
Minari: Μπορεί να γίνει τα "Παράσιτα" του 2021;
Δεν είναι απίθανο να υπάρξει και δεύτερη κορεάτικη επέλαση, στα φετινά Όσκαρ.
Από τη στιγμή που o Bong Joon Ho ζήτησε από το κοινό στις Χρυσές Σφαίρες του 2020 να ξεπεράσει το γεγονός ότι πρέπει να διαβάσει υπότιτλους, η συζήτηση για τις ξενόγλωσσες (δηλαδή τις μη "αγγλικές") ταινίες, όπως το φετινό Minari, τέθηκε επί νέας βάσης. Αμέσως μετά, ο σκηνοθέτης, που παλιά κάποιοι απαξίωναν χαρακτηρίζοντάς τον κάτι σαν "επαρχιώτη" -λες και αυτό θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει μομφή- σάρωσε και στα Oscars κερδίζοντας στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.
Η νίκη των "Παράσιτων" ως στιγμή ορόσημο στον ξενόγλωσσο κινηματογράφο ήρθε την κατάλληλη χρονιά, δηλαδή όταν η κατηγορία για τις "ξένες" ταινίες μετονομάστηκε σε "Academy Award for Best International Feature Film". Από την άλλη βέβαια, οι Χρυσές Σφαίρες ακόμη αρνούνται να "δεχτούν" ως υποψήφια στις βασικές κατηγορίες φιλμ που δε "μιλούν" τουλάχιστον κατά 50% αγγλικά. Φέτος, το Minari δηλαδή, ενώ γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Αμερικανό Lee Isaac Chung, γυρίστηκε στην Αμερική, με Αμερικανό πρωταγωνιστή από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής A24, προσπεράστηκε επιδεικτικά γι᾽αυτόν ακριβώς το λόγο. Ναι, η ενόχληση της κινηματογραφικής κοινότητας ήταν μεγάλη και δικαιολογημένη.
Minari όπως Parasite
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των οσκαρικών διεκδικητών για φέτος, το Minari ακολουθεί τα χνάρια των "Παράσιτων" με 6 επίσης υποψηφιότητες. Στο μεταξύ, κατάφερε κάτι νέο, να δει δύο από τα μέλη του cast του ως υποψήφια στις κατηγορίες ερμηνείας ως επίσημη αναγνώριση πλέον των Aσιατών και Aμερικανο-ασιατών ηθοποιών. Έτσι, σχεδόν αναπόφευκτα, πολλοί αναρωτιούνται για το αν θα μπορούσε να συνεχίσει το σερί του επίσης ξενόγλωσσου προκατόχου του. Πόσο ξενοφοβική άραγε είναι ή δεν είναι η Ακαδημία ώστε να αποφασίσει να παραχωρήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το σημαντικότερό της βραβείο σε μία ταινία που και πάλι δεν είναι στα αγγλικά;
Όπως και να έχει, η εν λόγω ερώτηση ενέχει τον κίνδυνο της ομαδοποίησης των ταινιών της ίδιας ξένης γλώσσας, θεωρώντας τις ως ένα ξέχωρο είδος. H φανταστική οικογένεια του Lee Isaac Chung απέχει αρκετά από την αντίστοιχη του Joon Ho, όμως η μέχρι στιγμής "τακτοποίηση" των μη αγγλόφωνων παραγωγών σε ένα δικό τους "κουτί" καταδεικνύει ότι θέλοντας και μη μπαίνουν a priori στο ίδιο "τσουβάλι".
To Minari ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με το ποιους έχουμε στο μυαλό μας ως Αμερικανούς. Τα παιδιά λένε στην Κορεάτισσα γιαγιά τους ότι δεν είναι πραγματική γιαγιά γιατί δεν τους φτιάχνει μπισκότα, ενώ κι εκείνη με τη σειρά της τα κοροϊδεύει ως "αμερικανάκια". Περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την υποβόσκουσα αίσθηση των μεταναστών ότι βρίσκονται και δε βρίσκονται στο σπίτι τους όταν είναι στην Αμερική. Ελληνιστί, "Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος".

"Τα ανθρώπινα πλάσματα πάντα βρίσκονται δίπλα σε κατηγορίες και στερεότυπα", δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα στο βρετανικό Esquire ο Chung. "Αυτό ήταν μέρος της πλάκας της ιστορίας: να ψάχνουμε για στιγμές διαφοροποίησης κατά τις οποίες οι χαρακτήρες δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα με αυτό που περιμέναμε από αυτούς". Άσχετα από το αν το Minari θα στεφθεί όντως θριαμβευτής α λα "Παράσιτα", έχει ήδη υπογραμμίσει τη σημασία των φαινομένων που απατούν -και άρα δεν ενδείκνυνται για να κρίνουμε μέσω αυτών. Και δεν είναι λίγο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Bodies, η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου άρεσε το Dark
Τέσσερις ντετέκτιβ. Τέσσερις χρονολογίες. Ένα πτώμα. Η νέα σειρά του Netflix έρχεται για να μας στοιχειώσει.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤρεις ενδιαφέρουσες παραστάσεις για τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ
"Ο Γάμος", "Τάο" και "Στέλιος Κασόνγκο" κάνουν πρεμιέρα αυτόν το μήνα, στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.
Οι πραγματικοί χαρακτήρες των DiCaprio και De Niro στο Killers of the Flower Moon
Ετοιμάσου για μια ιστορία εξαπάτησης, δολοφονίας και λύτρωσης, όπως μόνο ο Scorsese μπορεί να την αποδώσει.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΣε άλλα νέα, η Δήμητρα Ματσούκα είναι η Σοράγια της ελληνικής τηλεόρασης
Αν κρίνουμε από το Twitter, η ερμηνεία της στο ρόλο της Νέλλας στις "Ψυχοκόρες" έχει γίνει viral.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΟ James Cameron γλίτωσε από τον δικό του 'Τιτανικό'
Ο James Cameron βίωσε μία αρκετά τρομακτική εμπειρία, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του The Abyss.
Όσα έμαθε η ζωή στον Sting
Ο θρυλικός μουσικός κλείνει, σήμερα τα 72 του χρόνια.
Γραφει Νικη Κοντομηνα