61 χρόνια Lolita

"Πώς κατάφεραν να κάνουν ταινία τη Lolita;"

Πέρασαν 61 χρόνια από όταν η θρυλική Lolita του Stanley Kubrick σόκαρε τις ΗΠΑ και όμως η ηρωίδα του Vladimir Nabokov παραμένει επίκαιρη μέχρι και σήμερα. Η Lolita επανήλθε πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή το θάνατο της Sue Lyon, της νεαρής πρωταγωνίστριας το 2020. 

Η πρωταγωνίστρια ενός εκ των διασημότερων ρόλων στην ιστορία του σινεμά δε μπόρεσε ποτέ να διαχειριστεί την τεράστια επιτυχία που είχε λίγο πριν κλείσει τα 15 (!) της και αφού ακολούθησε μία μάλλον αδιάφορη πορεία στον αμερικανικό κινηματογράφο, αποσύρθηκε αντιμετωπίζοντας προβλήματα λόγω του εθισμού της σε ναρκωτικές ουσίες. 

"Πώς κατάφεραν να κάνουν ταινία τη Λολίτα;"

Αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα που έθεσαν οι παραγωγοί στους θεατές στο πρώτο trailer και στο poster της ταινίας και η αλήθεια είναι ότι ακόμα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Κι αυτό γιατί το μυθιστόρημα του ρωσοαμερικανού Vladimir Nabokov ήταν αρκετά σκληρό και περιελάμβανε λίγο πολύ τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός ανήλικου κοριτσιού. Η Lolita ήταν μάλιστα 12 χρονών, ενώ η Sue Lyon μόλις 2 χρόνια μεγαλύτερή της στην πραγματική της ζωή. 

61 χρόνια Lolita

Ο Kubrick γνωστός για την κόντρα του με την καθολική εκκλησία από την προηγούμενη ακόμα δεκαετία, αποφάσισε τότε να καταπιαστεί με το θέμα και ακόμα και αν δε συμπεριέλαβε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Nabokov, προκάλεσε "σεισμό". Για σκεφτείτε: Η παιδοφιλία στον κινηματογράφο στα early '60s, στις ΗΠΑ. Διατηρώντας την πλοκή, κινήθηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευπρέπεια και με τη συνήθη δεξιοτεχνία του και το ταλέντο των ηθοποιών του cast (ο James Mason αναδείχθηκε ως κορυφαίος βρετανός ηθοποιός μετά από τον ρόλο του καθηγητή), ο Kubrick τα κατάφερε.

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες ερωτικές ταινίες σύμφωνα με τους κριτικούς

Η μόνη πραγματική "παραχώρηση" που έκανε ήταν να επιτρέψει στον πρωταγωνιστή να κερδίσει μερικά χρόνια όσον αφορά στην ηλικία του. Η βασική πλοκή, η οποία περιλαμβάνει έναν παιδόφιλο (James Mason) που ξεμυαλίζεται με τη μικρή κόρη της σπιτονοικοκυράς του, παντρεύεται τη μητέρα για να έχει πρόσβαση στην κόρη και κάνει το κορίτσι ουσιαστικά αιχμάλωτη ερωμένη του μετά το θάνατο της μητέρας, παραμένει ανέπαφη.

Η συμμετοχή του Peter Sellers στον πιο αινιγματικό ρόλο της κλασικής πια ταινίας, προσδίδει από μόνη της στοιχεία κωμικότητας σε ένα φιλμ που πολλοί αντιμετωπίσαν ως μία φρικιαστική κωμωδία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός του συγγραφέα.

Ο Nabokov τρία χρόνια προτού κυκλοφορήσει η ταινία, είχε τονίσει σε συνέντευξή του πως η συγγραφή του βιβλίου ήταν διασκεδαστική, όπως το είδος της διασκέδασης που μπορεί να απολαύσει κανείς όταν κάνει βόλτα με κανό σε ορμητικά νερά. Το να γίνει η ταινία αποδεκτή από τη λογοκρισία, ωστόσο, δεν ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στη διασκευή της Lolita.

Lolita

Το δυσκολότερο μέρος ήταν να μεταφερθεί πιστά στην ταινία ο τρόπος με τον οποίο ο Nabokov έγραψε τη Lolita. Γιατί ο συγγραφέας επέλεξε έναν εκλεπτυσμένο και μορφωμένο καθηγητή για το ρόλο του παιδόφιλου; Πώς αυτός μετατράπηκε σε ένα χυδαίο πορτρέτο, μέσω της σεξουαλικής χειραγώγησης της 12χρονης Dolores Lolita Haze;

Nabokov και Kubrick μπορεί να φαίνονται να εκλογικεύουν σε σημεία τον διεστραμμένο καθηγητή, όμως η αλήθεια είναι ότι η απουσία της οπτικής της Lolita, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ο καθηγητής Humbert Humbert μιλά και σκέφτεται για αυτήν σα να του ανήκει. Είναι ο δυνάστης της, ένας πραγματικός δεσμώτης και η ίδια δεν έχει φωνή. Οι νεαρές γυναίκες στις ΗΠΑ εκτίμησαν τον παραλληλισμό της κατάστασης της Lolita, ως γυναίκας της οποίας η φωνή είχε κλαπεί και η ταυτότητα καθοριζόταν από τους άνδρες που είχαν τον έλεγχο. 

>Διάβασε ακόμη: Μάτια Ερμητικά Κλειστά, το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Η Lolita έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιουνίου 1962 στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) και πολύ σύντομα έγινε η ένοχη απόλαυση ολόκληρης της Αμερικής. Αμφιλεγόμενη από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, 21.916 μέρες αργότερα ή αλλιώς 60 χρόνια μετά, η Lolita του σπουδαίου Stanley Kubrick θεωρείται μία από τις ιστορικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος