The Ring.

Τι είναι εκείνο που μας τραβά σαν μαγνήτης στα θρίλερ ή πιο σωστά στις ταινίες τρόμου; Σύμφωνα με έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Media Psychology οι δύο κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής: η αδρεναλίνη και η αίσθηση μη πραγματικότητας (escapism). Κάπως έτσι, λοιπόν, εδώ και δεκαετίες έχει στηθεί μία βιομηχανία κινηματογραφικού τρόμου που κάνει τα θρίλερ νούμερα ένα επιλογή για τα βράδια που θα κάτσεις στο σπίτι.

Ποιες όμως είναι οι πιο τρομακτικές σκηνές όλων των εποχών στο σύμπαν των horror movies; Ο κατάλογος δεν είναι απλά μακρύς αλλά ατέλειωτος. Για αυτό καταλήξαμε σε μία λίστα με αντικειμενικά κριτήρια αλλά πολύ υποκειμενικές πινελιές. Let the horror begin. 

Η σκιά του Βρικόλακα | Nosferatu (1922)

Εν αρχή ήταν o Friedrich Murnau που κάνοντας πειράματα με τους φωτισμούς δημιούργησε μία σκοτεινή ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν σημερινές παραγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σκηνή στο μπάνιο | Psycho (1960) 

Όχι άδικα, θεωρείται η πλέον κλασική σκηνή φόνου στην ιστορία. Ο Alfred Hitchcock δεν θα μπορούσε να γυρίσει τίποτα λιγότερο από αυτό.

Το κεφάλι που γυρίζει | The Exorcist (1973)

Ποτέ ξανά, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένα κορίτσι δεν είχε προκαλέσει τόσο έντονα ρίγη ανατριχίλας σε τόσα εκατομμύρια θεατές.

Ο Leatherface | The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Splatter καλώς ήρθες στη ζωή μας και ευχαριστούμε για τους εφιάλτες με τα αλυσοπρίονα.

Οι απειλητικές νότες | The Jaws | (1975)

Είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν εκείνο που σε τρομάζει χειρότερα είναι η σκιά που ανεβαίνει από τον βυθό ή η μουσική που γαργαλάει τους πιο κρυφούς σου φόβους.

Το κυνηγητό | Halloween (1978)

Ο απόκοσμος Michael Myers κυνηγά την Jamie Lee Curtis και το horror σινεμά ανακαλύπτει το απόλυτο κλισέ: Ο serial killer παίρνει στο κατόπι την πρωταγωνίστρια.

Η αποκάλυψη | Alien (1979)

Τελικά, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το πιο τρομακτικό σημείο είναι το εξωγήινο πλάσμα, τα καταθλιπτικά μεταλλικά σκηνικά δια χειρός H.R. Giger ή το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν το αριστούργημα του Ridley Scott.

Here's Johnny | The Shining (1980)

Η τρέλα στο βλέμμα του Jack Nicholson, o Jack Nicholson στο στόμα της τρέλας.

H καρδιακή προσβολή | The Thing (1982)

Όταν το "Πλάσμα" κάνει την εμφάνισή του μέσα από το σώμα του άτυχου υπάλληλου της επιστημονικής αποστολής, το αριστούργημα του David Cronenberg απογειώνεται.

H μάχη | Predator (1987)

Γιατί είναι τόσο τρομακτική αυτή η σκηνή; Διότι ήταν η πρώτη -και ίσως μοναδική- φορά που πιστέψαμε ότι υπάρχει κάποιο πλάσμα στον γαλαξία ικανό να σκοτώσει τον Arnold "Governator" Schwarzenegger.

Η απόδραση | Silence of the Lambs (1991)

Κλασική μουσική, κανιβαλισμός, ψυχωτική ιδιοφυΐα: Τρία στοιχεία που συνθέτουν το μακάβριο μεγαλείο του Anthony Hopkins ως Dr. Hannibal Lecter.

H μάσκα στο τζάμι | Scream (1996)

Ένα teen movie μασκαρεμένο σε θρίλερ; Ναι, και την ίδια στιγμή μία από τι θρυλικότερες μάσκες στην ιστορία του horror σινεμά.

Liberate Tutame Ex Inferis | Event Horizon (1997)

Η μόνη sci-fi ταινία που μπορεί να κοντράρει τα Alien στον τρόμο του διαστήματος αποκαλύπτει το μυστικό της μέσα από ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα. Τι ακριβώς θα πει στα Λατινικά η συγκεκριμένη φράση; Καλύτερες δες το απόσπασμα ή ακόμα καλύτερα την ταινία.

Κάτι βγαίνει μέσα από την οθόνη | The Ring (1998)

Ένα κορίτσι, δίχως πρόσωπο, με πολύ μακριά μαλλιά βγαίνει μέσα από την οθόνη. Τόσο απλό, τόσο σύγχρονο, τόσο τρομακτικό.

To εγκαταλελειμμένο σπίτι | The Blair Witch Project (1999)

Ξεκίνησε σαν πείραμα, όλοι πίστευαν ότι είναι απλά μία κινηματογραφική φάρσα, κατέληξε να κόψει εκατομμύρια εισιτήρια και να γίνει ένα απρόσμενο blockbuster. Εδώ, στην πιο τρομακτική του στιγμή.

O Bilbo τρελάθηκε | Lord of the Rings (2001)

Και τώρα ώρα για κάτι τελείως διαφορετικό: Ποιος θα περίμενε ότι ο καλοκάγαθος Bilbo Baggins μπορεί να κρύβει το πνεύμα του κακού μέσα του; Το καταραμένο δαχτυλίδι, όμως, αλλάζει ακόμα και τις πιο αγνές ψυχές.

Το κλειδωμένο πλάσμα | REC (2007)

Για να αποφύγουμε τα spoilers σε αυτό το ισπανικό κρεσέντο τρόμου, ας αρκεστούμε στο ότι πολλές φορές στα παραμύθια ένα τέρας κρύβεται στο υπόγειο ή τη σοφίτα...

To κομμένο κεφάλι | Hereditary (2014)

Το κομμένο κεφάλι μετατρέπεται σε φωλιά με μυρμήγκια. Αυτό μόνο και τίποτα άλλο.

H θυσία | Midsommar (2019)

Δεν είναι splatter, δεν υπάρχουν μεταφυσικά τέρατα, δεν κάνουν επίθεση εξωγήινοι. Η απειλή έρχεται από τα πιο πρωτόγονα ένστικτά μας στα πλαίσια μίας θρησκευτικής σέχτας που σηκώνει την τρίχα κάγκελο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος