To Oppenheimer επανεξετάζει τον ρόλο του Lewis Strauss στην ιστορία

Ο Lewis Strauss στο Oppenheimer χάρισε στον Robert Downey Jr. το πρώτο του Όσκαρ.

Πρωταγωνιστώντας ως Lewis Strauss στην ταινία Oppenheimer, ο Robert Downey Jr. φαίνεται πως επανεξετάζει τον ρόλο του στην ιστορία. Ο Oppenheimer νιώθει τύψεις για τη συμμετοχή του στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι -και προτρέπει τον πρόεδρο Henry S. Truman να σταματήσει κάθε περαιτέρω πυρηνική δοκιμή. Εν τω μεταξύ, ο διορισμένος από τον Truman, Strauss αρχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου -ενός ακόμη πιο ισχυρού θερμοπυρηνικού όπλου.

Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς ο ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός των εξοπλισμών κορυφώνεται. Ο Oppenheimer συναντά τον Albert Einstein, ο οποίος τον προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πυρηνικού ολοκαυτώματος. Η συνάντηση αυτή "δεν ήταν ιστορική", σύμφωνα με τον εγγονό του Oppenheimer, Charles Oppenheimer. Παρόλα αυτά, δήλωσε στο Time, "η συζήτηση του Einstein με τον Oppenheimer στο τέλος ήταν πραγματικά αποτελεσματική". Ωστόσο, ο Strauss πίστευε ότι ο Oppenheimer μπορεί να του κακομίλησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας. Αυτό τον οδήγησε εν μέρει στην υποκίνηση των αμφιλεγόμενων ακροάσεων του Oppenheimer περί ασφάλειας το 1954.

Καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι του τρίτου μέρους του Oppenheimer, ο Strauss εξαπολύει τη μία επίθεση μετά την άλλη στις ακροάσεις - με άμεσο στόχο τον Oppenheimer. Φέρεται να προσβλήθηκε από τη σχέση του Oppenheimer με την πρώην κομμουνίστρια Jean Tatlock, και μάλιστα έτρεφε δυσαρέσκεια που ο Oppenheimer δεν τον συνόδευσε ποτέ ως εξέχουσα προσωπικότητα των μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων στην Ουάσινγκτον (αν και αυτή η πτυχή του χαρακτήρα του Strauss παραλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την τελευταία ταινία του Nolan). Ο Strauss έβαλε επίσης τον τότε διευθυντή του FBI J. Edgar Hoover να θέσει τον Oppenheimer υπό παρακολούθηση, η οποία περιελάμβανε παράνομες υποκλοπές.

"Είχα προηγουμένως μια δίκαιη κατανόηση του Strauss επειδή με γοήτευαν οι μηχανισμοί του πολέμου, ιδίως στο θέατρο του Ειρηνικού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Robert Downey Jr. στο Vulture. 

"Προκάλεσα λίγο το Μότσαρτ-Σαλιέρι όλων αυτών. Είπα, δεν είμαι σίγουρος κατά κάποιο τρόπο ότι ο Strauss δεν είναι λίγο ο ήρωας εδώ, κάτι που δημιούργησε κάποια έκπληξη στον Nolan. Τον προκάλεσα μισοαστειευόμενος για το αν ο ναύαρχος Strauss δεν είχε κάνει όλα όσα θα έκανε κάθε πατριώτης Αμερικανός. Και είπε: "Λοιπόν, αυτό θα είναι ένας υπέροχος συνεχής διάλογος. Λοιπόν, θα κάνετε την ταινία; Και είναι ο Chris Nolan, οπότε δεν ρωτάει τον γ@^%$#ο τον ατζέντη σου".

Στο τέλος, ο Strauss εξασφάλισε την ανάκληση των αδειών του Oppenheimer - απλώς και μόνο για να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Οι ακροάσεις ολοκληρώθηκαν σχεδόν στο παρά πέντε για τον Oppenheimer, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, και η θέση του στη δημόσια σφαίρα ως "ήρωα" ή "κακούργου" ποικίλλει. Ο Strauss παραδέχθηκε τελικά ότι ο ίδιος ήταν στην πραγματικότητα αυτός που έπεισε τον Truman να επιδιώξει την κατασκευή της βόμβας υδρογόνου - πράγμα που απογοήτευσε τον Truman. Ο πρώην πρόεδρος διέρρευσε στον Τύπο μια επιστολή στην οποία περιέγραφε την οργή του για τον Strauss, γεγονός που οδήγησε στην αποτυχία της ακρόασης του προέδρου της AEC στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του ως υπουργού Εμπορίου. Η ήττα αυτή ουσιαστικά τερμάτισε την πολιτική καριέρα του Strauss.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.