Όταν η Emma Stone ρώτησε τον Γιώργο Λάνθιμο τι της βρήκε

22 bullets με όλα όσα συνέβησαν χθες στη συνέντευξη Τύπου για τη Βληχή, που κάνει πρεμιέρα σήμερα.

Πέμπτη 5 Μαΐου, 12.50, Κεντρική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής. Η πλαϊνή της είσοδος έχει μόλις ανοίξει και οι δημοσιογράφοι από τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να κάθονται στις θέσεις τους για να παρακολουθήσουν την ειδική προβολή της Βληχής, πριν από τη -σημερινή- πρεμιέρα. Το μυαλό τους, εικάζουμε ότι είναι στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, με τη συμμετοχή της Emma Stone, που είναι το πρόσωπο της ημέρας καθώς την προηγουμένη 'είχε πάει γήπεδο'. Στη μία άκρη της ορχήστρας ξεχωρίζει μια άρπα, προς το κέντρο της ένα τσίμπαλο

Τι εστί Βληχή;

Πριν εξηγήσουμε σε ένα από τα 22 bullets που ακολουθούν το τι σημαίνει η ωραία λέξη 'βληχή', πρέπει να αναφέρουμε ότι 'ονομάτισε' τη μικρού μήκους ταινία-δεύτερη ανάθεση του προγράμματος The Artist on the Composer.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προκύψει από τη συνεργασία της ΕΛΣ και του οργανισμού ΝΕΟΝ, με στόχο τη διασύνδεση του έργου πρωτοπόρων σύγχρονων εικαστικών, σκηνοθετών ή/και παραγωγών ταινιών με τη live ορχηστρική μουσική.

Την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της Βληχής τα υπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος. Πρωταγωνιστές της είναι η Emma Stone και ο Damien Bonnard. Το μουσικό σενάριο της ταινίας αποτελείται από έργα των J. S. Bach / Knut Nystedt και Toshio Hosokawa.

Να πέσει το trailer:

Όλα όσα μάθαμε χθες σε 22 bullets

- Το αριστουργηματικό αυτό φιλμ γυρίστηκε πριν από την πανδημία στην Τήνο, κάτι που σημαίνει ότι η Emma Stone δεν είχε γίνει ακόμη μητέρα.

- Είναι ασπρόμαυρo και βουβό (αυτό το υποπτεύεσαι από το trailer).

- Έχει φτιαχτεί για να παίζεται πάντα με τη μουσική ζωντανά ερμηνευμένη παράλληλα με την προβολή του, καθώς αποτελεί τμήμα του σεναρίου του.

- Το μουσικό όργανο που κάνει τη διαφορά είναι το τσίμπαλο (μοιάζει με το σαντούρι αν δεν ξέρεις τι είναι).

- Χθες, η τσιμπαλίστρια Angelina Tkatcheva έγραψε ιστορία με την εκτέλεση του μουσικού κομματιού, πραγματικά ήταν το κάτι άλλο.

Όταν η Emma Stone ρώτησε τον Γιώργο Λάνθιμο τι της βρήκεΑνδρέας Σιμόπουλος

- Η 'γλώσσα' της Βληχής, αν βγάλεις στην απ' έξω τη μουσική, είναι ανάμεσα στη video Art και τον αφηγηματικό κινηματογράφο.

- Γίνεται συστηματική χρήση του ευρυγώνιου φακού, κάτι που έχει ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. 

- Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της λέξης 'βληχή' -που σημαίνει βέλασμα- πριν από την ταινία. Κατέληξε σε αυτή αφού άρχισε να ψάχνει συνώνυμα του βελάσματος κι επειδή του άρεσε τόσο ως ήχος όσο και ως εικόνα.

- Ωραία λέξη είναι και το 'όχι'. Ήταν η τελευταία λέξη που είπε στα ελληνικά η Emma Stone, προφέροντάς τη με κάπως 'ισπανική' προφορά.

> Διάβασε ακόμα: 20 λεπτά με την Alma Jodorowsky

- Η Αμερικανίδα ηθοποιός ρώτησε τον Γιώργο Λάνθιμο τι της βρήκε (με άλλα λόγια, μεταφέροντάς του ερώτηση δημοσιογράφου) κι εκείνος αστειευόμενος της απάντησε, αρχικά, το 'ωραίο σου κοστούμι'. Φορούσε πράγματι ένα πολύ ωραίο κοστούμι.

ΒΛΗΧΗ - ΠΡΕΜΙΕΡΑΝαταλία Τσουκαλά

- Η ίδια σταρ δεν πληρώθηκε για την ταινία, λόγω της φιλίας της με τον σκηνοθέτη. Όταν αυτό ειπώθηκε, έπεσε χειροκρότημα. 

- Πάντως, τραγική πρωταγωνίστρια της ταινίας δεν είναι η Emma Stone αλλά μια κατσίκα (ή γίδα, η προβατίνα, δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω).

- Ας μιλήσουμε για τέχνη: Στην ταινία η ωμότητα συνυπάρχει με την ποίηση.

- Κλείνει το μάτι στο camp το καλώς εννοούμενο (ή, μήπως, 'ευνοούμενο' για να παίξουμε με τις λέξεις;), στο folklore, ίσως και στο τρολάρισμα.

- Οι αναγνώσεις της κινηματογραφικής αφήγησης παραμένουν ανοιχτές. Δεν είσαι σίγουρος/η/ο για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ταινία και τι όχι.

- Έχει κάτι από μαγικό ρεαλισμό, ναι έχει.

- Παρότι υπάρχει ένα αυτοκίνητο που προδίδει ότι όσα συμβαίνουν στο φιλμ συμβαίνουν σε μία σύγχρονη εποχή, γενικά παίζει με την έννοια του άχρονου.

- O Damien Bonnard, παρτενέρ της Emma Stone στην ταινία, δεν ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, αλλά η ερμηνεία του αξίζει μία μνεία.

ΒΛΗΧΗΓιώργος Λάνθιμος

- Η σπουδαία τέχνη, όπως αυτή που κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος, δεν κρύβει, όχι πάντα τουλάχιστον, κάποια περίπλοκη θεωρία πίσω της. Ο ίδιος είπε ότι πολλά πράγματα του 'βγαίνουν' ενστικτωδώς, αυτόματα, χωρίς συνειδητή σκέψη, χωρίς να έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις από τα πριν, ίσως χωρίς σκοπό, απ' όσα έχει δει, έχει απορροφήσει και τον έχουν κάνει να δημιουργεί με μια συγκεκριμένη αισθητική.

> Διάβασε ακόμα: Ο Woodkid θέλει να τον φωνάζουν Yoann

- Η Emma Stone, απαντώντας κάποια ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι φοβάται τρομερά τα μεγάλα πάθη στη ζωή της, παρόλα αυτά 'κάνει δουλειά' για να αντιμετωπίσει αυτόν τον φόβο. Τον θάνατο δεν τον φοβάται, αλλά φοβάται το να πεθάνει.

- Ο Γιώργος Λάνθιμος, πάλι, είπε ότι εμπνεύστηκε και πήρε πολλές σκηνές για τη Βληχή από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκος Μακεδονικός Γάμος του Τάκη Κανελλόπουλου. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Βελβεντό Κοζάνης και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1960. Τότε, είχε τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με το Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου.

- Είδηση. Στην επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα υπάρχει για πρώτη φορά πρωτότυπη μουσική.

ΒΛΗΧΗ - ΠΡΕΜΙΕΡΑΑνδρέας Σιμόπουλος


Info

Το event 'The Artist on the Composer' θα παρουσιάζεται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, 3 φορές την ημέρα (ώρες έναρξης: 18.00, 20.00 και 22.00) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.