Τα cult φιλμ για το έπος του '40

Η παράδοση απαιτεί εμπορικό κινηματογράφο παλιότερων δεκαετιών κάθε 28η Οκτωβρίου. Ακόμα κι αν οι περισσότερες γυρίστηκαν την περίοδο της Χούντας για προπαγανδιστικούς λόγους.

"Ελάτε να τα πάρετε" ουρλιάζει ο Κώστας Πρέκας, καθώς υπερασπίζεται τα οχυρά ενάντια στη ναζιστική εισβολή. Κλείνει τη φράση του με μία αγνή, άναρθρη και βάρβαρη κραυγή. Πιστή κινηματογράφηση της πραγματικότητας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Μάλλον, όχι. Περισσότερο μία cult απόπειρα από εκείνες που μας χάρισε ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος των προηγούμενων δεκαετιών για το έπος της 28ης Οκτωβρίου.

Αν θες να βιώσεις τα συναισθήματα των Ελλήνων στρατιωτών μπορείς να διαβάσεις το Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (εκδ. Ίκαρος) του Οδυσσέα Ελύτη ή τα πεζά του Νίκου Καββαδία στη συλλογή Του πολέμου. Στο άλογό μου (εκδ. Άγρα). Αν τώρα θες να μείνεις πιστός σε μία παράδοση της μεταπολίτευσης μπορείς να δεις κάποια από τις παρακάτω ταινίες.

Για ποια παράδοση μιλάμε; Εκείνη που μας θέλει κάθε 28η Οκτωβρίου να βυθιζόμαστε στον καναπέ, παρέα με μία κουβέρτα, απολαμβάνοντας το καλοριφέρ που ανοίγει για πρώτη φορά, παρακολουθώντας τις επιφανειακές μεν, απίστευτα cult δε ταινίες για το έπος του '40 - που, συνήθως, ξεχνάμε ότι γυρίστηκαν την περίοδο της Χούντας για προπαγανδιστικούς λόγους.

Υπολοχαγός Νατάσα

Νεαρή, άτυχη κοπέλα βοηθά έναν αντάρτη και πληρώνει το τίμημα για αυτό. Αντίστοιχα ο θεατής πληρώνει το τίμημα της επιλογής του: οι διάλογοι ακροβατούν κάπου ανάμεσα στη θεατρικότητα και τον απόλυτο παραλογισμό.

Κοντσέρτο για πολυβόλα

Ήδη από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς πως ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά. Είναι να απορεί κανείς πως τρία ιερά τέρατα του θεάτρου (Καρέζη-Καζάκος-Κατράκης) συμμετείχαν σε τέτοιες παραγωγές. Τόσο επιφανειακό που καταντά απολαυστικό.

Η μεσόγειος φλέγεται

Και τώρα η ώρα για κάτι τελείως διαφορετικό: περιπέτειες από τις ναυμαχίες του Β' Παγκόσμιου. Άκου την εισαγωγή για να μπεις στο κλίμα, πριν τσεκάρεις τους Κώστα Πρέκα και Κώστα Καρρά, δύο παιδικούς φίλους, έναν Έλληνα και έναν Γερμανό, να συγκρούονται αναγκαστικά κάτω από το βάρος του πολέμου. Σοβαρά τώρα;

Η χαραυγή της νίκης

Η επιλογή της ταινίας γίνεται για τη χαρακτηριστική σκηνή που έχει αφήσει την ατάκα μέχρι σήμερα: Ο Δήμος Σταρένιος, σε ρόλο δωσίλογου, προσπαθεί να εξηγήσει στους Κρητικούς πως οι Ναζί είναι φίλοι τους.

Στη μάχη της Κρήτης

Ο Χρήστος Πολίτης, κατά κόσμον Γιάγκος Δράκος, σε νεαρή ηλικία να υποδύεται έναν νεαρό αξιωματικό που προσπαθεί να περάσει τον χρυσό της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή. Πέρα από το ρεσιτάλ άβολης υποκριτικής, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραγωγός Τζαίημς Πάρις: Έλληνας που δούλεψε στο Χόλιγουντ και γύρισε στην πατρίδα για να εξειδικευτεί στο "επικό" σινεμά της εποχής.

28η Οκτωβρίου ώρα 5:30

Τι δουλειά έχει ένας Ισπανός στον ελληνικό κινηματογράφο; Ο Fernando Sancho, αυτή η απίστευτη φάτσα, ήταν προσωπική επιλογή του Τζαίημς Πάρις. Αργότερα θα τον θαυμάζαμε και ως Αλή Πασά. Εδώ υποδύεται τον γενναίο χωρικό. Η λεπτομέρεια που καταρρίπτει κάθε λογική; Οι ερμηνείες του ήταν πάντοτε overdubbed αφού δε μιλούσε γρι ελληνικά.

Η δασκάλα με ξανθά μαλλιά

Ο Πόλεμος, η Κατοχή, οι δυσκολίες και η πείνα στήνουν ένα ιδανικό σκηνικό για ένα βουκολικό ρομάντζο: Νεαρή δασκάλα (Αλίκη Βουγιουκλάκη) σε χωριό μπλέκει ερωτικά με συνάδελφό της (Άγγελος Αντωνόπουλος) επειδή θεωρεί ότι ο άντρας της (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) σκοτώθηκε στο μέτωπο. Μόνο που ο τελευταίος επιστρέφει ολοζώντανος. Πολύ χαρακτηριστικά στα άπειρα κοντινά πλάνα στο πρόσωπο της Εθνικής Σταρ. 

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

Καλή η εμπειρία του Ελληνοαμερικανού παραγωγού από το Χόλιγουντ, όμως όταν μιλάμε για cult οι Έλληνες το κάνουν καλύτερα. Και ποιος μπορεί να ξεπεράσει σε αυτόν τον Γιάννη Δαλιανίδη;

ΟΧΙ

Το έπος των επών με τον Κώστα Πρέκα σε όλο του το μεγαλείο: νεαρός στρατιωτικός ζει μία ερωτική τραγωδία εν μέσω του Β' Παγκοσμίου και δεν παραδίδει τα όπλα. Cult μέχρι τελικής πτώσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.