Ο Jamie Foxx και οι ταινίες της ζωής του

Ο Jamie Foxx κλείνει σήμερα τα 56 του χρόνια και εμείς θυμόμαστε τις σπουδαιότερες παραγωγές στην καριέρα του.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 13 Δεκεμβρίου 2023

Λίγοι ηθοποιοί έχουν απολαύσει τη συνεχή επιτυχία του βραβευμένου με Όσκαρ Jamie Foxx. Μετά από ένα επιτυχημένο πέρασμα από τη δημοφιλή κωμική σειρά σκετς In Living Color, ο Foxx εισήλθε στα μεγάλα σαλόνια και συνεργάστηκε με τον Oliver Stone για το αθλητικό δράμα Any Given Sunday το 1999. Από εκεί και πέρα, θα έβρισκε την τύχη και τη δόξα στη μουσική βιομηχανία και σε δράματα όπως το Collateral του Michael Mann και το βιογραφικό δράμα Ray του Taylor Hackford το 2005, τα οποία του χάρισαν και τα εύσημα των κριτικών και πολλά - πολλά βραβεία.

Έκτοτε, ο Foxx έχει στραφεί στη δράση (π.χ, Baby Driver), σε θεάματα μεγάλου προϋπολογισμού όπως το The Amazing Spider-Man 2 και σε πιο "βαριά" δράματα όπως το Just Mercy, το οποίο απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Συνολικά, το κινηματογραφικό έργο του Foxx έχει συγκεντρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, καθιστώντας τον έναν από τους πιο κερδοφόρους αστέρες αυτής της γενιάς. Ο Jamie Foxx γίνεται 56 ετών -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 13 Δεκεμβρίου του 1967- και αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε τις 7 καλύτερες ταινίες του, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Any Given Sunday (1999)

Οι αθλητικές ταινίες είναι δεκάδες, αλλά περιστασιακά έρχεται μια που ξεπερνά το τυπικό αθλητικό δράμα. Στο Any Given Sunday, ο Al Pacino πρωταγωνιστεί ως Tony D'Amato, ένας βετεράνος προπονητής που βρίσκει τις απαρχαιωμένες μεθόδους του να αμφισβητούνται από τον αλαζόνα νεαρό quarterback Willie "Steamin" Beamen (Jamie Foxx) και την αδίστακτη ιδιοκτήτρια Christina Pagniacci (Cameron Diaz). Ο D'Amato πρέπει να βρει έναν τρόπο να επαναφέρει την ομάδα του στην παλιά της δόξα ή να διακινδυνεύσει να μειώσει την κληρονομιά του πριν προλάβει να εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους. Η ταινία έμεινε γνωστή για την απίθανη ομιλία του πριν από έναν σπουδαίο αγώνα που ώθησε τον Willie "Steamin" Beamen και τους υπόλοιπους.

Spider-Man: No Way Home (2021)

Αδιαμφισβήτητα συναρπαστικό, το Spider-Man: No Way Home ενέπνευσε το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, η οποία ένωσε τον Tom Holland με τους παλιούς Spideys, Andrew Garfield και Tobey Maguire. Ο Foxx σαφώς διασκεδάζει υποδυόμενος τον κακοποιό και ξεστομίζει μερικές από τις καλύτερες ατάκες της ταινίας ("Λοιπόν, τι, θα στέκεστε όλοι εκεί και θα κάνετε σαν να μην είμαι γυμνός;"). Παρόλο που ο χρόνος της εμφάνισής του στην ταινία είναι περιορισμένος - αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού χαρακτήρων - ο ηθοποιός αφήνει το στίγμα του και, τουλάχιστον, θέτει τις βάσεις για μελλοντικές εμφανίσεις στο MCU.

Ray (2004)

Η ενσάρκωση του Ray Charles από τον Jamie Foxx στην ταινία Ray του 2004 είναι μια από τις σπουδαιότερες ερμηνείες των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Ο ταλαντούχος ηθοποιός υποδύεται τον εκλιπόντα εμβληματικό τραγουδιστή με αδιανόητη ακρίβεια, αποτυπώνοντας με άψογη μαεστρία τον ζήλο και το ενθουσιώδες πνεύμα του. Δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του και γι᾽αυτό το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Ali (2001)

Μετά την εκπληκτική του ερμηνεία στο Any Given Sunday, ο Jamie Foxx συνεργάστηκε με τον Michael Mann για τη βιογραφική ταινία Ali, η οποία επικεντρώνεται στη ζωή του εμβληματικού πυγμάχου Muhammad Ali (Will Smith) από το 1964 έως το 1974 και κορυφώνεται με τη θρυλική αναμέτρηση Rumble in the Jungle με τον George Foreman. Η ταινία απέσπασε βραβεία και επαίνους από τους κριτικούς, οι οποίοι εξήραν τον Smith για την απίστευτη μεταμόρφωσή του στη θρυλική αθλητική φιγούρα. Παρόλα αυτά, ο Foxx αξίζει πολλά εύσημα για τη συμμετοχή του ως ο προβληματικός αλλά πιστός ατζέντης του Ali. 

Baby Driver (2017)

Άγρια ευφάνταστο και ατελείωτα διασκεδαστικό, το Baby Driver του Edgar Wright χορεύει στο δικό του ρυθμό και αφηγείται μια σκοτεινή ιστορία για έναν νεαρό οδηγό που δουλεύει για κάποιους επικίνδυνους μπράβους. Το soundtrack ροκάρει, οι σκηνές δράσης ξεσηκώνουν και το καστ των ηθοποιών, αποτελούμενο από τους Kevin Spacey, Jamie Foxx, Jon Hamm, Jon Bernthal, Eiza González και Lily James, είναι καταπληκτικό.

Django Unchained (2012)

Ο Quentin Tarantino κόβει και ράβει στο Django Unchained. Η ταινία ακολουθεί τον Django (Jamie Foxx), έναν πρώην σκλάβο που συνεργάζεται με τον γερμανό κυνηγό επικηρυγμένων Dr. King Schultz (Christoph Waltz) για να πάρουν... ονόματα σε όλη την Αμερική πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Οι δυο τους ταξιδεύουν στο Candyland, μια φυτεία με επικεφαλής τον αδίστακτο ιδιοκτήτη σκλάβων Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), για να απελευθερώσουν τη γυναίκα του Django (Kerry Washington).

Collateral (2004)

Η σπουδαιότερη συνεργασία του Michael Mann και του Jamie Foxx ήρθε με το Collateral του 2004, ένα εξαιρετικό αστυνομικό δράμα με επίκεντρο έναν εκτελεστή ονόματι Vincent (Tom Cruise) που αναγκάζει τον ταπεινό ταξιτζή Max (Foxx) να τον πηγαίνει στα "ραντεβού" του. Οι δύο άνδρες δημιουργούν έναν μοναδικό δεσμό, ακόμη και όταν προσπαθούν να αλληλοσκοτωθούν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr