5 θρυλικοί σκηνοθέτες, κανένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Η λίστα των κορυφαίων auteurs που δεν πήραν ποτέ Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Το να κερδίσει κανείς ένα Όσκαρ είναι ασφαλώς τεράστια υπόθεση, όσο κι αν ο θεσμός δε δείχνει πια να διάγει και τις καλύτερες ημέρες της ιστορίας του. Στα 92 χρόνια της ιστορίας τους (η πρώτη τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου 1929) έχουν σημειωθεί αρκετά παράδοξα. Ένα από αυτά είναι και το γεγονός πως κάποιοι από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών δεν έχουν ποτέ λάβει το αντίστοιχο χρυσό αγαλματίδιο. 

Με την 93η απονομή να απέχει λίγα 24ωρα (παρεμπιπτόντως, μπορείς να δεις εδώ έναν οδηγό προγνωστικών), το Esquire παρουσιάζει τη λίστα των κορυφαίων auteurs που δεν πήραν ποτέ Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Akira Kurosawa

Είναι κάπως περίεργο που χρειάστηκαν 92 ολόκληρα χρόνια ώστε μία ξενόγλωσση παραγωγή να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αν αυτό είχε συμβεί νωρίτερα, πιθανότατα ο Ιάπωνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος να είχε στη συλλογή του και ένα Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Stanley Kubrick

Τα παγωμένα δωμάτια της Λάμψης, η ατμοσφαιρική κρεβατοκάμαρα στα Μάτια Ερμητικά Κλειστά, τα κεριά του Barry Lyndon, τα ακριβά διαμερίσματα των θυμάτων στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, η τουαλέτα της αυτοκτονίας στο Full Metal Jacket, οι εσωτερικοί χώροι από το διαστημόπλοιο του 2001: Οδύσσειας του Διαστήματος· τίποτα και ποτέ δεν ήταν τυχαίο σε καμία από τις ταινίες του Kubrick. Η επιμονή του στην λεπτομέρεια υπήρξε θρυλική. Αλλά όχι αρκετή για να του χαρίσει το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Spike Lee

Ιδιαίτερος, μαχητικός, τρομερά ταλαντούχος και, γενικά, ένας άνθρωπος που δε χώρεσε ποτέ σε καλούπια. Ο Spike Lee δεν είναι διάσημος μόνο για την εξαιρετικό κινηματογραφικό σύμπαν που έχει χτίσει, κομμάτι το κομμάτι, από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα. Ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης δεν έχει κάποιο Όσκαρ Σκηνοθεσίας αν και έφτασε αρκετά κοντά το 2019 με το BlacKkKlansman, που κέρδισε τελικά αυτό του Διασκευασμένου Σεναρίου.

Alfred Joseph Hitchcock

Ο Sir Alfred Joseph Hitchcock θεωρείται, διόλου άδικα, ο μετρ του σασπένς. Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος κατόρθωνε να αποτυπώσει με τον πιο πειστικό τρόπο το μυστήριο και τον τρόμο στη μεγάλη οθόνη, χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγει σε φλυαρίες και ακρότητες, δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα στις ταινίες της πλούσιας φιλμογραφίας του. Αυτά δεν αρκούσαν ώστε η Ακαδημία να του δώσει κάποια στιγμή το Χρυσό Αγαλματίδιο, παρότι υπήρξε υποψήφιος (για Καλύτερη Σκηνοθεσία πάντοτε) 5 φορές.

Quentin Tarantino

"Όταν με ρωτούν αν πήγα σε σχολή κινηματογράφου, τους λέω ότι δεν πήγα, πήγαινα όμως συνέχεια σινεμά" είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, ο πιο ιδιαίτερος κινηματογραφιστής που έβγαλαν τα τελευταία τριάντα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Quentin Tarantino, παραδόξως, είναι ένα ακόμη μέλος της λίστας σκηνοθετών χωρίς Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Πιο κοντά από ποτέ έφτασε το 1995 με το Pulp Fiction αλλά βρήκε απέναντί του τα  Forrest Gump του Robert Zemeckis και "Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ" του Frank Darabont.

Σε όλους του προαναφερθέντες θα μπορούσε ασφαλώς να προστεθεί και ο Orson Welles.

 


Διάβασε ακόμη για τους Έλληνες στις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ, τις oσκαρικές ταινίες του Netflix και τους νικητές των Oscars 2021 σύμφωνα με τα IMDb και Rotten Tomatoes.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.