Οι καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών

Martin Scorsese αισθάνεται δικαιωμένος στην τοποθεσία Esquire.

Λίγα είδη ταινιών μπορούν να θεωρηθούν κλασσικά cult όσο οι ταινίες με γκάνγκστερς. Ίσως να σχετίζεται με το γεγονός ότι το κοινό δένεται περισσότερο με τους πρωταγωνιστές όταν γίνεται μάρτυρας της εγκληματικής ρουτίνας τους στο διάστημα που διαρκεί η εκάστοτε ταινία. Οι λάτρεις των γκανγκστερικών ταινιών δείχνουν ιδιαίτερη πίστη και αφοσίωση στο είδος και δεν περιορίζονται σε απλή παρακολούθηση. Συνήθως μπαίνουν στη διαδικασία να διαβάσουν για τις ιστορίες που θα δουν στη μεγάλη οθόνη και παράλληλα διαθέτουν και τα απαιτούμενα κότσια να μεταβολίσουν και κυρίως να απολαύσουν κινηματογραφικά έπη χωρίς να κουραστούν.

Από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα στο μεταξύ, η παλέτα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα όσον αφορά στη θεματολογία και τους κεντρικούς χαρακτήρες: από τους λαϊκούς ήρωες μέχρι τη σύγχρονη, cyber γκανγκστερική εκδοχή τους είτε στο λαμπερό Χόλιγουντ είτε σε πιο σκληρά και ρεαλιστικά περιβάλλοντα, βγαλμένα μέσα από τη ζωή. Στις πιο αγαπημένες μας ταινίες που ακολουθούν και που πλέον θεωρούνται διαχρονικές φυσικά, εντοπίζουμε πολλούς συνήθεις υπόπτους, όπως ο Robert De Niro και ο Martin Scorsese.

*Οι ταινίες εμφανίζονται με χρονολογική σειρά

Ο Νονός (1972)

Οι fans ίσως θα προτιμούσαν ένα debate για το ποια ταινία της τριλογίας είναι η καλύτερη. Παρότι η φήμη του Νονού προηγείται του ίδιου, για όσους δεν έχουν δει ούτε την πρώτη, πρόκειται για την αφήγηση της ζωής του επικεφαλής της ιταλικής μαφίας Vito Corleone και της οικογένειάς του στη Νέα Υόρκη του 1940 με τους Al Pacino, Marlon Brando, Talia Shire και Diane Keaton στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Once Upon a Time in America (1984)

Ο βασιλιάς των σπαγγέτι γουέστερν, Sergio Leone σκηνοθετεί το, ακολουθώντας τον Robert DeNiro στο ρόλο του David Aaronson. Η πλοκή ακολουθεί τη ζωή του στο Lower East Side της Νέας Υόρκης με τη διαδρομή να ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και να φτάνει στην ενηλικίωση και την ενασχόλησή του με το οργανωμένο έγκλημα.

>Διάβασε ακόμη: Σε κατάταξη όλες οι ταινίες των Scorsese και De Niro

The Untouchables (1987)

Θα ήταν λειψή τούτη εδώ η λίστα αν δεν συμπεριλάμβανε μία από τις καλύτερες ταινίες του Robert De Niro. Εδώ ας παραδεχτούμε ότι είναι ο καλύτερος κινηματογραφικός Al Capone που έχουμε δει, ενώ και ο Kevin Costner ξεπερνά εαυτόν ως Elliot Ness.

Goodfellas (1990)

Το Goodfellas με τους Ray Liotta, Robert DeNiro, Joe Pesci και Paul Sorvino θεωρείται από πολλούς η σπουδαιότερη ταινία του Martin Scorsese και αυτό από μόνο του κάτι λέει. Βασισμένο στο βιβλίο του Nicolas Pileggi Wiseguys, το Goodfellas αφηγείται την ιστορία του Henry Hill: ενός μισού Ιρλανδού, μισού Σικελιανού Νεοϋορκέζου που ανεβαίνει στην "ιεραρχία" της κακόφημης γειτονιάς του στο Μπρούκλιν. Παρά την αφοσίωση που δείχνει στους "δικούς" του, ο Henry σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ εκείνων και του νόμου. 

Reservoir Dogs (1992)


Αυτή είναι η ταινία που ουσιαστικά έβαλε τον Quentin Tarantino στον κινηματογραφικό χάρτη. Ακολουθώντας το πριν και το μετά μίας αποτυχημένης ληστείας κοσμημάτων, το Reservoir Dogs ενσωματώνει τόσα πολλά από τα πλεονεκτήματα που έχουν γίνει η υπογραφή του σκηνοθέτη: παράλογη αιματοχυσία, περίπλοκη υπόθεση και πραγματικά εκκεντρικοί χαρακτήρες.

Menace II Society (1993)

Σκηνοθετημένο από τους πρωτοπόρους Allen και Albert Hughes, το Menace II Society ακολουθεί την ενηλικίωση του Caine Lawson, ενός 18χρονου που ζει στο Watts του Λος Άντζελες, ο οποίος είναι αποφασισμένος να ξεφύγει από τον κύκλο του εγκλήματος της γειτονιάς του. Το ισχυρό cast των Tyrin Turner, Jada Pinkett Smith, Larenz Tate και Charles Dutton παρέχει μια στρογγυλεμένη οπτική αναφορικά με όσα επηρεάζουν τη ζωή του Lawson. Άλλωστε, όπως συχνά λέγεται, "τα μεγαλύτερα εγκλήματα συχνά ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις". 

City of God (2002)

Το City of God ουσιαστικά αποτελεί την κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Paulo Lins. Εστιάζει στην ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος στο προάστιο Cidade de Deus του Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσιάζοντας δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις νεαρών ανδρών.

The Departed (2005)

Λίγες ταινίες έχουν υπάρξει τόσο αγαπητές όσο το The Departed. Σοβαρά, η αφοσίωση των fans είναι τόσο βαθιά που οι θαυμαστές συγκέντρωσαν χρήματα για μια καμπάνια για να αλλάξουν την τελευταία της σκηνή. Με επίκεντρο τη Νότια Βοστώνη, ο Martin Scorsese παρουσιάζει τη δική του εκδοχή στο Infernal Affairs από το Χονγκ Κονγκ που είχε κυκλοφορήσει το 2002 με αρωγούς τους Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen και Alec Baldwin.

American Gangster (2007)

Σε σκηνοθεσία Ridley Scott και με πρωταγωνιστές τους Denzel Washington και Russell Crowe, το American Gangster βασίζεται στη ζωή του Frank Lucas, ενός διαβόητου γκάνγκστερ στο Χάρλεμ για διακίνηση ηρωίνης στις ΗΠΑ μέσω αεροπλάνων που επέστρεφαν από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 

O Ιρλανδός - The Irishman (2019)

 

Το εν λόγω έπος του Martin Scorsese με τις 10 υποψηφιότητες στα oscars, βασίζεται στο βιβλίο I Heard You Paint Houses του Charles Brandt. Με τους Robert De Niro, Al Pacino και Joe Pesci στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η πλοκή ξεκινά από ένα γηροκομείο, όπου ο ηλικιωμένος Ιρλανδό-Αμερικανός βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Frank Sheeran, αφηγείται την ζωή του ως δολοφόνος της μαφίας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.