Όλες οι φορές που ο Stanley Kubrick μας έβαλε σε σκέψεις

10 φορές που η συγκλονιστική φιλμογραφία του Stanley Kubrick μας έκανε να μην πιστεύουμε στα μάτια μας.

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια στο Μανχάταν και έμελλε να αλλάξει τον κινηματογράφο, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. Ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες του 20ου αιώνα, δημιούργησε τη δική του σχολή και οι εμβληματικότερες ταινίες του συνεχίζονται να προβάλλονται μέχρι και σήμερα στα θερινά σινεμά όλου του κόσμου, 24 χρόνια μετά το θάνατό του. Ο Stanley Kubrick δημιούργησε σε όλη τη συγκλονιστική φιλμογραφία του, δεκάδες αμφιλεγόμενες σκηνές. Προκλητικές και απόκοσμες, όμως συνάμα πιο "ελεύθερες" από κάθε ιδεολογία. 

Όλες οι φορές που ο Stanley Kubrick μας έβαλε σε σκέψειςBettmann

Ο ευρηματικός σκηνοθέτης δημιούργησε εικόνες που δύσκολα φεύγουν από τη μνήμη. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το Κουρδιστό Πορτοκάλι, τη Lolita ή τα Μάτια Ερμητικά Κλειστά;

> Διάβασε ακόμη: 60 χρόνια Lolita

Εξετάζοντας τις έννοιες της ελεύθερης βούλησης, του κρατικού ελέγχου και των σαρκικών επιθυμιών, το κινηματογραφικό του έργο παραμένει διαχρονικό και γνωστό για την ωμή οπτική του. Εμείς επιλέξαμε τις 10 στιγμές που μας έκαναν να προβληματιστούμε περισσότερο από ποτέ. 

Eyes Wide Shut (1999) - Το πάρτι

Σαν ένα όνειρο που μισοθυμάται, υπάρχει ένας αιθέριος τρόμος στην τελευταία ταινία του Kubrick, Eyes Wide Shut, που μένει στο θεατή για πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση της προβολής της ταινίας. Η πιο ενοχλητική στιγμή έρχεται, ωστόσο, όταν ο Tom Cruise μπαίνει σε μια παράξενη σεξουαλική τελετή σε ένα αποκλειστικό πάρτι με μασκοφόρους καλεσμένους με περίτεχνα φορέματα ή αυστηρά κοστούμια γενεθλίων. H σκηνή διαδραματίζεται με μια πραγματικά απόκοσμη, αποστασιοποιημένη αίσθηση που ταπεινώνει τον πρωταγωνιστή.

2001: A Space Odyssey (1968) - O Dave Bowman στο HAL



"Open the pod bay doors, HAL" λέει ο αστροναύτης Dave Bowman στον υπερυπολογιστή HAL, προς την επική κορύφωση του έπους επιστημονικής φαντασίας 2001: A Space Odyssey του Kubrick. Ο HAL απαντά με τρομακτικό ρομποτικό μονότονο τρόπο: "Λυπάμαι, Dave. Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να το κάνω αυτό... αυτή η αποστολή είναι πολύ σημαντική για μένα ώστε να σου επιτρέψω να την θέσεις σε κίνδυνο". Αργότερα ο Kubrick δήλωσε για αυτήν την σκηνή: "Θέλαμε να διεγείρουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς θα ήταν να μοιράζονται έναν πλανήτη με τέτοια πλάσματα", επιθυμώντας να αντικατοπτρίσει αυτό που θεωρούσε ως μια "αναπόφευκτη" πραγματικότητα. Ανατριχιαστικό.

Paths of Glory (1957) - Εκτέλεση



Εδώ έχουμε μία αντιπολεμική ταινία Kubrick, η οποία ακολουθεί έναν Γάλλο συνταγματάρχη (Kirk Douglas) στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, να αρνείται να περάσει πάνω από τα χαρακώματα λόγω των ισχυρών βομβαρδισμών. Έχοντας να επιλέξει τρεις στρατιώτες που θα πάρουν το περιτύλιγμα και θα περάσουν στρατοδικείο, ο Kubrick εξερευνά την ηθικά διεφθαρμένη φύση του πολέμου και το τίμημα που φέρνει σε όσους πρέπει να υπηρετήσουν κάτω από τις βάναυσες συνθήκες του. Η εν λόγω σκηνή εκτέλεσης λαμβάνει χώρα στο τέλος της ταινίας, με τη στιγμή να έχει φτάσει ως αναπόφευκτη μοίρα για τους στρατιώτες που αμφισβήτησαν την καταδίκη τους. Περί ανηθικότητας του πολέμου ο λόγος.

The Shining (1980) - Η αρκούδα

Ολόκληρη η διασκευή στην Λάμψη του Stephen King είναι σοκαριστική, όμως υπάρχει μια στιγμή που μας έμεινε λίγο παραπάνω. Αυτή δεν είναι άλλη από το στοματικό σεξ που έκανε ένας άντρας με στολή αρκούδας σε έναν άλλο άντρα μπροστά στη Wendy της Shelley Duvall την ώρα που εκείνη ξεφεύγει απεγνωσμένα από τα χέρια του Jack. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι το στιγμιότυπο απλώς εντείνει το μυστήριο της ασυνήθιστης ταινίας, το υποκείμενό της μιλάει για μια πιο σκοτεινή αλήθεια. 

> Διάβασε ακόμη: O εκκεντρικός κύριος Nicholson

Lolita (1962) - Βάψιμο των νυχιών των ποδιών

"Πώς κατάφεραν ποτέ να κάνουν ταινία τη Lolita;" έγραφε το poster της ταινίας του Kubrick το 1962. Αφηγούμενη την ντροπιαστική ιστορία ενός μεσήλικα καθηγητή κολεγίου που ξεμυαλίζεται με ένα δεκατετράχρονο κορίτσι, η ταινία του Kubrick που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Vladimir Nabokov και παραμένει αμφιλεγόμενη από τη δεκαετία του '60 ως και σήμερα. Ενώ ένα μεγάλο μέρος της ταινίας είναι ενοχλητικό για το ανατριχιαστικό της θέμα, υπάρχει μια στιγμή που ο καθηγητής Humbert Humbert (James Mason) βάφει τα νύχια της Λολίτας, στην οποία η συναισθηματική χειραγώγηση και τα καθαρά σεξιστικά ιδεώδη είναι ανατριχιαστικά. 

A Clockwork Orange (1971) - Σταγόνες για τα μάτια

Υπάρχει λόγος που η ενοχλητική σκηνή με τις "σταγόνες στα μάτια" στο Κουρδιστό Πορτοκάλι παραμένει μια από τις πιο διαβόητες του Kubrick, σοκάροντας το κοινό σε όλο τον κόσμο από όταν η ταινία κυκλοφόρησε το 1971. Καθώς ο Alex, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, κάθεται δεμένος στο κάθισμα του κινηματογράφου, με τα μάτια αναγκαστικά ανοιχτά, παρακολουθώντας σκηνές "υπερβίας", οι βασανιστικές κραυγές του φτάνουν σε πρωτοφανείς οκτάβες πολύ πέρα από τα όρια της φυσιολογικής λογικής. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η ταινία ισορροπεί μεταξύ απόλαυσης και βίας, συνειδητού και ασυνείδητου. 

The Shining (1980) - Δωμάτιο 237

Μία σκηνή είπαμε από την Λάμψη; Γράψτε λάθος. Η σκηνή με το Δωμάτιο 237 είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές του 1980 επίσης. Το εν λόγω δωμάτιο φιλοξενεί πολλά ενοχλητικά στιγμιότυπα με τους οπαδούς του βιβλίου του Stephen King να γνωρίζουν ότι ο στοιχειωμένος χώρος ανήκε παλαιότερα σε μια φιλοξενούμενη του ξενοδοχείου, τη Lorraine Massey, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της από ενοχές, αφού παρέσυρε νεαρά αγόρια για σεξ στο δωμάτιο της. Έκοψε τις φλέβες της στην μπανιέρα, πολλά χρόνια αργότερα στοιχειώνει πλέον το μοιραίο δωμάτιο. 

Το συγκεκριμένο δωμάτιο εμφανίζεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας, με κάθε καρέ να παράγει κάτι πιο τρομακτικό από την προηγούμενό, όπως όταν ο Jack μπαίνει στη σουίτα και βλέπει μια γυναίκα ξαπλωμένη στην μπανιέρα. Το δραματικό soundtrack σίγουρα τονίζει ακόμη περισσότερο όσα διαδραματίζονται.

Dr. Strangelove (1964) - "Θα ξανασυναντηθούμε"

Για έναν σκηνοθέτη που έχει τον πλήρη έλεγχο κάθε λέξης και κάθε widget των ταινιών του, το φινάλε της αντιπολεμικής σάτιρας του 1964 μοιάζει με το τέλειο τέλος μιας ταινίας για τον πυρηνικό πόλεμο. Με σχετικό τρόμο που παραμένει τόσο τρομακτικός σήμερα όσο και το 1964, οι αδέξιοι χαρακτήρες της ιστορίας ρίχνουν κατά λάθος μια πυρηνική βόμβα στη Σοβιετική Ένωση και πυροδοτούν έτσι τον ατομικό πόλεμο. Ακολουθεί το "We'll meet again" της Vera Lynn και μια από τις πιο ανατριχιαστικές εικόνες στην ιστορία του κινηματογράφου. 

Full Metal Jacket (1987) - Η αυτοκτονία του οπλίτη Pyle 

Στο πρώτο μισό της ταινίας παρακολουθούμε τη σταθερή ψυχική παρακμή του υπολοχαγού Pyle, τον οποίο υποδύεται ο Vincent D'Onofrio. Είναι ένας στρατιώτης που ξεκινά την πλοκή με αβίαστη γοητεία και την εγκαταλείπει με τραγικότητα. Έχοντας φτάσει στα όριά του από τη συστηματική κακοποίηση και τον εκφοβισμό της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ο Pyle αυτοκτονεί αφού σκοτώσει τον Λοχία Hartman σε μια στιγμή τρέλας. 

A Clockwork Orange (1971) - 'Singin' in the Rain' 



Εξαιρετικά αμφιλεγόμενη όταν κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1970, ενώ το νόημά της αποτέλεσε πηγή συζήτησης για πολλά χρόνια κινηματογραφικής και λογοτεχνικής μελέτης. Αυτή η βία κορυφώνεται στη σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής Alex και η συμμορία του, Droogs εισβάλλουν στο σπίτι του συγγραφέα Frank Alexander, εξαπατώντας τη γυναίκα του να τους αφήσει να μπουν μέσα. 

Χτυπώντας τον άνδρα σε σημείο που να μείνει ανάπηρος, ο Άλεξ στη συνέχεια κακοποιεί σεξουαλικά και βιάζει τη γυναίκα του ενώ τραγουδάει το "Singin' in the Rain" σε μια αναμφισβήτητα πιο ενοχλητική σκηνή του Κιούμπρικ, που σε αναγκάζει να αναρωτηθείς για την ψυχολογία του περίπλοκου πρωταγωνιστή. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος