Οι σπουδαιότερες στιγμές του Robert De Niro

Επτά δικές μας αγαπημένες κινηματογραφικές στιγμές από την καριέρα του Robert De Niro που σήμερα κλείνει τα 80 του χρόνια.

Τον γνωρίσαμε πριν από περίπου μισό αιώνα, όταν ενώ έκανε τα πρώτα του βήματα στο Χόλιγουντ, ο Francis Ford Coppola του εμπιστεύτηκε τον ρόλο του Vito Corleone στο δεύτερο μέρος του Νονού. Τότε ήταν 31 και ο κόσμος έμαθε το τι ήταν ικανός να δημιουργήσει σαν ηθοποιός. Ο Robert De Niro, ο οποίος κλείνει σήμερα 80 χρόνια ζωής -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 17 Αυγούστου 1973- έκτοτε μας χάρισε δεκάδες κινηματογραφικά διαμάντια και με αφορμή τα γενέθλιά του, παρακάτω βρίσκεις επτά από τις σπουδαιότερές του στιγμές στη μεγάλη οθόνη.

The Godfather: Part II (1972)

O De Niro δε χρειάζεται παρά ελάχιστες πινελιές για να μας κάνει να αγαπήσουμε τη δουλειά του. Σαν ένας μινιμαλιστής ζωγράφος, κάνει όλα τα μικρά πράγματα τέλεια και αυτό αρκεί. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο δεύτερο μέρος του Godfather. Ως Vito Corleone, ο De Niro υποδύθηκε έναν δολοφονικό και φιλόδοξο Σικελό. Έβαλε τα παπούτσια του Marlon Brando και κέρδισε τα πάντα. Στο Part 2 ο Ντε Νίρο δεσπόζει: Συγκρατημένος αλλά κολοσσιαίος, φειφωλός αλλά τεράστιος. Λιγομίλητος. Μέχρι και η δολοφονία του Don Fannuci από τον Vito μοιάζει χαριτωμένη. Ίσως ο πιο ήσυχος και παράλληλα πιο δυνατός φόνος στην ιστορία του κινηματογράφου.

Meet The Parents (2000)

Λίγοι θα περίμεναν ότι 30 χρόνια αργότερα ο Robert De Niro θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κωμωδίας, όμως μαζί με τον Ben Stiller το κατάφερε και αυτό. Είναι άλλωστε από τους ρόλους που τον έβαλαν στο πάνθεον του αμερικανικού κινηματογράφου. "Αφού μπορεί να κάνει και αυτό, τότε μπορεί να κάνει τα πάντα", σκέφτηκαν πολλοί. Στο Meet The Parents o De Niro έχει αναλάβει τον ρόλο ενός συνταξιούχου αξιωματικού της CIA, ο οποίος έχει πρόβλημα με τους άντρες νοσοκόμους, τους Εβραίους και πιστεύει ότι η κόρη του είναι πολλή για τον Stiller. "Ήταν λίγο εκφοβιστικό να δουλεύω με τον De Niro", παραδέχτηκε αργότερα ο Stiller και πράγματι αυτό έβγαινε προς τα έξω.

Heat (1995)

O De Niro συναντούσε ξανά και ξανά τον Al Pacino ως το 1995 και τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 1972. Ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ τους είναι δεδομένος ενώ πολλοί θα τους χαρακτήριζαν ως το κορυφαίο κινηματογραφικό δίδυμο στην ιστορία. Στο Heat ο κλέφτης του De Niro ενεργεί από επαγγελματική απογοήτευση και ανάγκη. Καθώς χτυπάει το κεφάλι του στόχου του στο τραπέζι του εστιατορίου, δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση. Μόνο ένα βλέμμα που λέει ότι θα προτιμούσε να είναι στο σπίτι και να διαβάζει ένα βιβλίο.

Taxi Driver (1976)

Η ιδιοφυΐα της ερμηνείας του De Niro στον Ταξιτζή είναι το πώς κρατάει τη συναισθηματική δίνη που ζει ο Travis Bickle πάντα κάτω από την επιφάνεια. Ακόμα και όταν προσπαθεί να είναι γλυκός, υπάρχει κάτι ανησυχητικό και έντονο πάνω του, η ελαφρώς υπερβολική παραμονή στο γραφείο, η απελπισία στην επανάληψη των λεπτομερειών του ραντεβού τους. 

Mean Streets (1973)

Αυτή είναι η πρώτη σκηνή του Robert De Niro στην πρώτη του ταινία με τον Martin Scorsese και είναι από μόνη της ιστορική. Είναι η στιγμή που ο χαρακτήρας του συστήνεται στο κοινό, αλλά και εκείνη κατά την οποία το κινηματογραφικό κοινό βλέπει για πρώτη φορά τον άνθρωπο που έμελλε να αποδειχθεί ίσως ο μεγαλύτερος ηθοποιός της Αμερικής. Μέσα σε 25 δευτερόλεπτα, χωρίς διάλογο ή έκθεση, μέσα σε λίγα εκρηκτικά δευτερόλεπτα βίας, ο De Niro και ο σκηνοθέτης του μας λένε σχεδόν όσα θα χρειαστεί να μάθουμε ποτέ γι' αυτόν τον ηλίθιο, αυτοκαταστροφικό νεαρό άνδρα.

Raging Bull (1980)

Μόνος σε ένα μικρό, σκοτεινό κελί φυλακής, ο Jake LaMotta ξεμένει τελικά από αντιπάλους. Καθώς δεν έχει πια κανέναν να χτυπήσει, στρέφεται βίαια εναντίον του μεγαλύτερου εχθρού του. Η μεταμόρφωση του De Niro για να υποδυθεί τον φουσκωμένο, ταλαιπωρημένο La Motta των μετέπειτα χρόνων είναι ανάμεσα σε εκείνα που τον μετέτρεψαν σε κινηματογραφικό θρύλο.

> Διάβασε ακόμη: Τα μαθήματα ζωής του Ray Liotta

"Με αποκάλεσαν ζώο, δεν είμαι ζώο. Δεν είμαι ζώο". Είναι μήπως η συγκλονιστικότερη στιγμή στην κινηματογραφική ζωή του De Niro;

Goodfellas (1990)

Το Goodfellas έχει τις περισσότερες σκηνές και ατάκες που ξεχωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλη ταινία. Η δολοφονία του Billy Batts, η σκηνή του παιχνιδιού με τις κάρτες "με αποκαλείς κλόουν", η σκηνή με το ελικόπτερο. Δεκάδες. Ο Pesci και ο υπέροχος Liotta ήταν εξαιρετικοί όμως ο De Niro είχε πια δεθεί όσο κανείς άλλος με τον Scorsese. Ήταν άλλωστε η πέμπτη ταινία που έκαναν μαζί. Η παρουσία του στο περιθώριο της δράσης ήταν αρκετή για να έχεις τις αισθήσεις σου σε εγρήγορση σε περίπτωση που σου ξέφευγε ένα βλέμμα, ένα κλείσιμο του ματιού, ή απλώς μια ρουφηξιά από το τσιγάρο. Η σκηνή όμως στην οποία ο Jimmy μαθαίνει για τη δολοφονία του φίλου του Tommy DeVito (Joe Pesci), είναι ηλεκτρισμένη.

Αντί επιλόγου, τα λόγια του Martin Scorsese

"Ακόμα δεν ξέρω κανέναν που να μπορεί να με εκπλήξει στην οθόνη με τον τρόπο που το κάνει αυτός... Δε μου έρχεται στο μυαλό κανένας ηθοποιός που να μπορεί να προσφέρει τέτοια δύναμη και ενθουσιασμό".
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης