Γιώργος Λάνθιμος, η καλύτερη ασίστ των Oscars

Αν μη τι άλλο, το μπάσκετ έχει "γράψει" μέσα του.

Κείμενα επί κειμένων έχουν γραφτεί για τον Γιώργο Λάνθιμο από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα. Πολλά από αυτά, αδιαφορώντας να εκτιμήσουν την όποια προσπάθειά του να υπηρετήσει το όραμά του, όσο weird κι αν είναι αυτό, σχεδόν υποβαθμίζουν τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά του. Κάποια τον αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη success story που α λα Αντετοκούνμπο βγήκε από την Αθήνα στο εξωτερικό και "βρήκε την υγειά του", ενώ άλλα διακατέχονται από υπέρμετρη εθνική υπερηφάνεια που ξεπερνά το βασικό χιούμορ των Λάνθιμος Χουλς. Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμη τετριμμένη περίπτωση κλασικών εικονογραφημένων εντός των τειχνών της λιλιπούτειας σε μέγεθος και τεράστιας σε μικροπρέπεια Ελλάδας, που δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση. 

Eκείνα που τον υποτιμούν ωστόσο, είναι μακράν τα πιο εξοργιστικά κατ᾽εμέ. Όσο κι αν δεν ελκύεσαι από την τέχνη του Λάνθιμου και του κάθε Λάνθιμου, δε μπορείς παρά να παραδεχτείς έναν τύπο που προ Χόλιγουντ, όποια πέτρα κι αν σήκωνες, τον έβρισκες από κάτω. Είτε πρόκειται για βίντεο κλιπ του Σάκη Ρουβά είτε σε αγώνες της ομάδας μπάσκετ του Παγκρατίου. Είμαστε τα βιώματά μας άλλωστε, και ειδικά το τελευταίο, φαίνεται πως έχει "γράψει" μέσα του.

Η αξιοσημείωτη πορεία του πιο γνωστού, αυτήν τη στιγμή, έλληνα στο Χόλιγουντ, εκτός από ανοδική και πολυβραβευμένη σε πάσης φύσεως διοργάνωση, κινείται γύρω από μία συγκεκριμένη συνισταμένη: Το ομαδικό πνεύμα, που εξήρε (και χθες) το πουλέν του, Emma Stone όταν ανέβηκε στη σκηνή των Oscars 2024 για να παραλάβει το δεύτερο όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στο Poor Things. Θυμίζουμε ότι οι δυο τους έχουν παρακολουθήσει μαζί αγώνα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, αλλά και το Λέικερς - Φοίνιξ Σανς στο Λος Άντζελες. 

Πέρα από τη διαχείριση των κρίσεων πανικού της Stone, ο Λάνθιμος, από όταν απελευθερώθηκε από την προβλέψιμη εμμονή του να κάνει weird κινηματογράφο ντε και σώνει, δίχως στέρεα επιχειρήματα να στοιχειοθετούν την εν λόγω επιλογή, έδειξε πως είναι καλός προπονητής, όπως και παίκτης. Η αλλαγή αυτή, η οποία μπορεί να οφείλεται στο "χτίσιμο" της αυτοπεποίθησης και της εμπειρίας του, έγινε περισσότερο ορατή από τον "Αστακό" και έπειτα. Ο έλληνας σκηνοθέτης κατά κάποιον τρόπο "ερωτεύεται" τους πρωταγωνιστές του· όπως ένας μελετημένος coach, εντοπίζει τα προσόντα τους και τα εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Και παρότι είναι ξεκάθαρη η θέση του ως ενορχηστρωτή, παραμένει σε mood γενναιόψυχου παίκτη που περισσότερο τον νοιάζει να δώσει ασίστ για να μπει το καλάθι, παρά να το βάλει οπωσδήποτε ο ίδιος. Δεν είναι τυχαίο που η Olivia Colman βραβεύθηκε με όσκαρ α᾽γυναικείου ρόλου στο The Favourite ούτε ότι η Stone άνθισε ξανά με τη Bella Baxter του Poor Things. 

Γιατί δε γίνεται να μοιράζεις ασίστ στους πάντες όταν ο ίδιος δε μπορείς να σουτάρεις πρώτος. Ο Γιώργος Λάνθιμος αποδεδειγμένα ξέρει και αναμφίβολα -mark my words που θα έλεγαν οι φανς του διεθνώς- δε θα αργήσει να ανταμειφθεί αναλόγως. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr