Το Χόλιγουντ ζει στη χρυσή εποχή του new horror

Αίμα, δάκρυα, ιδρώτας και τα πολυαναμενόμενα θρίλερ του 2019.

Το περασμένο φθινόπωρο το "Αυτό", η κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ του Stephen King διά χειρός Andy Muschietti, έριξε τον "Εξορκιστή" από το θρόνο της πιο εμπορικής ταινίας τρόμου όλων των εποχών.

Λίγους μήνες νωρίτερα, την άνοιξη του 2017, ο ξένος Τύπος παραληρούσε με το Τρέξε! του Jordan Peele, ένα εμπνευσμένο αντιρατσιστικό horror movie που κατόρθωσε να γίνει η viral ταινία της χρονιάς, να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ και να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Οι φωνές που έκαναν λόγο για την ανατολή μιας νέας εποχής για το κινηματογραφικό είδος του τρόμου, που ξέφευγε από τη λογική του blockbuster, αποκτούσε indie αισθητική και έκλεινε το μάτι στη σύγχρονη πραγματικότητα, πλήθαιναν και αυξάνονταν σε ένταση. Ανατολή που είχε διαφανεί ήδη από το 2016, όταν έκανε την εμφάνισή του το γαλλόφωνο θρίλερ της Julia Ducournau "Ωμότητες", μία ιδιοφυής παραβολή για το ξύπνημα της γυναικείας σάρκας, αλλά και το The Neon Demon του Nicolas Winding Refn, ένα ψυχολογικό θρίλερ για την εμμονή της κοινωνίας με την εικόνα.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 και πάρει μαζί του ακόμα μία κινηματογραφική σεζόν, την παρτίδα σώζουν στο Χόλιγουντ και πάλι οι ταινίες τρόμου υπενθυμίζοντας το λόγο που καθιστά τα θρίλερ το ιδανικό είδος για να καυτηριάσει το σινεμά τα κακώς κείμενα της σημερινής και κάθε εποχής. Το "Ένα ήσυχο μέρος" του John Krasinski ήταν μια παραβολή της προστασίας του οικογενειακού ασύλου, αλλά και ένα κοινωνικό πείραμα που προκαλούσε το θεατή να μιμηθεί τους πρωταγωνιστές (η σημασία της σιωπής στις μέρες μας) και να κάνει απόλυτη ησυχία κατά τη θέαση της ταινίας στις αίθουσες.

Το μεταφυσικό θρίλερ "Η διαδοχή" με την καθηλωτική ερμηνεία της Toni Collette, που φημολογείται ότι θα είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, χαρακτηρίστηκε ως "Ο Εξορκιστής της νέας γενιάς", με το σκηνοθέτη Ari Aster στο ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη να καταγράφει την πτώση της βαθιά συντηρητικής αμερικανικής οικογένειας.

Πάνω και πέρα απ’ όλα, όμως, είδαμε τον "Αφανισμό" του Alex Garland με πρωταγωνίστρια τη Natalie Portman, που δε βρήκε το δρόμο του στις αίθουσες, αλλά στο Netflix. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό horror sci-fi, γεμάτο μεταφορές και εικόνες απίστευτης εφιαλτικής ομορφιάς για τη φύση που εκδικείται, αλλά και για το τι είναι τελικά ο άνθρωπος όταν χάσει το DNA του. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Garland, για να είναι καλή μια ταινία τρόμου, πρέπει να αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τα πολυαναμενόμενα θρίλερ του 2019 και το νέο είδος του superhero horror

Us

Το Χόλιγουντ ζει στη χρυσή εποχή του new horror

Μετά την επιτυχία του Τρέξε! o Jordan Peele επανακάμπτει σκηνοθετικά με ένα "social horror-thriller", όπως έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος το νέο του θρίλερ. Πρωταγωνίστριες θα είναι η Elisabeth Moss της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς The Handmaid’s Tale και η οσκαρική Lupita Nyong’o.

Πρεμιέρα: 15 Μαρτίου 2019, ΗΠΑ.

Νεκροταφείο ζώων

Το εμβληματικό θρίλερ του Stephen King βρίσκει ξανά, μετά το 1989, το δρόμο του στη μεγάλη οθόνη. Στο remake των Kevin Kölsch και Dennis Widmyer θα δούμε μια τυπική αμερικανική οικογένεια να μετακομίζει από την αριστοκρατική Βοστόνη στο επαρχιακό Μέιν για να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό μυστήριο, καλά κρυμμένο στο δάσος κοντά στο νέο τους σπίτι.

Πρεμιέρα: Απρίλιος 2019, Ελλάδα.

Brightburn: Ζωντανή Κόλαση

Τι συμβαίνει όταν ένα χαρισματικό παιδί από έναν άλλο κόσμο προσγειώνεται στη Γη, αλλά αντί να γίνει ο ήρωας που θα σώσει την ανθρωπότητα, αποδεικνύεται πως είναι κάτι διαβολικά σατανικό; Ο δημιουργός του κινηματογραφικού franchise Guardians of the Galaxy παρουσιάζει ένα ανατρεπτικό φιλμ που σύμφωνα με τους κριτικούς αναμένεται να "γεννήσει" μία καινούργια τάση στις horror movies: το υπερηρωικό θρίλερ τρόμου.

Πρεμιέρα: 23 Μαΐου 2019, Ελλάδα.

Το αυτό: Κεφάλαιο 2

TO AYTO

Ακόμα μία κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του King. Το πρώτο μέρος, Το αυτό (2017), αφορούσε τους Losers’ Club, την παρέα των παιδιών που το 1989 τα έβαλε με το σατανικό κλόουν Pennywise. Το δεύτερο μέρος θα αφορά τους χαρακτήρες 30 χρόνια μετά. Σκηνοθετεί ξανά ο Andy Muschietti. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Jessica Chastain, James McAvoy και ο Bill Skarsgård και πάλι στο ρόλο του Pennywise.

Πρεμιέρα: 6 Σεπτεμβρίου 2019, ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.