Όσα έμαθε η ζωή στον Jon Favreau

Ο σπουδαίος Jon Favreau κλείνει σήμερα τα 56 του χρόνια και το 2014 είχε δώσει μια μεγάλη συνέντευξη στο αμερικανικό Esquire.

Ο Jon Favreau γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτήν, στις 19 Οκτωβρίου του 1966 στη Νέα Υόρκη και ήταν το μοναχοπαίδι δύο δασκάλων. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία 13 ετών από λευχαιμία και έγινε ατίθασο νιάτο. Πήγε σε εβραϊκό σχολείο, το οποίο παράτησε για την υποκριτική. Δύσκολος να ελεγχθεί κατά την εφηβεία του ο Favreau ήταν μπελάς για τον πατέρα του και όλη την οικογένεια, αλλά εν τέλει αποφάσισε να ακολουθήσει έστω ως παιδί την εβραϊκή παράδοση με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Εργάστηκε για λίγο για την Bear Stearns στη Wall Street πριν επιστρέψει στο Queens College για ένα εξάμηνο στις αρχές του 1988. Έπειτα, παράτησε οριστικά το κολέγιο και ενώ του έμεναν ελάχιστα μαθήματα για να πάρει το πτυχίο του, το καλοκαίρι του 1988 μετακόμισε στο Σικάγο για να ακολουθήσει καριέρα στο stand up comedy. Τότε γνώρισε πολύκόσμο και έβαλε τις βάσεις για μια σπουδαία καριέρα, που έφτασε στο peak της, αρκετά σύντομα. 

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες ταινίες του Robert Downey Jr.

Ο Favreau είχε κάποιες συμμετοχές σε σημαντικές ταινίες και σειρές και το 1996 μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να γράψει τη δική του ιστορία. Έγραψε και πρωταγωνίστησε σε μια από τις καλύτερες κωμωδίες χωρισμού όλων των εποχών, το Swingers. Έπαιξε στα Φιλαράκια, πριν κάνει θόρυβο ως Rocky Marciano στην ομώνυμη ταινία και η νέα χιλιετία τον έφερε πέρα από τον ρόλο του συγγραφέα και του ηθοποιού και σε εκείνο του παραγωγού. Συμμετείχε ως Happy Hogan στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και το 2014 μαγείρεψε τα πάντα ως Chef. Την ίδια χρονιά μίλησε στο αμερικανικό Esquire για όλα. Παρακάτω διαβάζεις τα highlights της συνέντευξής του.

Όσα έμαθε η ζωή στον Jon Favreau 

>Ο κόσμος νόμιζε ότι το Swingers ήταν αυτοβιογραφία, αλλά δεν ήταν. Ήμουν σούπερ λυπημένος και έλεγχα συχνά τα μηνύματά μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν τόσο πολύ κακόμοιρος.

>Έχω εμμονή με τον κόσμο της μαγειρικής από τότε που διάβασα το Kitchen Confidential του Anthony Bourdain. Υπήρχε η φήμη ότι ο Fincher και ο Brad Pitt επρόκειτο να το γυρίσουν ταινία, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

>Έχω ισορροπήσει πράγματα στη ζωή μου, οπότε το Chef είναι περισσότερο μια προειδοποιητική ιστορία. Πρόκειται για έναν τύπο του οποίου η οικογένεια καταρρέει επειδή είναι πολύ συγκεντρωμένος στην καριέρα του.

>Το αγαπημένο μου πιάτο σε αυτό είναι το κοτόπουλο στήθος. Υπάρχει μια αλχημεία σε ένα τόσο απλό πιάτο που φτιάχνεται από ένα τόσο σκληρό κομμάτι βοδινού κρέατος, ένα τόσο φτηνό κομμάτι, μόνο με αλάτι και πιπέρι, καπνό και χρόνο.

>Η καλύτερη συμβουλή που μου δόθηκε; Όταν ξεκινούσα να ασχολούμαι με την κωμωδία, ο δάσκαλός μου Glen Close μου είπε: μην ψάχνεις για το αστείο, ψάξε για την αλήθεια, και στην πορεία θα βρεις το αστείο.

>Ακόμα κι αν υποδύεσαι τον Stalin ή τον Hitler, πρέπει να βρεις πράγματα γι' αυτούς με τα οποία μπορείς να ταυτιστείς. Αλλιώς δεν κάνεις τη δουλειά σου.

>Αν μπορούσα να πιω με οποιονδήποτε, αυτός θα ήταν ο George Washington. Ήταν ένας γίγαντας ανάμεσα σε γίγαντες. Βρίσκεται στο χαρτονόμισμα του 1 δολαρίου και στο κέρμα του 1/4 του δολαρίου στην πατρίδα, αλλά δεν του δίνεται αρκετή προσοχή.

>Οι ενοχλήσεις που συνοδεύουν τη γήρανση είναι ένα μικρό τίμημα για την ειρήνη και τη σοφία που αποκτάς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.