Softie, ο φετινός νικητής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Προσοχή, ακολουθούν μερικά spoilers για την πλοκή της ταινίας.

Αν και φέτος δεν καταφέραμε να παραβρεθούμε στη διοργάνωση, μαθαίνουμε ότι το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έζησε μία από τις καλύτερες χρονιές του. Είχαμε ήδη πάρει μία γεύση για τα highlights από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, αλλά ως γενικότερη επίγευση μένει η ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στους κινηματογράφους, στις αίθουσες που έχει αγαπήσει. Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ (Nanouk Leopold, Roland Vajs, Michelle Valley) απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος "Θόδωρος Αγγελόπουλος" που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ στη γαλλική ταινία Softie ("Τρυφερούδι") του Samuel Theis.

Η πλοκή

Ο Johnny (Aliocha Reinert) είναι ένα 10χρονο αγόρι με μακριά χρυσά μαλλιά που ζει σε δημόσια δομή στέγασης στην ανατολική γαλλική περιοχή της Αλσατίας-Λωρραίνης. Σε αντίθεση με τη σκληρή αλλά, με τον τρόπο της, στοργική μητέρα του, Σόνια (Mélissa Olexa), ο Johnny είναι ήπιων τόνων και ευαίσθητος.

Προτεραιότητά του, όταν η οικογένειά του φεύγει από το διαμέρισμα του κακοποιητικού συντρόφου της μητέρας του στον πρόλογο της ταινίας, είναι να σώσει τα ψάρια του και να τα τοποθετήσει σε μία νέα δεξαμενή προτού εξαντληθεί το οξυγόνο στις γεμάτες νερό πλαστικές σακούλες τους. Η φροντίδα που βγαίνει σχεδόν αντανακλαστικά στον Johnny για τα ζωντανά πλάσματα μερικές φορές έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του.

Για παράδειγμα, αγόρια στην ηλικία του αρχίζουν να παρενοχλούν εκείνον και τον σκύλο κατά την επιστροφή τους από βόλτα, όπως βλέπουμε αργότερα στην ταινία. Η μητέρα του, όπως είναι αναμενόμενο, τρέχει να τον σώσει, αλλά τους βάζει ταυτόχρονα και τις φωνές για να τον σκληραγωγήσει για τις επόμενες φορές που θα αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις στη ζωή του.

Μία δεύτερη ματιά

Το Softie του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Samuel Theis έχει όλα τα συστατικά ενός εμπνευσμένου κοινωνικού δράματος στο οποίο ειδικεύεται το Χόλιγουντ: Ένας νεοφερμένος δάσκαλος σε ένα δημοτικό σχολείο διακρίνει δυνατότητες σε ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλή μαθητή του. Η μητέρα του παιδιού, η οποία έχει καταρρακωθεί από τις απαιτήσεις μίας φτωχής ζωής που έζησε μέσα στη φτώχεια, απορρίπτει την αυξανόμενη συμπάθεια του γιου της για το δάσκαλό του και μία παρεξήγηση σχετικά με τη σχέση τους οδηγεί σε μία σύγκρουση που καταλήγει να εξελιχθεί σε δοκιμασία ενηλικίωσης.

Ωστόσο, η αφήγηση του Theis για την ταξική ανασφάλεια είναι κάπως μπερδεμένη, χωρίς να παραπέμπει σε τυπικό μελόδραμα που θρηνεί την ατυχία που βιώνει η νεολαία της κρίσης. Αντί να διδάξει ένα μάθημα, το Softie φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την απόδοση της ιστορίας ως εμπειρία στους θεατές.

Ο μικρός Reinert δεν εστιάζει σε κορώνες υποκριτικής -καλύτερα κιόλας- και ο Theis χρησιμοποιεί την απειρία του προς όφελος της ταινίας, καθώς η συγκρατημένη ερμηνεία του φαίνεται να ταιριάζει με την πραότητα και την εσωτερικότητα του χαρακτήρα. Όταν συναντά και κερδίζει το θαυμασμό του νέου του δασκάλου, του κυρίου Adamski (Antoine Reinartz), αρχίζει να ανοίγεται λίγο, αλλά τα συναισθήματά του δεν αποκαλύπτονται σε ένταση παρά μόνο ελάχιστα. Όταν ένα βράδυ μετά το σχολείο κατασκοπεύει τον Adamski και τη φίλη του, Nora (Izïa Higelin) περνώντας ένα βράδυ στο άνετο σπίτι τους, όλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να περνάει από το μυαλό του.

Μία παρόμοια αμφιθυμία εντοπίζεται και σε μεταγενέστερη σκηνή, κατά την οποία ο Adamski και η Nora πάνε τον Johny σε μια έκθεση μουσείου αργά το βράδυ. Η σκηνή ολοκληρώνεται απότομα με μία αρχικά αινιγματική εικόνα που αποδεικνύεται ότι είναι ένα είδος υπερβολικής μεταφοράς αναφορικά με τα συναισθήματα που προβάλλει ο Johnny στον δάσκαλό του: Από την οπτική γωνία του νεαρού αγοριού, βλέπουμε το όμορφο προφίλ του Adamski, λουσμένο στο φως ενός βίντεο εικαστικής εγκατάστασης.

Ο Theis μάλλον προτιμά να καταδείξει και να εστιάσει πολύ περισσότερο στον πόνο που προκύπτει από μικρά λάθη και παρεξηγήσεις παρά για το μεγάλο δράμα. Ωστόσο, το Softie μάλλον παίρνει προβάδισμα από το κινηματογραφικό εγχείρημα Cuties της Maïmouna Doucouré που καταπιάνεται με τη σεξουαλικότητα των περιθωριοποιημένων Γάλλων προεφήβων. Παρέχοντας μία απλή αλλά ξεκάθαρη ματιά στην εμπειρία του queer αυτοπροσδιορισμού σε ένα περιβάλλον που μόνο φιλικό δε μπορεί να χαρακτηρισθεί για κάτι τέτοιο, το Softie είναι ένα αξιοσημείωτο φρεσκάρισμα του κοινωνικού δράματος με θέμα την ενηλικίωση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος