Franz Beckenbauer, η ιστορία του Kaiser έγινε ταινία

Τελικά, τι έκανε τόσο ξεχωριστό τον Franz Beckenbauer;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 23 Ιανουαρίου 2023

Θα ήταν δύσκολο να βρει κανείς έναν πιο επαναστατικό, αινιγματικό και συναρπαστικό παίκτη στη σύγχρονη ιστορία από τον Franz Beckenbauer, γνωστό σε όλους ως Kaiser. Είναι ο μοναδικός αμυντικός που έχει κατακτήσει δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα και ήταν ένας πραγματικός ηγέτης, τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής.  

Σήμερα, περίπου 40 χρόνια μετά την κορύφωση της καριέρας του, έρχεται ακόμη ένα αθλητικό ντοκιμαντέρ, για να δώσει άποψη στη ζωή του κορυφαίου γερμανού αμυντικού. Το Der Kaiser σε σκηνοθεσία Tim Trageser και με πρωταγωνιστή τον Klaus Steinbacher (Oktoberfest: Beer and Blood, Hannes). Παρακολουθούμε τον Franz, γεννημένο στο Μόναχο, ο οποίος κατάφερε να αναστατώσει το ποδόσφαιρο και τη γερμανική κοινωνία.

Χάρη στο σενάριο των Markus Zimmer και Martin Rauhaus, το Der Kaiser είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο ειλικρινείς και κατά κάποιο τρόπο ακόμη λιγότερο σχολαστικές βιογραφίες που έχουμε δει τελευταία. Στην πραγματικότητα, ο Traseger επιλέγει μια εντελώς υποκειμενική οπτική γωνία, η οποία παντρεύει μια σπινθηροβόλα ατμόσφαιρα με την απομυθοποίηση ενός ποδοσφαιριστή και ενός ανθρώπου που είναι τόσο συναρπαστικός όσο και εύκολα αντιπαθής.

Franz BeckenbauerSKY

Η ταινία Der Kaiser είναι διαθέσιμη στο δίκτυο SKY και αφηγείται τη ζωή ενός αγοριού που ονειρεύτηκε να γίνει ποδοσφαιριστής, πηγαίνοντας κόντρα στον πατέρα του και στο μικροαστικό περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε. Εκείνη την εποχή, άλλωστε, το ποδόσφαιρο θεωρούνταν ως ένα επιφανειακό, κάπως πιο ανάλαφρο χόμπι. Ο 28χρονος ηθοποιός, Klaus Steinbacher δούλεψε στη λεπτομέρεια για να αποτυπώσει τις εκφράσεις και να μας κάνει να καταλάβουμε ποιος ήταν ο Franz.

Τι έκανε τόσο ξεχωριστό τον Franz Beckenbauer

Ο Beckenbauer, όσο έπαιζε ποδόσφαιρο, ήταν ένας εξαιρετικά ευφυής παίκτης, προικισμένος με μια μοναδική ευαισθησία στο να εκμεταλλεύεται τη στιγμή, τόσο στο γήπεδο όσο και στη ζωή. Και εξαιτίας όλων αυτών μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο έχει αλλάξει η σχέση μας με το άθλημα και τους ήρωές του. Πόσο πιο ρομαντικά ήταν δηλαδή τα πράγματα κάποτε. 

Το Der Kaiser ακολουθεί τον Franz από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, από τότε που ήταν η αιχμή του δόρατος της Μπάγερν Μονάχου μέχρι σταδιακά να γίνει το σύμβολο ολόκληρου του γερμανικού ποδοσφαίρου. Αλλά περισσότερο από αυτό, καταδεικνύει το πώς ο Franz Beckenbauer ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί επίσης να είναι ένας απίστευτα επικοινωνιακός τύπος, συνθλίβοντας με αυτόν τον τρόπο τις ισορροπίες μιας φανατικής και κλειστής γερμανικής κοινωνίας.

Franz BeckenbauerSky

Ο Beckenbauer εξάλλου, ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι η Γερμανία έπρεπε να παίξει διαφορετικά, εκείνος που δημιούργησε την έννοια του αμυντικού μπαλαδόρου και playmaker, ενώ παράλληλα βγήκε μπροστά σχεδόν συνδικαλιστικά και απαίτησε για τους γερμανούς ποδοσφαιριστές μια οικονομική μεταχείριση σύμφωνη με εκείνη των άλλων χωρών. Εκτός από την μπάλα δηλαδή, ο Beckenbauer "κλωτσούσε" πολύ καλά και τη γερμανική κοινωνία και αποτέλεσε παράδειγμα ελευθερίας στα ήθη και τα έθιμα απέναντι στον ξεπερασμένο κομφορμισμό της εποχής του. Ανυπομονούμε πραγματικά για το πότε θα δούμε την ταινία και στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.