Είναι το Full Metal Jacket η συγκλονιστικότερη πολεμική ταινία όλων των εποχών;

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε τα μάτια μας από την οθόνη όταν παρακολουθούμε το αριστούργημα του Kubrick.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 09 Φεβρουαρίου 2019

Το έχουμε δει τουλάχιστον μία φορά, το αγαπάμε από τότε, θέλουμε να το βλέπουμε ξανά και ξανά. Είναι το Full Metal Jacket (1987), ένα από τα αριστουργήματα του δάσκαλου της σκηνοθεσίας Stanley Kubrick, ο οποίος όχι μόνο καταθέτει την προσωπική του ματιά στην αιματοβαμμένη ματαιότητα του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά διεισδύει και στην άγρια καθημερινότητα των Αμερικανών πεζοναυτών κατά τη διάρκεια της αυστηρής εκπαίδευσής τους.

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, έχουμε τα 5 πιο αξέχαστα σεκάνς της θρυλικής ταινίας.

Η πλοκή

Η ταινία χωρίζεται σε δυο χρονικές στιγμές.
Στην πρώτη βλέπουμε μία νέα ομάδα νεοσύλλεκτων να φτάνουν στο κέντρο εκπαίδευσης του νησιού Parris, εκεί όπου ο λοχίας Hartman (τον υποδύεται ο συγχωρεμένος R. Lee Ermey) υιοθετεί μια δρακόντεια τακτική για να μεταμορφώσει τους άντρες του σε πολεμικές μηχανές. Την πρωταγωνιστική ομάδα των νεαρών φαντάρων υποδύονται οι Matthew Modine (Joker), Arliss Howard (Cowboy) και Vincent D'Onofrio (Gomer Pyle).
Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, παρακολουθούμε τη φρίκη που ζουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ασιατική ζούγκλα και τους τρόπους επιβίωσης μέσα σε μάχες (σφαγές χωρίς έλεος) αλλά και στο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Το ψυχολογικό δράμα του στρατιώτη Gomer Pyle

Ο στρατιώτης Leonard Lawrence -με το ψευδώνυμο Gomer Pyle- είναι ο αδύναμος κρίκος της τριανδρίας των πρωταγωνιστών. Αν και προικισμένος με ένα γιγάντιο σωματότυπο, η χαμηλή διανοητική και ψυχολογική του υπόσταση τον οδηγεί σε διαρκείς ταπεινώσεις από τον λοχία και συχνούς ξυλοδαρμούς από τους υπόλοιπους πεζοναύτες. Αλλά χάρη στην ικανότητά του να στοχεύει με μεγάλη ακρίβεια, ο Lawrence ολοκληρώνει την εκπαίδευση και παίρνει φύλλο πορείας για το Βιετνάμ. Ωστόσο, το τελευταίο βράδυ στο νησί Parris, ο Lawrence τρελαίνεται, πυροβολώντας στο στήθος τον λοχία Hartman και στη συνέχεια βάζει την κάννη του Μ14 στο στόμα του και αυτοκτονεί. Αυτή η σκηνή χαρακτηρίζεται σαν μια από τις συγκλονιστικότερες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Είναι το Full Metal Jacket η συγκλονιστικότερη πολεμική ταινία όλων των εποχών;

Η αγριότητα του λοχία Hartman

Δείχνει μια απίστευτη, απάνθρωπη σκληρότητα στους εκπαιδευόμενους. Τους εξευτελίζει, τους απειλεί, τους δίνει ταπεινωτικά ψευδώνυμα, τους κάνει καψόνια που μοιάζουν χειρότερα και από εφιάλτες ακόμη και για ασήμαντους λόγους, τους υποβάλλει σε εξουθενωτικά γυμνάσια.  
Η πιο αξιομνημόνευτη ατάκα του στην ταινία είναι η εξής: "Το όπλο είναι απλώς ένα όργανο, είναι η καρδιά από πέτρα που σκοτώνει. Αν η θέλησή σας να σκοτώσετε δεν είναι ξεκάθαρη και καλά ελεγχόμενη, ίσως να διστάσετε να σκοτώσετε τη στιγμή της αλήθειας. Δεν θα σκοτώσετε απλά τον εαυτό σας, θα γίνετε νεκροί πεζοναύτες και ως εκ τούτου θα βρεθείτε σε μια θάλασσα από σκατά, επειδή δεν επιτρέπεται να πεθάνει ένας πεζοναύτης χωρίς άδεια από τον ανώτερό του".

Το -σουρεαλιστικά- ωμό φινάλε

Βρισκόμαστε στις τελευταίες σκηνές του Full Metal Jacket. Σε ένα σκοτεινό, φλεγόμενο περιβάλλον, ο Joker πυροβολεί ένα οπλισμένο κορίτσι Βιετκόγκ, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι από το λόχο του είναι νεκροί από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Αμέσως μετά, ο Kubrick κινηματογραφεί την ομάδα από τους εναπομείναντες πεζοναύτες ανάμεσα σε καμένα ερείπια, να τραγουδούν ένα παιδικό τραγούδι (Μίκυ Μάους) στο δρόμο τους για το στρατόπεδο.

ΜΕΤΑΛ

Πριν γίνει ταινία, το Full Metal Jacket ήταν βιβλίο

Ο Kubrick ανακάλυψε το μυθιστόρημα του Gustav Hasford με τον τίτλο Born To Kill το 1982. Το διάβασε δύο φορές, καταλήγοντας ότι ήταν ένα μοναδικό βιβλίο, απολύτως απαραίτητο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Αυτό που εντυπωσίασε τον σκηνοθέτη -πάνω από όλα- ήταν οι σχεδόν ποιητικοί διάλογοι των ηρώων μέσα σε ένα περιβάλλον φρικαλέας πραγματικότητας. Περιέργως, ο Kubrick αποφάσισε να μην γυρίσει την ταινία στις ΗΠΑ, αλλά στην Αγγλία.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Βιβλία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα έμαθε η ζωή και το σινεμά στον Steve McQueen

Μαθήματα ζωής από τον 49χρονο βραβευμένο σκηνοθέτη, συγγραφέα και καλλιτέχνη.

Νέα χρονιά, νέα θεάματα σε μικρή και μεγάλη οθόνη

Όλα όσα μας επιφυλάσσουν σινεμά και τηλεόραση από τους πρώτους μήνες του 2019 μέχρι το τέλος του έτους.