Οι ταινίες δράσης που σημάδεψαν το είδος

Τα πιο επιδραστικά action movies, τα φιλμ που έβαλαν την αδρεναλίνη στο σέλιλοϊντ.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 13 Φεβρουαρίου 2022

Πώς εξελίχθηκαν οι ταινίες δράσης στη σημερινή τους μορφή; Μια προσεκτική ματιά στην κινηματογραφική ιστορία αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι το είδος άρχισε να υφίσταται ουσιαστικά στα τέλη της δεκαετίας του '70, έστω και αν κάποιες παλαιότερες ταινίες μεμονωμένα εντάσσονται σήμερα σε αυτό. Για την ακρίβεια, αυτές ακριβώς οι "αρχαίες" ταινίες αλλά και κάποια φιλμ που γυρίστηκαν μέσα στην τελευταία τριακονταετία είναι αυτά που διαμόρφωσαν τις "περιπέτειες" του σήμερα, επηρεάζοντας σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς, ηθοποιούς, ολόκληρη τη βιομηχανία της μεγάλης οθόνης αν προτιμάς.

Ποιες είναι αυτές οι ταινίες, λοιπόν; Η συνέχεια επί της οθόνης (βασικά και στις παρακάτω γραμμές).

Χωρίς ταυτότητα - The Bourne Identity (2002)

Επηρέασε τις ταινίες: Η αρπαγή, Casino Royale, Πτήση 93, Ουδέτερη ζώνη, Τα Παιδιά των Ανθρώπων

Μετά από τα υπερεπιτυχημένα Εξολοθρευτής 2: Ημέρα Κρίσης και Matrix, κάθε Made in Hollywood ταινία δράσης που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε ντε και καλά να συμπεριλαμβάνει υπερβολικές σκηνές μάχης και ακόμη πιο υπερβολική χρήση ειδικών εφέ. Την τάση αυτή, ωστόσο, μετρίασαν ο σκηνοθέτης Doug Liman και ο Matt Damon με την συγκεκριμένη ταινία, με την οποία ουσιαστικά οι όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικές σκηνές καταδίωξης και μάχης ξαναέγιναν της μόδας στην λεγόμενη "Μέκκα του κινηματογράφου".

> Διάβασε ακόμη: Άγνωστες ιστορίες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τον "Ταξιτζή" του Scorsese

Να τονίσουμε ακόμη ότι η κατά κόρον χρήση φορητής κάμερας στην συγκεκριμένη ταινία ήταν ένα ακόμη τρικ του σκηνοθέτη, προκειμένου το κοινό να νιώσει ακόμη περισσότερο "μέσα" στη δράση. Ιδέα που, εν τέλει, δούλεψε μια χαρά, έστω κι αν μερικές φορές σε έπιανε ναυτία από το πολύ κούνημα στα πλάνα.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει - Die Hard (1988)

Επηρέασε τις ταινίες: Σε κατάσταση πολιορκίας, Air Force One, Speed, Απόδραση στον Αέρα, Ο βράχος, White House Down, Olympus Has Fallen

To φιλμ που μετέτρεψε τον Bruce Willis σε κινηματογραφικό αστέρα πρώτου μεγέθους "ευθύνεται" και για το είδος αυτό των περιπετειών στο οποίο η δράση λαμβάνει χώρα σε έναν πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο χώρο -για παράδειγμα, σε έναν ουρανοξύστη, σε κάποιο αεροπλάνο, σε ένα σκάφος κοκ.

Για να το κάνουμε πιο λιανά, μιλάμε για το είδος περιπέτειας που όταν οι "κακοί" καταλαμβάνουν μια τοποθεσία και πιάνουν ομήρους αθώους κομπάρσους, τότε ο πρωταγωνιστής θα αναλάβει δράση για να τους σώσει όλους μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

48 ώρες - 48 Hrs. (1982)

Επηρέασε τις ταινίες: Φονικό Όπλο, Ο μπάτσος του Beverly Hills, Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ, Μπάτσοι από τον πάγκο, Καυτοί και Άσφαιροι

Από τις κωμωδίες δράσης που δημιούργησαν το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος, η ταινία αυτή έχει μείνει στην ιστορία για το αταίριαστο ζεύγος των πρωταγωνιστών της, τον βετεράνο αστυνομικό Jack Gates (σ.σ. τον υποδύθηκε ο Nick Nolte) και τον πολυλογά απατεωνίσκο Reggie Hammond (σ.σ. ο Eddie Murphy στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση προερχόμενος από το τηλεοπτικό Saturday Night Live).

> Διάβασε ακόμη: Σειρές και ταινίες για να δεις μετά το 'Είμαστε Όλοι Νεκροί'

Παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του Hammond δεν είναι εκπρόσωπος του νόμου, εντούτοις οι 48 ώρες θεωρούνται από πολλούς ως η πρώτη ταινία που το πρωταγωνιστικό δίδυμο αποτελείται από δύο μπάτσους με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες που στην πορεία γίνονται φιλαράκια.

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.