Η μυθική καριέρα του Jean-Louis Trintignant

Η δολοφονία της κόρης του που τον "στοίχειωσε" και η τεράστια καριέρα του πρωταγωνιστή του "Ζ"

Γράφει: Esquire Editors 18 Ιουνίου 2022

Ο ηθοποιός Jean-Louis Trintignant έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του, η Μαριάν, μέσω του ατζέντη του, ύστερα από πολυετή μάχη που με τον καρκίνο. Ο Γάλλος ηθοποιός έχτισε μια τεράστια καριέρα, σχεδόν επτά δεκαετιών, με περισσότερους από 160 ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο, στο πλευρό "ιερών τεράτων".

Ο πρωταγωνιστής του "Ζ", του "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα" και της "Αγάπης", άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, λόγω γήρατος, στο σπίτι του στο Γκαρ, "περιστοιχισμένος από τους οικείους του", ανέφερε η σύζυγός του.

Το ξεκίνημα και οι πρώτες επιτυχίες

Ο Trintignant γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1930 στο Πιολάν, στη νότια Γαλλία. Ήταν γιος βιομηχάνου και ανιψιός του οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων Maurice Trintignant. Ο ντροπαλός νέος που έδινε την εντύπωση ότι "ήταν αλλού", παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στο Παρίσι και ανέβηκε στη σκηνή το 1951, στη "Maria Stuart" του Schiller. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1956, ήρθε ο κινηματογράφος με την ταινία "Αν όλοι οι άνδρες του κόσμου" του Christian Zak. Την ίδια χρονιά γύρισε την ταινία "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα" με συμπρωταγωνίστρια την Brigitte Bardot, η σχέση με την οποία συζητήθηκε πολύ.

Επιστρέφοντας από την τραυματική για τον ίδιο στρατιωτική θητεία του στην Αλγερία, ο ηθοποιός παίζει στις "Επικίνδυνες σχέσεις" με σκηνοθέτη τον Roger Vadim και η νευρώδης, ευαίσθητη ερμηνεία του σαγηνεύει. Ακολουθεί η ταινία "Ένας άντρας, μια γυναίκα" στο πλευρό της Anouk Aimé. Πολύπλευρος στις ερμηνείες του, επιλέγει ρόλους τόσο σε εμπορικές ταινίες ("Κάψτε το Παρίσι", 1966), όσο και σε αβάν-γκαρντ ("Ο άνδρας που λέει ψέματα", Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ του Βερολίνου) και σε πολιτικές ("Ζ" του Κώστα Γαβρά). Συνολικά, έπαιξε σε περισσότερες από 120 ταινίες, μεταξύ των οποίων ήταν και "Ο Κονφορμίστας" του Bernardo Bertolucci.

Η συνέχεια στο WomanToc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;

Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy

Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Σταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής

Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Όσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix

Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon

Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son

Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης