Πολυαναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ Καννών

Τα 10+1 (ήδη) αγαπημένα μας από την 74η διοργάνωση που ανοίγει αυλαία σήμερα.

H μεγάλη εβδομάδα έφτασε. Όχι αυτή του Πάσχα, αλλά του κινηματογράφου για την Ευρώπη, καθώς το Φεστιβάλ Καννών σήμερα ανοίγει αυλαία, επιστρέφοντας δριμύτερο μετά από το δίχρονο αναγκαστικό διάλειμμα εξαιτίας της πανδημίας. Ως τις 28 Μαΐου σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί θα σουλατσάρουν στη Γαλλική Ριβιέρα, αναμένοντας με αγωνία τις πρώτες εντυπώσεις από τις πρεμιέρες. Κόκκινο χαλί, βετεράνοι και πρωτοεμφανιζόμενοι στα καλύτερά τους, ειδικές προβολές, μερικές υπέροχες ταινίες διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα... Επιτέλους λίγη -όχι ολοκληρωτική- αίσθηση κανονικότητας. 

Δεδομένου του ότι έχεις ήδη διαβάσει στο Esquire έναν πλήρη οδηγό για το φεστιβάλ, στο κείμενο αυτό βρίσκεις όλες εκείνες τις παραγωγές που περιμένουμε να δούμε εδώ και καιρό. Επιλέξαμε 10+1 από αυτές και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά - για να μην έχουμε δράματα.

Armageddon Time

Με ένα εξαιρετικό cast που περιλαμβάνει τους Anne Hathaway, Anthony Hopkins, Jeremy Strong και Michael Banks Repeta, πρόκειται για μία ιστορία που εστιάζει στην εμπειρία της ενηλικίωσης στο Κουίνς της δεκαετίας του '80. Παρότι δεν ξέρουμε πολλά για αυτό, οι συντελεστές και ο σκηνοθέτης James Gray αρκούν για να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. 

Broker

O νικητής του Χρυσού Φοίνικα του 2018 με το Shoplifters, Hirokazu Kore-eda επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος αυτήν τη φορά με ένα πολυσυλλεκτικό σενάριο.

>Διάβασε ακόμη: Πρώτη ματιά στο φετινό φεστιβάλ Καννών

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε ανθρώπους που προσέχουν κουτιά στα οποία γονείς αφήνουν ανώνυμα τα ανεπιθύμητα μωρά τους.

Crimes of The Future

Και τι δεν έχει γραφτεί για τη νέα ταινία του David Cronenberg που γυρίστηκε στην Ελλάδα με συμπαραγωγό την εταιρεία Αργοναύτες και πρωταγωνιστές τους Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart και Scott Speedman. Πρόκειται για μία βαθιά κατάδυση στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όταν η ανθρωπότητα μαθαίνει να προσαρμόζεται στο συνθετικό πλέον περιβάλλον. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τους ανθρώπους σε ένα είδος μεταμόρφωσης, αλλάζοντας τη βιολογική τους σύσταση.

Elvis

10 χρόνια σχεδόν έχουν μεσολαβήσει σχεδόν από την τελευταία φορά που είδαμε δημιούργημα του Baz Luhrmann στη μεγάλη οθόνη και είναι λογικό το Elvis να χαίρει τόσης προσοχής. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή και ηθοποιού Elvis Presley, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την επαγγελματική του απογείωση, καθώς και την περίπλοκη σχέση του με τον μάνατζέρ του συνταγματάρχη Tom Parker. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Αustin Butler, Tom Hanks, Kelvin Harrison Jr. και Dacre Montgomery.

Final Cut

Η εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ Καννών 2022, Final Cut φέρει την υπογραφή του γάλλο σκηνοθέτη Michel Hazanavicius, ο οποίος είχε κερδίσει Όσκαρ για την ταινία The Artist το 2011. Εδώ έχει φτιάξει μία κωμωδία με ζόμπι για να ανοίξει το φεστιβάλ. Στην ουσία όμως αποτελεί remake της ιαπωνικής ταινίας One Cut of the Dead (2017), στην οποία πρωταγωνιστούν οι Matilda Anna Ingrid Lutz, Bérénice Bejo, Raïka Hazanavicius και Romain Duris.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο είχε αρχικά τον τίτλο Z, αλλά χρειάστηκε να αλλάξει στο σημερινό του όνομα, καθώς αποφασίστηκε ότι το "Z" φέρνει στο μυαλό τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Για την ιστορία, η ταινία έχει τίτλο Coupez! στα γαλλικά.

Holy Spider

Το Holy Spider του Ali Abbasi ακολουθεί τον οικογενειάρχη Saeed καθώς ξεκινά τη θρησκευτική του αποστολή - να "καθαρίσει" την ιερή ιρανική πόλη Μασχάντ από τις ανήθικες και διεφθαρμένες πόρνες του δρόμου. Αφού δολοφονεί αρκετές γυναίκες, απελπίζεται από την έλλειψη δημόσιου ενδιαφέροντος για τη θεία αποστολή του.

Hunt

Στο αποκορύφωμα της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βόρεια Κορέα κατά τη δεκαετία του 1980, οι Park Pyong-ho (Lee Jung-Jae) και Kim Jung-do (Jung Woo-sung) άσσοι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, κυνηγούν έναν Βορειοκορεάτη αρχηγό κατασκόπων στο Νότο, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο τις σκοτεινές αλήθειες της χώρας τους.

Τι εννοείς γιατί θέλουμε να το δούμε: Μετά τη σαρωτική επιτυχία του Squid Game, είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε την εξέλιξη του Lee Jung-jae σε διττό ρόλο μάλιστα, σκηνοθέτη και ηθοποιού. 

The Silent Twins

Η Agnieszka Smoczynska ανέλαβε να αποτυπώσει στη μεγάλη οθόνη την ανατριχιαστική ιστορία των εντελώς σιωπηλών δίδυμων αδελφών, που όταν ήταν παιδιά, επικοινωνούσαν μόνο μεταξύ τους. Ως έφηβες, αποκτούν εμμονή με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, στη συνέχεια με τα έφηβα αγόρια και, τέλος, με το έγκλημα.

The Stars at Noon

Στη Νικαράγουα του 1984, ένας μυστηριώδης Άγγλος επιχειρηματίας και μία ξεροκέφαλη Αμερικανίδα δημοσιογράφος ερωτεύονται, ενώ σύντομα μπλέκονται σε έναν επικίνδυνο λαβύρινθο συνωμοσιών και αναγκάζονται να δραπετεύσουν από τη χώρα. Η λατρεμένη των Γάλλων Claire Denis σκηνοθετεί τη Margaret Qualley του Maid, ενώ παράλληλα τα ΜΜΕ καραδοκούν για να δουν την Taylor Swif να συνοδεύει τον πρωταγωνιστή Joe Alwyn στις εμφανίσεις του. 

Top Gun: Maverick

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας ως ένας από τους κορυφαίους αεροπόρους του Πολεμικού Ναυτικού, ο Pete "Maverick” Mitchell (Tom Cruise) επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για να εκπαιδεύσει μερικούς απόφοιτους του Top Gun για μία κάτι παραπάνω από εξειδικευμένη αποστολή.

>Διάβασε ακόμη: Ο Miles Teller και η απίθανη πρόκληση του Top Gun: Maverick

Περισσότερα, διαβάζεις εδώ.

War Pony

Δε γνωρίζουμε πολλά για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Riley Keough, αλλά η απόφασή της να χρησιμοποιήσει μπροστά από την κάμερα μόνο ένα φρέσκο συνεργείο από ανεκπαίδευτους ηθοποιούς έχει κινήσει το ενδιαφέρον το δικό μας και, αλλά και της επιτροπής επιλογής των Καννών Un Certain Regard. Ως εγγονή του ίδιου του Elvis Presley, η συμμετοχή της στο φεστιβάλ μαζί με τη συν-σεναριογράφο/σκηνοθέτη της, Gina Gammell αν μη τι άλλο τραβάει τα βλέμματα εξαρχής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.