Όλες οι ταινίες της Marvel από τη χειρότερη στην καλύτερη

H απόλυτη κατάταξη για τις 33 ταινίες της Marvel.

Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel έχει γίνει αδιανόητα πολύπλοκο: 30+ ταινίες, πάνω από 10 σειρές και άλλα one-shots συνθέτουν αυτό το περίπλοκο μωσαϊκό του MCU. Tο 2023 ήδη έχουμε τρεις ταινίες και δύο σειρές και η εταιρεία φαίνεται να μην πατάει φρένο. Από τα έπη της μεγάλης οθόνης μέχρι τις σειρές στο Disney+, η Marvel έχει πλέξει τα αφηγηματικά της νήματα σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Το κινηματογραφικό ταξίδι της Marvel έχει ξεδιπλωθεί μέσα από τον απίστευτο αριθμό των 33 ταινιών, καθεμία από τις οποίες συνεισφέρει στον τεράστιο καμβά αυτού του έπους των υπερηρώων. Όλα ξεκίνησαν με τον Iron Man, που εισήγαγε το κοινό σε έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων. Οι Avengers ανέδειξαν τη συνέργεια που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ. Το Black Panther άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, ξεπερνώντας το είδος των υπερηρώων με τον βαθύ αντίκτυπό του. Και ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την επική δοκιμασία στο Avengers: Endgame;

Υπάρχουν πολλές λίστες εκεί έξω για τη σωστή σειρά, με την οποία πρέπει να δει κάποιος αυτές τις ταινίες ή τη χρονολογική σειρά των γεγονότων. Εμείς επιλέξαμε μια άλλη σειρά, αυτήν της ποιοτικής κατάταξης, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα. Έχοντας συμπεριλάβει εντός και την τελευταία ταινία του MCU, που μόλις βγήκε στις αίθουσες, το The Marvels, ιδού 33 ταινίες της Marvel από τη χειρότερη προς την καλύτερη.

33. Captain Marvel (2019)

Η πρώτη ταινία της Carol Danvers ήρθε σε πολύ περίεργη στιγμή και έδειξε πώς ακριβώς δεν θα έπρεπε να χτίζεται το origin story του -πιθανώς- ισχυρότερου χαρακτήρα σε αυτό το σύμπαν. Όφειλε να είναι πολύ καλύτερη.

32. Black Panther: Wakanda Forever (2022)

Κανείς δεν ζήτησε αυτό το sequel. Ο θάνατος του Chadwick Boseman συγκλόνισε τους πάντες και ίσως θα έπρεπε να μην γίνει καν προσπάθεια για συνέχεια. Δυστυχώς όμως η φήμη ενός εκ των καλύτερων χαρακτήρων του συγκεκριμένου σύμπαντος αμαυρώθηκε από αυτήν εδώ την καθ' όλα χλιαρή συνέχεια. Αξίζει μόνο ως φόρος τιμής για τον ηθοποιό, αλλά δεν προσφέρει τίποτα στο MCU.

31. Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023)

Ένας από τους αδύναμους χαρακτήρες του MCU αποκτά και τρίτη ταινία. Επικρατεί αχρείαστο χάος.

30. The Marvels (2023)

Το sequel του Captain Marvel και η πιο πρόσφατη ταινία του MCU έρχεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, παρά την επιστράτευση των δυνάμεων της Monica Rambeau και της Ms. Marvel. Μπορεί να είναι κάπως διασκεδαστικό στα σημεία, όμως χάνει εντελώς τον στόχο του με τις πολλαπλές ιστορίες που προσπαθεί να διηγηθεί.

29. Ant-Man and the Wasp (2018)

Θα είναι για πάντα η ταινία που βγήκε ακριβώς πριν το Endgame ώστε να δικαιολογήσει ένα σημείο της πλοκής. Και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για την ύπαρξή της.

28. Thor: Love and Thunder (2022)

Thor 4 ή αλλιώς "ο Waititi ξεφαντώνει". Παρά την επιστροφή της Natalie Portman, δυστυχώς χάνει εντελώς τη γλυκιά ισορροπία -ανάμεσα στην περιπέτεια και την κωμωδία- που είχε το Ragnarok και αποτελεί τη χειρότερη ταινία του Thor.

27. Iron Man 3 (2013)

Δυστυχώς, η τριλογία του εμβληματικού ηγέτη του MCU (ναι, αυτός είναι) δεν έκλεισε ιδανικά, καθώς η κακή διαχείριση (τουλάχιστον) των villains οδήγησε σε πανωλεθρία. Βλέπεται ευχάριστα όμως.

26. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Ο Strange μπλέκεται στα crossover σε μια εποχή που η Marvel απλά θέλει να ενώσει τα πάντα μέσα στο κινηματογραφικό της σύμπαν. Ενώ ο Doctor Strange λειτουργεί γενικά ως κομβικό σημείο για τα πολλαπλά σύμπαντα και θεωρητικά περιμέναμε υπερθέαμα, η ταινία καταλήγει να αλλοιώνει χαρακτήρες και καταστάσεις χωρίς σοβαρό λόγο, σε σημείο που τελικά αυτό το sequel δεν αξίζει στον ήρωα αυτόν. Ούτε σε εκείνη.

25. Black Widow (2021)

Η Black Widow αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέλη της ομάδας των Avengers και μέχρι πρότινος δεν είχε δική της ταινία. Κάπως έτσι φαίνεται να σκέφτηκαν και οι υπεύθυνοι και έβγαλαν κάπως βιαστικά το κινηματογραφικό της σόλο. Πέρα από μια φανταστική Florence Pugh, είναι κάπως μέτριο.

24. Captain America: The First Avenger (2011)

Η πρώτη ταινία του πρώτου Avenger τοποθετείται χρονικά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι ενώ παραμένει μια αρκετά καλή περιπέτεια, πιστή στο origin story του χαρακτήρα, σίγουρα είναι το χαμηλότερο σημείο της απίστευτης ιστορίας του Captain America. Κερδίζει πόντους λόγω Hayley Atwell, σαφώς.

23. Ant-Man (2015)

Η γνωριμία με τον Ant-Man και τον χαρισματικό Paul Rudd είναι μια πολύ διασκεδαστική κωμωδία, που έδειξε, όταν κυκλοφόρησε, ότι το κινηματογραφικό σύμπαν αυτό διακρίνεται και από ποικιλομορφία στα είδη.

22. Thor: The Dark World (2013)

Η δεύτερη ταινία του Thor παρέμεινε πιστή στο πνεύμα της πρώτης, όμως σε καμία περίπτωση δεν έφτασε την ποιότητά της.

21. Eternals (2021)

Μια αρκετά παρεξηγημένη ταινία, με φανταστική ατμόσφαιρα, που ομολογουμένως δεν κάνει ιδανική δουλειά στην παρουσίαση αυτών των νέων χαρακτήρων, όμως διαθέτει αρκετή γοητεία και πολύ διαφορετικές εικόνες σε σχέση με τις άλλες ταινίες του MCU.

20. Iron Man 2 (2010)

Πολλοί θυμούνται αυτό το sequel ως κακό, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά καλή ταινία και διαστρεβλώνεται κάπως η εικόνα της γιατί δεν κατάφερε να φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη του πρώτου Iron Man. Διαθέτει φοβερές σκηνές δράσης και εφέ, εξερευνά περισσότερο τον πάντα ενδιαφέροντα Tony Stark και είναι η πρώτη ταινία που, στην ουσία, ξεκίνησε "τις φάσεις" και άρα το ίδιο το MCU.

19. Spider-Man: Homecoming (2017)

Μετά το αδιανόητο ντεμπούτο του στο Civil War, ο Spider-Man, ο μακράν δημοφιλέστερος χαρακτήρας της Marvel, εισάγεται στο MCU με αυτήν την "απλά ΟΚ" ταινία. Ο Tom Holland αποκτά status AAA και εμείς παίρνουμε μια εικόνα από τις εφηβικές περιπέτειές του. Η Marisa Tomei ανεβάζει τα επίπεδα της γοητείας εδώ πέρα.

18. The Incredible Hulk (2008)

Ο πιο αδικημένος από τους πρωτοκλασάτους ήρωες της Marvel απέκτησε μόνο μία ταινία εντός του MCU και ο Edward Norton έκανε εξαιρετική δουλειά, πριν το recast του Mark Ruffalo. Ένας ήρωας που θα μπορούσε να έχει πολύ διαφορετική και πιο ενδιαφέρουσα πορεία, δυστυχώς έγινε πιο αδιάφορος στις πιο πρόσφατες εμφανίσεις του. Μακάρι να τον κρατούσαν πιο κοντά σε αυτήν την εκδοχή του.

17. Doctor Strange (2016)

Ο πάντα χαρισματικός Cumberbatch "κουβαλάει". Ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας του MCU αποκτά το δικό του κινηματογραφικό origin story, το οποίο μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Και διαστάσεις. Ανοίγει και νέες διαστάσεις.

16. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

Μακράν ο πιο άσημος -αλλά χαρισματικός- χαρακτήρας σε αυτήν τη λίστα έκανε ένα εκρηκτικό ντεμπούτο γεμάτο αδρεναλίνη, φανταστικές χορογραφίες μάχης και εξαιρετικά εφέ. Το origin story επίσης έχει ενδιαφέρον και συνθέτει έτσι μία από τις πιο αναπάντεχα καλές ταινίες του MCU.

15. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Πολλοί κάνουν λόγο για την καλύτερη ταινία της Marvel στη μετα-Endgame εποχή. Είναι πιο σοβαρό σε ύφος από τα προηγούμενα της σειράς, όμως παραμένει εξαιρετικά διασκεδαστικό και δεν λείπει το χιούμορ.

14. Black Panther (2018)

Μια εμβληματική ταινία που πολλοί θεωρούν πως είναι η καλύτερη σε όλο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Κατάφερε να κάνει πολλά τόσο για τον χαρακτήρα, όσο και για την εκπροσώπηση των μαύρων στις ΗΠΑ -ένας σχολιασμός που γίνεται και μέσω της φανταστικής χώρας του, της Wakanda- και είναι μία από τις εμπορικότερες αυτής της λίστας, αμέσως κάτω από τα Avengers και μία συγκεκριμένη πολυδιάστατη περιπέτεια του Spider-Man. Τη βρίσκουμε κάπως υπερεκτιμημένη βέβαια, αν την εξετάσουμε με πιο βασικούς όρους, όμως ο Boseman ήταν, είναι και θα είναι ο Black Panther.

13. Thor (2011)

Ο θρύλος του Chris Hemsworth ξεκίνησε εδώ. Ένας από τους ισχυρότερους χαρακτήρες της Marvel έκανε φανταστικό ντεμπούτο, με τη Natalie Portman να "γειώνει" όσο πρέπει την ιστορία και τον Antony Hopkins να την "αποθεώνει". Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και την πρώτη εμφάνιση του εξίσου εμβληματικού Tom Hiddlestone ως Loki.

12. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Το sequel των Guardians εμβάθυνε στις σχέσεις της ξεχωριστής αυτής ομάδας και η φανταστική χημεία που έχουν μεταξύ τους είναι σαφώς το highlight. Εδραίωσε τη θέση τους σε αυτό το σύμπαν και παρότι δεν είναι τόσο σφιχτοδεμένη όσο η πρώτη ταινία τους, παραμένει πολύ αξιόλογη.

11. Avengers: Age of Ultron (2015)

Η αλήθεια είναι ότι η δεύτερη ταινία των Avengers απογοήτευσε. Μετά την σοκαριστική πρώτη τους μάζωξη, το Age of Ultron δεν κατάφερε να το ξεπεράσει. Ούτε ο Ultron είχε τον ίδιο αντίκτυπο με τον Loki, σαφώς. Παρ' όλα αυτά, έχουμε ντεμπούτο Scarlet Witch και Vision, μαζί με μια από τις πιο διασκεδαστικές τελικές μάχες που θα βρείτε στο MCU, αλλά και το καταπληκτικό ξυλίκι ανάμεσα σε Hulk και Hulkbuster (ο Iron Man "φουσκωμένος").

10. Guardians of the Galaxy (2014)

Το ντεμπούτο των Guardians ήταν καταπληκτικό. Μια παρέα από αδιανόητα άτομα, εντελώς αντισυμβατικοί χαρακτήρες, που δεν θα έπρεπε να αποτελούν στοιχεία ενός blockbuster, κι όμως, ήταν αυτό ακριβώς. Ο Waititi έχτισε τη φήμη του εδώ (και το παράκανε μετά).

09. Thor: Ragnarok (2017)

Το πρώτο δείγμα της υπερβολής του Waititi, η οποία όμως κατάφερε και ισορρόπησε όπως έπρεπε. Η συνταγή ήταν "βάλτε το χιούμορ των Guardians μέσα στο Thor". Κάπως έτσι άλλαξε εντελώς ύφος η σειρά. Φανταστικές μάχες, εκπληκτική villain, Cate Blanchett, και η τελευταία "καλή" εμφάνιση του Hulk.

08. Spider-Man: Far from Home (2019)

Ο Tom Holland στη δεύτερη ταινία ήταν ένας πολύ πιο έμπειρος Spider-Man, με σαφώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, τόσο σε σεναριακό επίπεδο, όσο και στην πραγματικότητα. Πολύ καλύτερο από το Homecoming, μεγαλύτερο budget, με τρομερά CGI sequences και έναν εξαιρετικό Gyllenhaal. Επίσης εδώ αναδεικνύεται η χημεία μεταξύ του Holland και της Zendaya.

07. Iron Man (2008)

Η ταινία που τα ξεκίνησε όλα ίσως θα έπρεπε να βρίσκεται πιο ψηλά, όμως παραμένει ένα από τα "μεγαθήρια" αυτής της λίστας. Ο Robert Downey Jr. χαράσσεται στις μνήμες μας ως το καλύτερο casting στην ιστορία πιθανότατα, και βλέπουμε το origin story ενός ειδώλου, που στην ουσία αποτέλεσε πυλώνα ολόκληρου του MCU.

06. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Μακράν η καλύτερη "προσγειωμένη" ιστορία αυτής της λίστας, πιθανότατα η καλύτερη περιπέτεια και ένας Captain America που ξεδιπλώνεται με χάρη δίπλα σε Falcon, Nick Fury και Black Widow. Αδιανόητες χορογραφίες, φανταστική ροή, ιδανικό μυστήριο και ένας Winter Soldier, που δεν απογοητεύει.

05. Spider-Man: No Way Home (2021)

Μια ταινία-ωδή στη νοσταλγία με φανταστικές ιδέες και ακόμα καλύτερη υλοποίηση. Είναι η "πιο Spider-Man" ταινία που υπάρχει στον κόσμο και παρότι δεν είναι τόσο συνδεδεμένη με την πραγματικότητα, όσο θα περίμενε κανείς από τον συγκεκριμένο ήρωα (αφού μπλεκόμαστε και πάλι με πολλαπλές διαστάσεις), είναι ασύλληπτα διασκεδαστική και το καλύτερο κλείσιμο που θα μπορούσε να έχει η τριλογία.

04. The Avengers (2012)

Η πρώτη ταινία Avengers είναι το Marvel Cinematic Universe. Άλλαξε τον κόσμο του κινηματογράφου και άνοιξε νέους ορίζοντες ως προς το τι μπορούμε να περιμένουμε πλέον όχι μόνο από το είδος των υπερηρωικών ταινιών, αλλά γενικότερα. Το εγχείρημα των άπειρων πρωταγωνιστών πέτυχε: ιδανικό screen time σχεδόν για όλους, φοβερές διαδράσεις μεταξύ τους και εκκωφαντικό σοκ από την τελική μάχη. Μερικές από τις καλύτερες στιγμές σε ολόκληρο το MCU βρίσκονται εδώ. Επίσης άνοιξε τον δρόμο για τα αδιανόητα επίπεδα εισπράξεων, που έφτασαν (και ξεπέρασαν, τελικά) και άλλες ταινίες της Marvel στη συνέχεια.

03. Captain America: Civil War (2016)

Το Civil War πάντα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα "συμβάντα" στον κόσμο των κόμικ. Η κινηματογραφική εκδοχή του είναι ακριβώς όπως έπρεπε. Η φιλονικία ανάμεσα στον Iron Man και τον Captain America έδωσε το πρόσφορο έδαφος για μερικές από τις καλύτερες σκηνές μάχης που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη και φυσικά ήταν το ντεμπούτο για εμβληματικούς ήρωες, όπως ο Spider-Man και ο Black Panther. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτές τις ταινίες είναι το πλήθος των χαρακτήρων και το γεγονός ότι "δουλεύουν" σεναριακά.

02. Avengers: Endgame (2019)

Το τέλος του MCU, για πολλούς. To κλείσιμο του Infinity saga είναι η δεύτερη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών και υπάρχει λόγος για αυτό. Έχουμε ιδανικό κλείσιμο στα περισσότερα arcs των χαρακτήρων από δεκάδες ταινίες, επικές μάχες, ανατροπές, δράμα και συγκινήσεις. Αποχαιρετισμοί σε τεράστιους χαρακτήρες, χτίσιμο για συνέχειες και spin-offs και, γενικά, τεράστιο σε όλα του. Από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα, ως παραγωγή και μόνο, στην ιστορία του κινηματογράφου. Και μάλιστα, άκρως επιτυχημένο.

01. Avengers: Infinity War (2018)

Η πρώτη ταινία του τέλους του Infinity saga έχτισε τα όσα αναφέραμε για το Endgame, ενώ παράλληλα είχε το καλύτερο τέλος που έχουμε δει εδώ και χρόνια σε ταινία του είδους. Δεν έχει υπάρξει και πιθανώς δεν θα ξαναδούμε (όχι σύντομα, τουλάχιστον) τέτοιο υπερθέαμα. Σοκ και δέος.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr