Minari: Μπορεί να γίνει τα "Παράσιτα" του 2021;

Δεν είναι απίθανο να υπάρξει και δεύτερη κορεάτικη επέλαση, στα φετινά Όσκαρ.

Από τη στιγμή που o Bong Joon Ho ζήτησε από το κοινό στις Χρυσές Σφαίρες του 2020 να ξεπεράσει το γεγονός ότι πρέπει να διαβάσει υπότιτλους, η συζήτηση για τις ξενόγλωσσες (δηλαδή τις μη "αγγλικές") ταινίες, όπως το φετινό Minari, τέθηκε επί νέας βάσης. Αμέσως μετά, ο σκηνοθέτης, που παλιά κάποιοι απαξίωναν χαρακτηρίζοντάς τον κάτι σαν "επαρχιώτη" -λες και αυτό θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει μομφή- σάρωσε και στα Oscars κερδίζοντας στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. 

Η νίκη των "Παράσιτων" ως στιγμή ορόσημο στον ξενόγλωσσο κινηματογράφο ήρθε την κατάλληλη χρονιά, δηλαδή όταν η κατηγορία για τις "ξένες" ταινίες μετονομάστηκε σε "Academy Award for Best International Feature Film". Από την άλλη βέβαια, οι Χρυσές Σφαίρες ακόμη αρνούνται να "δεχτούν" ως υποψήφια στις βασικές κατηγορίες φιλμ που δε "μιλούν" τουλάχιστον κατά 50% αγγλικά. Φέτος, το Minari δηλαδή, ενώ γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Αμερικανό Lee Isaac Chung, γυρίστηκε στην Αμερική, με Αμερικανό πρωταγωνιστή από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής A24, προσπεράστηκε επιδεικτικά γι᾽αυτόν ακριβώς το λόγο. Ναι, η ενόχληση της κινηματογραφικής κοινότητας ήταν μεγάλη και δικαιολογημένη. 

Minari όπως Parasite

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των οσκαρικών διεκδικητών για φέτος, το Minari ακολουθεί τα χνάρια των "Παράσιτων" με 6 επίσης υποψηφιότητες. Στο μεταξύ, κατάφερε κάτι νέο, να δει δύο από τα μέλη του cast του ως υποψήφια στις κατηγορίες ερμηνείας ως επίσημη αναγνώριση πλέον των Aσιατών και Aμερικανο-ασιατών ηθοποιών. Έτσι, σχεδόν αναπόφευκτα, πολλοί αναρωτιούνται για το αν θα μπορούσε να συνεχίσει το σερί του επίσης ξενόγλωσσου προκατόχου του. Πόσο ξενοφοβική άραγε είναι ή δεν είναι η Ακαδημία ώστε να αποφασίσει να παραχωρήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το σημαντικότερό της βραβείο σε μία ταινία που και πάλι δεν είναι στα αγγλικά;

Όπως και να έχει, η εν λόγω ερώτηση ενέχει τον κίνδυνο της ομαδοποίησης των ταινιών της ίδιας ξένης γλώσσας, θεωρώντας τις ως ένα ξέχωρο είδος. H φανταστική οικογένεια του Lee Isaac Chung απέχει αρκετά από την αντίστοιχη του Joon Ho, όμως η μέχρι στιγμής "τακτοποίηση" των μη αγγλόφωνων παραγωγών σε ένα δικό τους "κουτί" καταδεικνύει ότι θέλοντας και μη μπαίνουν a priori στο ίδιο "τσουβάλι".

To Minari ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με το ποιους έχουμε στο μυαλό μας ως Αμερικανούς. Τα παιδιά λένε στην Κορεάτισσα γιαγιά τους ότι δεν είναι πραγματική γιαγιά γιατί δεν τους φτιάχνει μπισκότα, ενώ κι εκείνη με τη σειρά της τα κοροϊδεύει ως "αμερικανάκια". Περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την υποβόσκουσα αίσθηση των μεταναστών ότι βρίσκονται και δε βρίσκονται στο σπίτι τους όταν είναι στην Αμερική. Ελληνιστί, "Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος". 

Minari: Μπορεί να γίνει τα "Παράσιτα" του 2021;

"Τα ανθρώπινα πλάσματα πάντα βρίσκονται δίπλα σε κατηγορίες και στερεότυπα", δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα στο βρετανικό Esquire ο Chung. "Αυτό ήταν μέρος της πλάκας της ιστορίας: να ψάχνουμε για στιγμές διαφοροποίησης κατά τις οποίες οι χαρακτήρες δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα με αυτό που περιμέναμε από αυτούς". Άσχετα από το αν το Minari θα στεφθεί όντως θριαμβευτής α λα "Παράσιτα", έχει ήδη υπογραμμίσει τη σημασία των φαινομένων που απατούν -και άρα δεν ενδείκνυνται για να κρίνουμε μέσω αυτών. Και δεν είναι λίγο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.