Οι ρόλοι που οδήγησαν την Olivia Colman στο Όσκαρ

Μία watchlist για να γνωρίσεις καλύτερα την πολυβραβευμένη πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου.

"Είναι πολύ αγχωτικό. Είναι ξεκαρδιστικό. Κέρδισα Όσκαρ!", ήταν τα πρώτα λόγια της Olivia Colman κατά τη βράβευσή της με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την καθηλωτική ερμηνεία της ως βασίλισσα Άννα στην "Ευνοούμενη" του Γιώργου Λάνθιμου.

Αυτή ήταν η πρώτη υποψηφιότητα για χρυσό αγαλματίδιο και η πρώτη νίκη για την 45χρονη Βρετανή ηθοποιό, που μετρά μία πορεία 19 ετών στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.  

Σε περίπτωση που η πρώτη σου επαφή με την υποκριτική δεινότητα της γυναίκας, που αυτή τη στιγμή η Βρετανία μπορεί να αγαπά περισσότερο κι από την βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν στην ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, ρίξε μία ματιά στα φιλμ, στις σειρές και στους ρόλους που την οδήγησαν αργά και σταθερά στην ύψιστη κινηματογραφική βράβευση.

The Office (2001)

Στο βρετανικό mockumentary των Ricky Gervais και Stephen Merchant, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2001 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των υπαλλήλων μίας φανταστικής εταιρείας χάρτου στην πόλη Slough στο Μπερκσάιρ της Βρετανίας. Η Colman έκανε ένα cameo στην πρώτη σεζόν της σειράς, υποδυόμενη μία δημοσιογράφο της εφημερίδας Inside Paper, που θέλει να γράψει ένα άρθρο για το προφίλ του γενικού διευθυντή της εταιρείας David Brent -τον υποδύεται ο Gervais.

Peep Show (2003-2015)

Οι ρόλοι που οδήγησαν την Olivia Colman στο Όσκαρ

Σ' αυτή τη μαύρη κωμωδία, πρωταγωνιστές είναι δύο κολλητοί φίλοι, ο Mark Corrigan και ο Jeremy "Jez" Usborne, που συγκατοικούν σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο. Ο Mark ερωτεύεται τη συνάδελφό του, Sophie Chapman -ερμηνεύει η Colman-, που είναι όμως ερωτευμένη με τον συνάδελφος τους, Jeff. Τελικά, ο Mark κερδίζει την καρδιά της και την παντρεύεται. Ο έγγαμος βίος τους λήγει άδοξα λίγο μετά τον ερχομό του παιδιού τους.

Tyrannosaur (2011)

ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ

Δραματικό βρετανικό φιλμ του Paddy Considine με κεντρικό ήρωα τον Joseph (Peter Mullan), έναν μέθυσο, οξύθυμο, αθυρόστομο τύπο, που συναντά μία μέρα την Hannah (Olivia Colman), η οποία δουλεύει ως εθελόντρια σε φιλανθρωπική οργάνωση. Η Colman είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι αυτή ήταν "η πιο υπερήφανη στιγμή της στο σινεμά".

Broadchurch (2013)

ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ

Στην πρώτη σεζόν του της βραβευμένης βρετανικής αστυνομικής σειράς μυστηρίου, η Colman ενσαρκώνει την ντετέκτιβ, Ellie Miller που ζει και εργάζεται στη μικρή κοινότητα του Broadchurch. Μαζί με τον ντετέκτιβ Alec Hardy (David Tennant), που επισκέπτεται για πρώτη φορά την κοινότητα, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον μυστηριώδη θάνατο ενός 11χρονου αγοριού. Ρόλος – προάγγελος για εκείνον που κράτησε τρία χρόνια μετά στη σειρά The Night Manager.

Ο Αστακός (2015)

Κι όμως, με τον Λάνθιμο δεν συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην "Ευνοούμενη". Ο Έλληνας δημιουργός είχε ήδη ανακαλύψει το ταλέντο της το 2015, όταν και την επέλεξε να συμμετάσχει στον "Αστακό", την κωμική-δραματική ταινία του που κέρδισε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στα 89α βραβεία της Ακαδημίας. Η Colman κρατούσε τον ρόλο της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, στο οποίο οποίο οι φιλοξενούμενοι ήταν υποχρεωμένοι μέσα σε 45 μέρες να βρουν ερωτικό σύντροφο.

Flowers (2016)

ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ

Τηλεοπτική σειρά με μαύρο χιούμορ που "έτρεξε" για δύο σεζόν και περιστρεφόταν γύρω από τη ζωή της οικογένειας Flowers. Η Colman υποδύθηκε τη σύζυγο και μητέρα, μία δασκάλα μουσικής, που καλείται να αναλάβει τα ηνία της οικογένειας όταν συνειδητοποιεί ότι ο άντρας της, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, είναι βυθισμένος στην κατάθλιψη.

Fleabag (2016)

ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ

Με άλλοτε ξεκαρδιστικό και άλλοτε τραγικό τρόπο, η σειρά εξερευνά τις συναισθηματικές περιπέτειες μίας 30χρονης και τις δυσλειτουργικές σχέσεις της με την οικογένεια και τους άντρες που περνούν από τη ζωή της. Η Colman υποδύεται την νονά της. Η δεύτερη σεζόν της σειράς κάνει πρεμιέρα στο BBC στις 10 Μαρτίου με ένα λαμπερό καστ στο οποίο θα δούμε επίσης τις Kristin Scott Thomas και Fiona Shaw.

The Night Manager (2016)

ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ

Σε μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές στιγμές των τελευταίων ετών, στην τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Le Carré, η Colman κρατούσε τον ρόλο μίας εγκυμονούσας αξιωματικού μυστικής υπηρεσίας, που ένωσε τις δυνάμεις της με έναν πρώην στρατιώτη του βρετανικού στρατού και νυν υπάλληλο νυχτερινής βάρδιας στη ρεσεψιόν πολυτελούς ξενοδοχείου (Tom Hiddleston), προκειμένου να συλλάβουν ένα διαβόητο Βρετανό έμπορο όπλων (Hugh Laurie). "Γιατί πρέπει να μιλάω διαφορετικά; Επειδή είμαι γυναίκα;", ήταν μόνο μία από τις αποστομωτικές ατάκες της. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.