H Famke Janssen θα είναι πάντοτε το πιο ζόρικο Bond girl

H διάσημη Ολλανδή ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 59 της χρόνια και παραμένει πάντοτε A Woman We Love.

Φαντάσου να έχεις καταφέρει να πάρεις το ρόλο του κοριτσιού του James Bond στη νέα του εποχή, να έχεις ενθουσιαστεί που επιτέλους σου έτυχε κάτι σαν το κινηματογραφικό τζόκερ και μετά ο δεύτερος ρόλος να σου κλέβει σχεδόν τη δόξα μέσα από τα χέρια. Αυτή ακριβώς ήταν η ατυχία της Izabella Scorupco στο GoldenEye με τον Pierce Brosnan, συνάντησε την εντυπωσιακή Famke Janssen που κατά κάποιο τρόπο, κατάφερε να την επισκιάσει.

Στον απόηχο του No Time To Die που επίσης σηματοδοτεί, θέλοντας και μη, μία νέα εποχή για τον πράκτορα 007 και με αφορμή τα γενέθλια της Janssen -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 5 Νοεμβρίου του 1964- αυτό το κείμενο είναι μία ευκαρία να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας για την Ολλανδή ηθοποιό και πρώην μοντέλο που όλο και κάπου θα έχεις δει. 

H Famke Janssen θα είναι πάντοτε το πιο ζόρικο Bond girl Keith Hamshere-Getty Images

Τα χρόνια του μόντελινγκ

"Ξεκίνησα ως μοντέλο πριν ακόμα γίνω ηθοποιός. Στη συνέχεια προσπάθησα να ξεφύγω από το στερεότυπο του μοντέλου που έγινε ηθοποιός, εγκαταλείποντας στο απόγειο της καριέρας μου και πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Και μετά στράφηκα στην υποκριτική, σκεπτόμενη ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή. Δεν έγινε ακριβώς έτσι.", είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Fox News το 2018.

> Διάβασε ακόμη: Η viral πρόκληση της Kendall Jenner

Θυμίζουμε ότι η καριέρα της στο μόντελινγκ μόνο αμελητέα δεν υπήρξε. Το 1984 που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσει την επαγγελματική της καριέρα ως μοντέλο, υπέγραψε με την Elite Model Management και κατάφερε να συνεργαστεί με πασίγνωστους οίκους μόδας όπως οι Yves Saint Laurent, Giorgio Armani, Chanel και Victoria's Secret.

Μάλιστα τότε ήταν που τη συνέκριναν συχνά με θρύλους του σινεμά του '40 όπως η Hedy Lamarr.

Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική, ο δρόμος για την ίδια δεν ήταν στρωμένος από ροδοπέταλα, αλλά κυρίως από στερεότυπα. 

Famke Janssen Keith Hamshere-Getty Images

Ο James Bond, η Marvel και τα στερεότυπα

"Αν και ξεκίνησα πρώτα σε ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ο μεγάλος μου ρόλος ήταν το "GoldenEye". Αυτό ήταν το μέρος αυτού που θεωρούνταν κάτι σαν κορίτσι του Bond, το οποίο πήγαινε μαζί με ένα τεράστιο στίγμα. Σκέφτηκα, 'Εντάξει, τώρα έχουμε άλλο ένα εμπόδιο να ξεπεράσουμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσω αυτό το στίγμα'", ανέφερε στην ίδια συνέντευξη. 

> Διάβασε ακόμη: Μετά την Paloma, έρχεται η Ballerina για την Ana de Armas

Όπως ήταν αναμενόμενο, η καριέρα της Janssen εκτοξεύθηκε αμέσως, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενά της χρειάστηκε να απορρίψει πολλά σενάρια για να αποφύγει να τυποποιηθεί σε ρόλους μοιραίας γυναίκας: "Δεν ήθελα να κάνω τίποτα με όπλα. Και νομίζω ότι ο κόσμος με είχε στο μυαλό του σαν εκείνη την παράξενη αλλοδαπή. Δε μπορούσε πραγματικά να καταλάβει από πού κατάγομαι και έχω αυτό το περίεργο όνομα. Μετά σκέφτηκα, 'Εντάξει, επιτρέψτε μου να κάνω τα πιο αμερικανικά πράγματα που μπορώ να σκεφτώ.' Έτσι αυτό έγινε ο στόχος μου μετά από λίγο."

Famke Janssen Axelle Bauer Griffin-FilmMagic

Αντί να επιδιώκει να πάρει μέρος σε περισσότερες υπερπαραγωγές, η Janssen καταπιάστηκε με ανεξάρτητους ρόλους, που της έδωσαν την ελευθερία να αφηγηθεί διαφορετικές ιστορίες. Αυτό κράτησε μέχρι το 2000, όταν αποφάσισε να γίνει υπερήρωας. Για την ακρίβεια, την είδαμε ως Jean Grey στο X-Men, μία συμμετοχή που συνεχίστηκε στα sequels που ακολούθησαν ως το 2014.

> Διάβασε ακόμη: Η Nathalie Emmanuel κλέβει και πάλι την προσοχή μας

Δύο χρόνια αργότερα, μέσα από τις δηλώσεις τις, καταλάβαμε ότι δεν ήταν δική της επιλογή να μη συνεχίσει στο X-Men: Apocalypse, υπονοώντας ότι το Χόλιγουντ συνεχίζει να λειτουργεί σεξιστικά κατά των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών: "Είναι ενδιαφέρον γιατί οι γυναίκες αντικαθίστανται, και οι μεγαλύτερες σε ηλικίες εκδοχές του ρόλου ποτέ δεν ξαναεμφανίζονται... ενώ στους άνδρες επιτρέπεται να είναι και στις δύο ηλικίες". 

"Έπρεπε να αντιμετωπίσω ένα ακόμη στίγμα και προσπάθησα να το ξεπεράσω. Ήταν κάπως αστείο και ενδιαφέρον όσον αφορά στην καριέρα μου και προσπαθούσα να πάω κόντρα σε αυτόν τον τύπο επί χρόνια, αλλά πάντα επιστρέφω. Πάντα κάτι με εκτοξεύει πίσω, γεγονός πραγματικά φανταστικό γιατί πολλές από αυτές τις ταινίες μου έφεραν τεράστια επιτυχία εκείνη την εποχή. Άρα αυτό είναι καλό. Αλλά μαζί με αυτό πάει και μία συγκεκριμένη ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για σένα", πρόσθεσε η Janssen χωρίς να ξεχάσει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της.

> Διάβασε ακόμη: Η Katy Perry δεν φιλάει πλέον άλλα κορίτσια

Πλέον, ξέρει πως πρόκειται για κάτι εντελώς αναπόφευκτο. "Ό,τι κι αν γίνει, οι άνθρωποι πάντα θα σε σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο", παραδέχτηκε. "Οι ρόλοι που μου ζητήθηκε να παίξω δεν έχουν καμία σχέση με εμένα προσωπικά… [Και] προσπαθώ να κάνω διαφορετικά πράγματα συνέχεια. Είτε οι άνθρωποι τα βλέπουν είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι, αυτό δε μπορώ να το ελέγξω. Αλλά το προσπαθώ."

Η προσωπική της ζωή

Στα της τηλεόρασης -που εννοείται ότι δεν έχει παραμελήσει καθόλου- εμείς ξεχωρίζουμε τις συμμετοχές της στα Nip/Tuck, How to Get Away with Murder, The Blacklist και When They See Us. Η Janssen είναι γνωστή για τη φιλοζωική της δράση, ενώ έχει πραγματοποιήσει ένα γάμο το 1995 με το σεναριογράφο-σκηνοθέτη Kip Williams από τον οποίο χώρισε πέντε χρόνια αργότερα. Στο παρελθόν έχει επισημάνει σε συνεντεύξεις της ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Σάββας Γκέντσογλου τίμησε την ΑΕΚ στο Survivor

"Έλα να νιώσεις πως είναι η ζωή, όλα τα ωραία μες τη Σκεπαστή...".

Από το Top Gun: Maverick, στο θρίλερ The Running Man ο Glen Powell

Πρόκειται για remake του Running Man του 1987 με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger.

The Sympathizer, πρεμιέρα για τη νέα σειρά του HBO με πρωταγωνιστή τον Robert Downey Jr.

Το The Sympathizer είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ και μια διαπολιτισμική σάτιρα.