Οι ρόλοι ζωής του Chadwick Boseman

Αν ζούσε ο "Μαύρος Πάνθηρας", θα έσβηνε σήμερα 46 κεράκια στη γενέθλια τούρτα του.

Έφυγε πολύ, πολύ νωρίς. Πάρα πολύ άδικα. Χτυπημένος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τον οποίο πάλευε αθόρυβα για περίπου μία τετραετία, έχασε τη μάχη με τη ζωή στα 44 του χρόνια, στις 28 Αυγούστου του 2020. Ο Chadwick Boseman δεν ήταν απλά ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του Χόλιγουντ, αλλά ένας άνθρωπος που πάλεψε για τα κοινωνικά δικαιώματα της μαύρης κοινότητας- όχι μόνο επί οθόνης, γράφοντας ιστορία ως ο κινηματογραφικός Black Panther (Μαύρος Πάνθηρας) στο λευκό σουπερηρωικό σύμπαν, αλλά και εκτός αυτής με τοην ακτιβιστική του δράση. "Σου σπαράζει την καρδιά να χάνεις κάποιον που έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στην κουλτούρα της εποχής του" είχε δηλώσει ο Samuel L. Jackson. "'Έδωσε στα παιδιά, και ιδιαίτερα στα παιδιά της μαύρης κοινότητας, έναν ήρωα που μπορούσε να τους δώσει έμπνευση για τη ζωή τους".

Με αφορμή την 45η επέτειο από τη γέννησή του, θυμόμαστε τον Chadwick Boseman μέσα από 5 ρόλους που σημάδεψαν τη φιλμογραφία του και έναν 6ο που αναμένεται να τον φτάσει μετά θάνατον στα Oscars 2021.

1. T’Challa/Black Panther – Μαύρος Πάνθηρας (2018)

Το 18 φιλμ στο σουπερηρωικό σύμπαν της Marvel, το 1ο με μαύρο ήρωα. Η ταινία του Ryan Coogler ακολουθεί τον T'Challa, τον οποίο υποδύεται ο Chadwick Boseman, που μετά το θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με την προδοσία.  

Η ταινία αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη των βραβείων Όσκαρ της 91ης τελετής, με 7 συνολικά υποψηφιότητες, κερδίζοντας τελικά τρία αγαλματίδια Κοστουμιών, Πρωτότυπου Τραγουδιού και Σκηνογραφίας. 

2. Jackie Robinson – 42 (2013)

Ο Brian Helgeland σκηνοθετεί τον Boseman στον ρόλο του Jackie Robinson, θρύλου του μπέιζμπολ, τον πρώτο μαύρο αθλητή που έπαιξε στο Major League Baseball στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Το φιλμ ξετυλίγει το νημα της καριέρας του, το ιστορικό του συμβόλαιο με την ομάδα Brooklyn Dodgers και την εξέλιξή του υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη της ομάδας, Branch Rickey (Harrison Ford).

3. Thurgood Marshall – Marshall (2017)

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Joseph Hudlin, ο Boseman ενσαρκώνει τον Thurgood Marshall, τον πρώτο Αφροαμερικανό δικηγόρο στην ιστορία των ΗΠΑ, που ξεκίνησε την καριέρα του το 1934 και ρίχτηκε κατευθείαν στη μάχη για τα δικαιώματα των μαύρων. Η πιο σημαντική του δικηγορική στιγμή ήταν η  νίκη του στην υπόθεση του 1954 Brown vs. Board of Education, με την οποία αναγνωρίστηκε ο φυλετικός διαχωρισμός στα σχολεία ως αντισυνταγματικός. Ωστόσο, η εν λόγω ταινία ασχολείται με την υπόθεση υπεράσπισης ενός μαύρου σοφέρ, του Joseph Spell, που είχε παραδεχθεί ότι βίασε την εργοδότισσα του, το 1941.

4. James Brown – Get On Up (2014)

Εδώ, σε μία ακόμα βιογραφία, αυτή τη φορά του Tate Taylor για τον James Brown, ο Βοseman ζωντανεύει τον "νονό" της σόουλ μουσικής, τον "πατέρα" της funk και τον "Mr. Dynamite", όπως ήταν τρία παρατσούκλια του καλλιτέχνη που έγραψε ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή με την 50χρονη καριέρα του, αλλά και με τη γενικότερη στάση ζωής του απέναντι στον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες- μία από τις πιο διάσημες φράσεις του ήταν η έξης: "είμαι μαύρος και είμαι υπερήφανος".

5. Stormin’ Norman – Da 5 Bloods (2020)

Στην ανεπίκαιρα επίκαιρη ταινία του Spike Lee με φόντο τον Πόλεμο στο Βιετνάμ (προβάλλεται στο Netflix), μία παρέα από τέσσερις Αφροαμερικανούς 60ρηδες επιστρέφουν στον τόπο του "εγκλήματος", με σκοπό να φέρουν πίσω στις Η.Π.Α τα κόκαλα του πέμπτου της ομάδας, του Norman Stormin' Norm" Holloway αλλά και το θησαυρό που οι ίδιοι έθαψαν μαζί του. Αυτόν τον ήρωα ερμηνεύει ο Boseman, έναν άντρα που εκτός από "αρχηγός" στη μάχη, υπήρξε και μέντορας στη ζωή των υπολοίπων καθώς ήταν εκείνος που τους αφύπνισε κοινωνικά και πολιτικά μέσα από τα διδάγματα του Martin Luther King και τα λόγια του Malcolm X.

6. Levee – Ma Rainey’s Black Bottom (2020)

Στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Chadwick Boseman υποδύεται τον φιλόδοξο τρομπετίστα Levee, που συνοδεύει τη "μητέρα των μπλουζ" Ma Rainey στην ιστορική ηχογράφηση που πραγματοποίησε το 1927 στη βιογραφική ταινία Ma Rainey's Black Bottom (πρεμιέρα στις 18/12 στο Netflix) σε σκηνοθεσία George C. Wolfe και σε παραγωγή του Denzel Washington. Την Ma Rainey ενσαρκώνει η Viola Davis, η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι υποψήφια Α' Γυναικείου Ρόλου, όπως επίσης και ο Boseman στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου. Αν όντως τιμηθεί μετά θάνατον, θα είναι ο τρίτος, θανών ηθοποιός που κερδίζει χρυσό αγαλματίδιο. 

To 2008, ο Heath Ledger έλαβε μεταθανάτια οσκαρική υποψηφιότητα για τον ρόλο του Τζόκερ στην ταινία "Σκοτεινός Ιππότης", αποσπώντας το χρυσό αγαλματίδιο Β' Ανδρικού Ρόλου και έγινε ο δεύτερος ηθοποιός που κέρδισε μετά θάνατον Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού- ο πρώτος ήταν ο Peter Finch το 1976 για την ερμηνεία του στην ταινία "Το δίκτυο". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.