Κορυφαίοι προπονητές της μικρής και της μεγάλης οθόνης

Η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην άκρη του πάγκου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Ιανουαρίου 2022

Ο απόηχος από την τέταρτη σεζόν του Cobra Kai δεν έχει ακόμη αποκλιμακωθεί. Καθόλη τη διάρκεια της σειράς ένα από τα θέματα που εξετάζονται είναι η σημασία του δασκάλου/προπονητή/καθοδηγητή στην εξέλιξη του αθλητή, ειδικά αν αυτός βρίσκεται σε μικρή ηλικία. 

Με αφορμή τις 'διδαχές' των Daniel LaRusso και Johnny Lawrence, καταλήγουμε στους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

Nariyoshi Miyagi (Pat Morita) - The Karate Kid (1984, 1988 και 1989)

Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από οπουδήποτε αλλού πέρα από τον Dusan Ivkovic του καράτε. O Mr. Miyagi ήταν ένας από τους 'προπονητές' που άφησαν το στίγμα τους στα 80s και το Karate Kid saga. Η καθοδήγηση του νεαρού Daniel LaRusso (Ralph Macchio) ήταν υποδειγματική, όπως επίσης και η μετάδοση της γνώσης των πολεμικών τεχνών.

> Διάβασε ακόμη: 30+1 ταινίες για το 2022

Στα δυνατά του σημεία φυσικά και η παροιμιώδης ψυχραιμία του όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις. Κάτι σαν το αντίθετο του Γιώργου Μπαρτζώκα δηλαδή. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό θα ήταν fun: Ο Mr. Miyagi να κατεβάζει καντήλια στους διαιτητές για κάθε αντικανονική κίνηση του Johnny Lawrence και των υπολοίπων του Cobra Kai.

Ken Carter (Samuel L. Jackson) - Coach Carter (2005)

O Nick Fury φορά κοστούμι προπονητή και αναλαμβάνει μια πιο αλλοπρόσαλλη ομάδα - ακόμη και σε σύγκριση με την πρώτη ταινία των Avengers. O Samuel L. Jackson είναι ο πρωταγωνιστής, στην ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ken Carter. Του περίφημου προπονητή του Richmond High School, που το 1999 κλείδωσε το γήπεδο μπάσκετ, μέχρι να βελτιωθούν οι βαθμοί των παικτών του.

Tony D'Amato (Al Pacino) - Any Damned Sunday (1999)

Η ταινία του Oliver Stone εξιστορεί την άνοδο των Miami Sharks στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της ομάδας. Ο coach Tony D'Amato (Al Pacino), ταλαντούχος αλλά και παλιομοδίτης θα κάνει τα πάντα για τη νίκη, παρά τις συγκρούσεις με παίκτες και άτομα από το περιβάλλον της ομάδας. Επίσης, θα μας δώσει έναν από τους επικότερους λόγους της αθλητικής/ κινηματογραφικής ιστορίας. 

> Διάβασε ακόμη: Έστειλε τελικά στο νοσοκομείο τον 'Rocky' ο 'Ivan Drago';

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) - Creed (2015)

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση ως αθλητής, ο Rocky Balboa αποφάσισε να καθοδηγήσει τον γιο του Apollo Creed, Adonis (Michael B. Jordan). Το project πέτυχε, με την ταινία να θριαμβεύει στο box office. 

Frankie Dunn (Clint Eastwood) - Million Dollar Baby (2004)

Το κοουτσάρισμα του Clint Eastwood στην Hilary Swank και τον χαρακτήρα της Maggie επεκτείνεται πολύ πιο μακριά από την πυγμαχία, με την ταινία να χτίζει εξαιρετικά τη σχέση των δύο. Το Million Dollar Baby κέρδισε 4 Όσκαρ.

> Διάβασε ακόμη: 12 ταινίες δράσης για το 2022

Jack Cunningham (Ben Affleck) - The Way Back (2020)

O Ben Affleck υποδύεται έναν αλκοολικό εργάτη που θα βρει την εξιλέωση προπονώντας μία σχολική ομάδα μπάσκετ. Θα μάθει στα παιδιά να πειθαρχούν, καταφέρνοντας να τα οδηγήσει μέχρι τα playoffs του εθνικού πρωταθλήματος.
 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος