H αλήθεια πίσω από το Melancholia του Lars von Trier

Ο Δανός σκηνοθέτης, Lars Von Trier, βλέπει τον εαυτό του στο πρόσωπο της μελαγχολικής πρωταγωνίστριας.

Υπάρχουν ταινίες που προκαλούν χαρά, υπάρχουν άλλες που προκαλούν θλίψη ή θυμό και υπάρχουν και οι ταινίες του Lars von Trier, οι οποίες αποτελούν μία κατηγορία από μόνες τους. Ένα μοναδικό είδος απαισιοδοξίας, ζοφερής πραγματικότητας και σκοταδιού που μόνο εκείνος μπορεί να αποτυπώσει στον κινηματογραφικό φακό με τέτοια ακρίβεια. Έχοντας δημιουργήσει απίστευτα σκοτεινά έργα όπως τα MelancholiaDogville και Αντίχριστος, το σκεπτικό του σκηνοθέτη για την ανθρωπότητα είναι προφανώς ζοφερό.

Και ενώ η κατάθλιψη και η ανθρώπινη δυστυχία αποτελούν συχνά επίκεντρο των ταινιών του, μία εξ αυτών ξεχωρίζει, καθώς η ιδέα πίσω από αυτή "γεννήθηκε" βιωματικά, μέσα από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο του ίδιου του Δανού σκηνοθέτη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας ψυχοθεραπείας, όταν συζητούσε για την συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι άνθρωποι όταν υποφέρουν από κατάθλιψη.

Η εξήγηση

Έτσι πήρε μορφή το φιλμ-διαμάντι του 2011, Melancholia. Μια προ-αποκαλυπτική ταινία με πρωταγωνίστρια την Kirsten Dunst στο ρόλο μιας νεαρής γυναίκας ονόματι Justine, η οποία είναι απλά ανίκανη να βιώσει την ευτυχία ακόμα και την ημέρα του γάμου της. Καθώς η νύχτα εξελίσσεται, γλιστράει όλο και πιο βαθιά στην τρύπα του μυαλού της, ενόσω η απεριόριστη θλίψη της την κατατρώει. 

 "Ο ψυχαναλυτής μου μου είπε ότι οι μελαγχολικοί θα είναι συνήθως πιο ψύχραιμοι από τους συνηθισμένους ανθρώπους σε μια καταστροφική κατάσταση, εν μέρει επειδή μπορούν να πουν: "Τι σου είπα;". Αλλά και επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και αυτό ήταν το μικρόβιο της Melancholia. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα επιταχύνθηκαν. Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, το σενάριο είχε γραφτεί, οι ηθοποιοί είχαν βρεθεί και το συνεργείο βρισκόταν στη διαδικασία των γυρισμάτων".

Στην ταινία, το τέλος του κόσμου έρχεται από έναν πλανήτη που πέφτει κατευθείαν πάνω μας. Ωστόσο, οι αντιδράσεις της πρωταγωνίστριας και της αδερφής της Claire, την οποία υποδύεται η Charlotte Gainsbourg, διαφέρουν κατά πολύ. Η Justine από την πλευρά της αποδέχεται με περίσσια ευκολία το επερχόμενο τέλος, ενώ η Claire -και όλος ο υπόλοιπος κόσμος- καταβάλλεται από τον πανικό.

Στη συνέντευξή του, ο von Trier παραδέχτηκε: "Νομίζω ότι η Justine είναι σε μεγάλο βαθμό εγώ. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόσωπό μου και στις εμπειρίες μου με τις προφητείες της καταστροφής και την κατάθλιψη".

Θυμήσου trailer του Melancholia:

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.