Οι ρόλοι της ζωής του Ben Stiller

O Ben Stiller κλείνει σήμερα τα 57 του χρόνια και εμείς θυμόμαστε τις 10 κορυφαίες ταινίες του.

Τελευταία τον βλέπουμε συχνότερα σε γήπεδα τένις ή NBA, παρά σε ταινίες, ωστόσο Ben Stiller που σήμερα κλείνει τα 57 χρόνια ζωής έχει προλάβει να γράψει κινηματογραφική ιστορία. Γιος των κωμικών Jerry Stiller και Anne Meara μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και γρήγορα μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από το οικογενειακό όνομα, φτιάχνοντας το δικό του. 

Το 1986 εμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ στην αναβίωση του έργου του John Guare, The House of Blue Leaves, που κέρδισε βραβείο Tony. Στη συνέχεια, ο Stiller πέρασε στο "Saturday Night Live", όπου προσλήφθηκε ως σεναριογράφος και τελικά ως ερμηνευτής. Στις πρώτες μέρες του δικτύου, το FOX προσέλαβε τον Stiller για να ενορχηστρώσει ένα κωμικό σόου με σκετς, το The Ben Stiller Show, το οποίο, παρά τη σύντομη διάρκεια, κατάφερε να κερδίσει στην ομάδα του ένα Emmy για το καλύτερο κωμικό σενάριο. 

Οι ρόλοι της ζωής του Ben StillerPeter Kramer/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

Η συνέχεια θα ανήκε στον κινηματογράφο. Εκεί ο Stiller δημιούργησε αξέχαστους χαρακτήρες όπως ένα ηλίθιο μοντέλο μόδας (Zoolander), τον νυχτοφύλακα ενός μουσείου (Night At The Museum) και έναν νοσοκόμο που τρομοκρατείται στο Meet the Parents. H κινηματογραφική καριέρα του έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τις δύο δεκαετίες, καθώς έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει σε ταινίες που έχουν κάνει όλον τον πλανήτη να γελάσει με την καρδιά του. Τα έσοδα των ταινιών του έχουν ξεπεράσει τα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και ο ίδιος είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ. 

Ο Ben Stiller σίγουρα κάνει κάτι πολύ καλά και όπως είχε τονίσει ο Nick Kyrgios σε έναν φίλαθλο που καθόταν κοντά του "ξέρεις να παίζεις τένις; Τότε γιατί μιλάς; Λέω εγώ στο Ben Stiller πώς να παίξει στις ταινίες του;"

Ο Ben Stiller ξέρει πολύ καλά πώς να παίζει και ακόμη κι αν έχει ασπρίσει πια, παραμένει ένας από τους κορυφαίους κωμικούς ηθοποιούς στον κόσμο. Ας θυμηθούμε παρακάτω 10 ταινίες που τον έκαναν γνωστό μέχρι σήμερα. 

Night At The Museum (2006)

Είναι μία από τις πιο γνωστές ταινίες του Stiller, καθώς ο αγαπημένος νυχτοφύλακας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Larry Daley έγινε παιχνίδι και μετέτρεψε ένα ολόκληρο επάγγελμα σε θρύλο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας διαζευγμένος πατέρας που, προκειμένου να εντυπωσιάσει τον γιο του, πιάνει δουλειά ως νυχτοφύλακας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά καθώς μόλις το μουσείο κλείσει, τα εκθέματα -άλλα φιλικά, άλλα απειλητικά- ζωντανεύουν. Η εισπρακτική επιτυχία της πρώτης ταινίας δημιούργησε δύο ακόμη ταινίες. 

Greenberg (2010)

Αν και οι περισσότερες δουλειές του Stiller έχουν γίνει μέσω των μεγάλων στούντιο του Hollywood, ο Stiller κατά καιρούς εισέρχεται στον κόσμο του ανεξάρτητου κινηματογράφου, και το Greenberg του Noah Baumbach ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα σύμφωνα με τους κριτικούς. Ο Stiller υποδύεται τον Roger Greenberg, έναν αργόσχολο που προσέχει -όχι όπως θα έπρεπε- το οικογενειακό σπίτι του αδελφού του. Για την ερμηνεία του ως Greenberg, ο Stiller κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Independent Spirit Award.

Dodgeball: A True Underdog Story (2004)

Σε αυτή την αθλητική κωμωδία, ο Stiller αναλαμβάνει το ρόλο του κακού με ένα άθλιο μουστάκι. Είναι ο αλαζόνας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου White Goodman, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει ένα αντίπαλο γυμναστήριο που διαχειρίζεται ο καλός της υπόθεσης, Peter LaFleur (Vince Vaughn). Προκειμένου να σώσει το γυμναστήριό του, ο Peter συγκεντρώνει μια ομάδα από απροσάρμοστους για να διαγωνιστούν σε ένα τουρνουά dodgeball στο Λας Βέγκας, το έπαθλο του οποίου θα ήταν αρκετό για να πληρώσει την υποθήκη.  Για μια κωμωδία γκαφατζήδων, το Dodgeball έλαβε απροσδόκητα καλές κριτικές, με ιδιαίτερη μνεία στον Stiller. Στο καστ συναντάμε και τη σύζυγο του Ben Stiller στην πραγματική ζωή, Christine Taylor.

Reality Bites (1994)

Το Reality Bites σηματοδότησε το ντεμπούτο του Stiller ως σκηνοθέτη. Στο καστ μαζί με εκείνον βρέθηκαν και οι Winona Ryder και Ethan Hawke δημιουργώντας έτσι ένα all-star επιτελείο. Η ταινία αφορά ένα ερωτικό τρίγωνο που καταλήγει σύντομα σε συναισθηματικές κρίσεις και για τους τρεις χαρακτήρες αυτής της διορατικής κωμωδίας.

Flirting With Disaster (1996)

Στο Flirting With Disaster του David O. Russell, υποδύεται το νέο πατέρα Mel Coplin, ο οποίος διστάζει να δώσει όνομα στο παιδί του μέχρι να μπορέσει να μάθει τα ονόματα των δικών του βιολογικών γονέων.  Με τη βοήθεια της συζύγου του Nancy (Patricia Arquette), ξεκινά ένα ταξίδι για να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.  Οι κατά καιρούς ιδιόρρυθμοι διάλογοι του Russell αποδείχθηκαν ότι ταιριάζουν πολύ με την ευαισθησία του Stiller και το Flirting With Disaster υποδηλώνει το είδος της πορείας της καριέρας του Stiller που θα μπορούσε να είχε αν εστίαζε στις ανεξάρτητες ταινίες.

Zoolander (2001)

Μια από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Stiller υπήρξε το χαζοχαρούμενο μοντέλο Derel Zoolander. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης ο Stiller τσαλακώνει τον εαυτό του όσο ποτέ στην ταινία. Δίπλα του πάλι η συζυγός του καθώς και ο Will Ferrel. Η εισπρακτική επιτυχία του Zoolander οδήγησε σε ένα sequel το 2016, το οποίο απέτυχε σε εισπράξεις και κριτικές.

Meet The Parents (2000, 2004, 2010)

Τι γίνεται όταν ο Ben Stiller συναντά τον Robert DeNiro, τον Dustin Hoffman και τη Barbra Streisand; Οι ταινίες του Stiller με τις μεγαλύτερες εισπράξεις ήταν αυτές οι τρεις κωμωδίες οικογενειακού περιεχομένου στις οποίες υποδύθηκε τον Greg, έναν νοσηλευτή που θέλει να παντρευτεί τη φίλη του Pam, η οποία επιμένει να συναντήσει ο Greg τους γονείς της για να ζητήσει το χέρι της.  Ό,τι προσπαθεί να κάνει ο Greg για να εντυπωσιάσει τους γονείς κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, ειδικά για τον πατέρα της πράκτορα της CIA (Robert DeNiro), ο οποίος τον έχει βάλει στο μάτι.  Το ταλέντο του Stiller στη φυσική κωμωδία δεν έχει λάμψει ποτέ πιο έντονα από ό,τι σε αυτές τις τρεις ταινίες.

Tropic Thunder (2008)

Θεωρείται η πιο καταξιωμένη ταινία του Stiller ως σκηνοθέτη, αν και μάλλον στην εποχή του Me Too, θα είχε δεχθεί Cancel. Περιλαμβάνει έντονα black humour στοιχεία με αστεία για τους διανοητικά ανάπηρους καθώς και μια ολόκληρη παράσταση από έναν ηθοποιό με black face (Robert Downey Jr., ο οποίος κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του).  

The Royal Tenenbaums (2001)

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ο Ben Stiller έπαιξε σε ταινία του Wes Anderson και ήταν αρκετά καλός. Δίπλα στον Owen Wilson και την Gwyneth Paltrow, ο Stiller υποδύθηκε τον Chas Tenenbaum. Ήταν ξεκαρδιστικός ως η κάποτε διάσημη μαθηματική ιδιοφυΐα από την οποία ο πατέρας του Royal (Gene Hackman) έκλεβε τακτικά μετρητά.  17 χρόνια μετά από την κυκλοφορία της ταινίας, οι Tenenbaums παραμένουν μια από τις πιο παράξενα δυσλειτουργικές οικογένειες αυτού του κινηματογραφικού αιώνα.

There's Something About Mary (1998)

24 χρόνια μετά, υπάρχει ακόμη κάτι στη Mary, που μας δείχνει γιατί ο Stiller θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ως μαθητής λυκείου, ο Ted Stroehmann (Stiller) είχε εμμονή με τη συμμαθήτριά του Mary Jensen (Cameron Diaz) και 13 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να είναι απελπιστικά ερωτευμένος μαζί της, προσλαμβάνοντας μάλιστα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Pat Healy (Matt Dillon) για να την εντοπίσει στο Μαϊάμι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Pat ερωτεύεται και αυτός τη Μαίρη.  

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος