Το ντοκιμαντέρ Navalny αποκαλύπτει -σχεδόν- τα πάντα για τον Vladimir Putin

Ο σκοτεινός ηγέτης της Ρωσίας μέσα από τα μάτια του πιο σκληρού επικριτή του.

Στο Navalny, ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Alexei Navalny, τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και μόνιμο πρόβλημα για τον Vladimir Putin καταγράφεται με τον πιο σκληρό τρόπο, ο κίνδυνος που διατρέχει η ζωή του. Κάποια στιγμή, ο σκηνοθέτης Daniel Roher τον ρωτά ευθέως: "Αν σε σκοτώσουν, τι μήνυμα θέλεις να αφήσεις πίσω σου;"

H ταινία -που γυρίστηκε στο διάστημα Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2022 με το σκεπτικό ότι στο μέλλον θα αποτελέσει ιστορικό τεκμήριο- δημιουργήθηκε υπό άκρα μυστικότητα και με μόνιμο φόβο ότι κάτι θα συμβεί. Ξεκινά στον απόηχο της απόπειρας δηλητηρίασης του από την οποία επέζησε ως εκ θαύματος, με το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδεψε από το Τομσκ στη Μόσχα να προσγειώνεται την τελευταία στιγμή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από συνεντεύξεις, πλάνα και βίντεο αρχείου, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποδείξει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με κρατική εντολή παρουσιάζοντας μερικά αδιάσειστα στοιχεία.

>Διάβασε ακόμη: Γράμμα από το Κίεβο

Παρακολουθώντας το στο μεταξύ, περίπου 40 ημέρες μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις θηριωδίες της εναντίον του ουκρανικού λαού, αποδεικνύεται ότι το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στο αβέβαιο μέλλον του Navalny, αλλά και στη ζοφερή προοπτική του αυταρχικού καθεστώτος του Putin.

Η πλοκή

Το Navalny είναι δημιούργημα του Daniel Roher (Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band), και γυρίστηκε μυστικά για να μην τεθεί σε περισσότερο κίνδυνο ο πρωταγωνιστής. Παρακολουθεί την οικογένειά του - τη σύζυγό του Yulia και τα παιδιά του Daria και Zahar - και τη στενή ομάδα του καθώς συνθέτουν το παζλ της θρασύτατης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του. Κρύβονται όλοι στη γερμανική ύπαιθρο, προετοιμάζοντας την τολμηρή επιστροφή του στη Μόσχα.

Ο Alexei Navalny, ο γοητευτικός 41χρονος δικηγόρος, ο οποίος, όπως λέει ο παρουσιαστής ειδήσεων κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, "επέλεξε ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο, να κατέβει υποψήφιος με αντίπαλο εκείνον που ελέγχει το Κρεμλίνο", είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Putin. Η μόνη διαφορά είναι πως τώρα ο κόσμος τον ακούει.

Το να περνάς χρόνο με τον Navalny είναι λίγο σαν να παρακολουθείς τους ανθρώπους που κάνουν ελεύθερη αναρρίχηση σε οροσειρές, μόνο που σε αυτή την περίπτωση γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι ο αντίπαλος έχει σκοπό να τον σκοτώσει. Είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά γενναίος και λίγο αλαζόνας, φουσκώνει από ενθουσιασμό για τις προβολές των βίντεο του στο YouTube και χρησιμοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ προς όφελός του. Σε ένα περίεργο σημείο γκρινιάζει κάπως εριστικά για τους δημοσιογράφους που αμφισβητούν το φλερτ του με την ακροδεξιά στα πρώτα στάδια της καριέρας του, κατά τα οποία πορεύτηκε πλάι-πλάι με δυσάρεστους εθνικιστές και ρατσιστές. "Το θεωρώ την πολιτική μου υπερδύναμη", λέει αυταρχικά. "Μπορώ να μιλήσω με οποιονδήποτε". Παρόλα αυτά, το ισχυρό μήνυμα του Navalny δεν είναι τόσο ο ίδιος όσο αυτός στον οποίο αντιτίθεται.

Στην κορυφαία σκηνή του ντοκιμαντέρ -θυμίζει σκετς από την εκπομπή του Ashton Kutcher στο MTV, Punk'd - ο Navalny παριστάνει τον κυβερνητικό πράκτορα και τιμωρεί τον επίδοξο δολοφόνο του: Έναν σκυθρωπό επιστήμονα που είναι στεναχωρημένος που το δηλητηριώδες παρασκεύασμά του δε βγαίνει καλό.

Από την πλευρά του ο Putin που γνωρίζει τι υπονοεί αυτή η ευθεία αναφορά, διατείνεται ότι τα πλάνα του εν λόγω επιστήμονα που παραδέχεται ότι δηλητηρίασε τον αντίπαλό του είναι ψεύτικα, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Navalny προσπαθεί να κερδίσει φήμη και δόξα ισχυριζόμενος ότι αποτελεί στόχο. Κατηγορεί επίσης τη CIA, αποκαλύπτοντας την αντιδυτική θέση στην οποία καταφεύγει όταν στριμώχνεται στη γωνία, χρησιμοποιώντας παράλληλα την πολυαγαπημένη του προπαγάνδα όπου είναι αυτό εφικτό. 

Στο μεταξύ, μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ντοκιμαντέρ είναι ο ισχυρισμός του Navalny ότι ο Putin "θέλει να αποκαταστήσει [ένα] αυταρχικό καθεστώς", και το βλέπουμε αυτό στη βάναυση εκδοχή του κατά την επιστροφή του Navalny στη Μόσχα, όταν η αστυνομία συλλαμβάνει τόσο τους υποστηρικτές του όσο και τους δημοσιογράφους. Αυτή η σκηνή του χάους και της τυραννικής διακυβέρνησης σε δράση μοιάζει με ένα προειδοποιητικό σήμα που αναβοσβήνει για όσα έχουν ακολουθήσει έκτοτε.

>Διάβασε ακόμη: Ρωσία και Ουκρανία: Πώς ξεκίνησε και πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση

Στο μεταξύ, μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ντοκιμαντέρ είναι ο ισχυρισμός του Navalny ότι ο Putin "θέλει να αποκαταστήσει [ένα] αυταρχικό καθεστώς", και το βλέπουμε αυτό στη βάναυση εκδοχή του κατά την επιστροφή του Navalny στη Μόσχα, όταν η αστυνομία συλλαμβάνει τόσο τους υποστηρικτές του όσο και τους δημοσιογράφους. Αυτή η σκηνή του χάους και της τυραννικής διακυβέρνησης σε δράση μοιάζει με ένα προειδοποιητικό σήμα που αναβοσβήνει για όσα έχουν ακολουθήσει έκτοτε.

Στις 444 ημέρες και πλέον που ο Navalny κρατείται στη φυλακή, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο σύμβολο αντίστασης κατά του Putin, προκαλώντας προβλήματα πίσω από τα κάγκελα με τους αυξανόμενους διαδικτυακούς οπαδούς του και τον ενεργό λογαριασμό του στο Twitter. Η δύναμη να ελέγχει την ιστορία είναι κάτι που ένας ακόμη αντίπαλος του Putin, ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, έχει αποδείξει ομοίως τις τελευταίες εβδομάδες ότι μπορεί να κάνει. Ο Navalny από την πλευρά του, στην ανάγκη να αντισταθούμε στην παραπληροφόρηση και τον εκφοβισμό με οποιοδήποτε κόστος. Η ταινία "Navalny" θα κάνει πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Μαΐου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.