Ο αληθινός άνθρωπος πίσω από τον Borat

Ένα ταξίδι στις πρώιμες εποχές των influencers, τότε που όλα ήταν καλά και ανθηρά στο παγκόσμιο ίντερνετ.

Το όνομά του είναι Çağrı. Mahir Çağrı. Σήμερα είναι 58 ετών και τα φώτα της ιντερνετικής δημοσιότητας δεν πέφτουν πια πάνω του. Το 1999, όμως, ήταν μία από τις πρώτες διαδικτυακές περσόνες που κατάφεραν να γίνει διάσημες χωρίς, επί της ουσίας, να κάνουν τίποτα. Ο ιστότοπος που διατηρούσε με την αρκούντως γελοία ονομασία www.ikissyou.org δεν υπάρχει πια. Έζησε όμως στιγμές ιντερνετικού μεγαλείου και μπορείς να πάρει μία γεύση από την cult μαγεία που μοίραζε αφειδώς πατώντας εδώ. Τι σχέση έχουν, τώρα, όλα αυτά με τον Borat Sagdiyev, τον πιο αλλοπρόσαλλο ρεπόρτερ του πλανήτη;

Ο αληθινός άνθρωπος πίσω από τον Borat

Στο τέλος του 20ου αιώνα, το ίντερνετ ήταν ένα πολύ περίεργο πράγμα. Η αισθητική και ο σχεδιασμός του θύμιζαν περισσότερο παιδική ζωγραφιά και λιγότερο μέσο επικοινωνίας για brands, businessmen και τεχνολογικούς κολοσσούς. Κάπου εκεί, στο TikTok της εποχής που λεγόταν XOOM, ο Mahir Çağrı έστησε μία σελίδα χωρίς νόημα και ουσία, με μοναδικό προσόν την εμφάνισή του -που έμοιαζε βγαλμένη από κωμωδία με τον Κώστα Τσάκωνα- και τη δίψα του για ιντερνετική δόξα.

Mahir Cagri

"Υou can give banner". "Hi Welcome, my world!!! I kiss you!! Invite you. Love and Share for Peace". "We can make you website". Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις επιγραφές που μπορούσε να διαβάσει κανείς στο κακοφτιαγμένο site που αποκαλούσε σπίτι του. Τα κάκιστα αγγλικά που χρησιμοποιούσε, η κωμική εμφάνιση, ο πηγαίος ναρκισσισμός και ματαιοδοξία ήταν εκείνα τα στοιχεία που χάρισαν φήμη στον Τούρκο πρωτο-influencer. Οι ομοιότητες με τον Borat είναι σχεδόν ανατριχιαστικές.

Ο Mahir δεν σταμάτησε εκεί. Προσπάθησε να κάνει καριέρα στην pop με ένα τραγούδι που κάνει τα "Παρατράγουδα" της Ανίτας Πάνια να μοιάζουν με όπερα, έζησε τα 15 δευτερόλεπτα παγκόσμιας δημόσιοτητα που του ανήκουν δικαιωματικά -όπως σε όλους μας- όταν ο David Bowie (!) έκανε on camera αναφορά στο όνομά του, δήλωσε ευθαρσώς και χωρίς καμία ντροπή πως είναι freelance δημοσιογράφος και όταν πια εμφανίστηκε ο Borat του Sacha Baron Cohen ζήτησε τα πνευματικά δικαιώματα. Δυστυχώς, για εκείνον, δεν πέτυχε τίποτα περισσότερο από μία τρύπα στο νερό.

Mahir Cagri

Ο Cohen έχει ξανά και ξανά αρνηθεί το γεγονός πως "ξεπατίκωσε" την περσόνα του Καζακστανού ρεπόρτερ από τον Τούρκο πρωτο-influencer. Μάλιστα, έχει αποκαλύψει πως το αληθινό πρόσωπο πίσω από τον Βorat είναι ένας Εβραϊκής καταγωγής γιατρός από τη Νότια Ρωσία με πολύ "κακά" Αγγλικά και πολύ περίεργη αίσθηση του χιούμορ, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ένα ταξί του στο "εξωτικό" Αστραχάν.

Τι να κάνει σήμερα ο Mahir;

Ο πραγματικός άνθρωπος πίσω από τον Borat

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα όσα λέει ο Cohen. Άλλωστε ακόμα και τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ του Βρετανού κωμικού και εναντίον του Mahir. Τι μένει λοιπόν σε έναν από τους πρώτους influencer του ταλαίπωρου αυτού πλανήτη; Μπορεί πάντα να αναπολεί τις αναμνήσεις του από το www.ikissyou.org. περιμένοντας ότι κάποιος θα κάνει τη ζωή του ταινία. Μπορεί να νοσταλγεί με όλη του την καρδιά τις πρώτες μέρες του ίντερνετ - εκεί όπου τα πάντα ήταν καλά και ανθηρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.