Ο Vincent Cassel κάνει και πάλι το Παρίσι βασίλειό του

Πρωταγωνιστεί στην ταινία εποχής "Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού" του Jean-François Richet, που βγαίνει την Πέμπτη στις αίθουσες.

Με φόντο το Παρίσι και με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Jean-François Richet συνθέτει μία εντυπωσιακή παραγωγή που μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο, παραδίδοντάς μας την ταινία εποχής "Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού".

Η υπόθεση

Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα, ο Βιντόκ, ο μόνος άνθρωπος που απέδρασε με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας, είναι ένας θρύλος. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ, ως ένας απλός έμπορος ρούχων. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοί του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές προθέσεις του, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης.

Ένας συναρπαστικός αληθινός χαρακτήρας - στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ - πηγή έμπνευσης για τον Βοτρέν του Μπαλζάκ, τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ και τον Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Ο Vincent Cassel κάνει και πάλι το Παρίσι βασίλειό του

Ο πραγματικός Βιντόκ

Ο Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ ήταν ένας Γάλλος τυχοδιώκτης που από κακοποιός έγινε επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας. Έζησε μια ταραχώδη ζωή που ενέπνευσε συγγραφείς όπως Βίκτορ Ουγκό και Έντγκαρ Άλαν Πόε αλλά και τον Jean-François Richet (Επίθεση στο Σταθμό 13, Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος), σκηνοθέτη της ταινίας, ο οποίος είχε γοητευτεί από την ιστορία του Βιντόκ. Ο Ρισέ ένιωσε πως έπρεπε να κάνει αυτή την ταινία μόλις διάβασε το σενάριο: "Όταν παίρνω ένα σενάριο στα χέρια μου το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ψάξω λόγους για να αρνηθώ τη δουλειά. Η αποδοχή δεν έχει μικρό κόστος, θυσίασα τρία χρόνια από τη ζωή μου, αλλά σε αυτή την περίπτωση μου άρεσε πολύ ο ήρωας, η εποχή και το σενάριο", εξηγεί ο ίδιος. Αυτό ήταν κάτι που τον ένωσε με τον πρωταγωνιστή και βραβευμένο με Σεζάρ Vincent Cassel αφού και οι δύο αντιμετώπισαν τον Βιντόκ σαν έναν άνθρωπο του λαού και όχι σαν έναν κοινό εγκληματία.

Το καστ

Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Εκτός από τον Cassel (Το Μίσος, Ο Μαύρος Κύκνος, Μη Αναστρέψιμος), που κρατά το ρόλο του σούπερ ήρωα που έκανε το Παρίσι βασίλειό του, παίζουν ο επίσης βραβευμένος με Σεζάρ Γάλλος ηθοποιός Fabrice Luchini (Μολιέρος) και η Olga Kurylenko (Ο Θάνατος του Στάλιν), συνθέτοντας ένα ετερόκλητο και πολυ-πολιτισμικό καστ. "Δεν με απασχολεί η εθνικότητα και η εμπειρία του κάθε ηθοποιού. Θέλω ανθρώπους που συμπληρώνουν τους χαρακτήρες τις ταινίες όπως έχω φανταστεί", δηλώνει ο Jean-François Richet, ​​​​που συναντιέται για ακόμα μία φορά με τον Cassel (μετά τα Θα Μείνει Μεταξύ μας και Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος: Μέρος Α’ και Β’).

Ο Cassel για τις ανάγκες του ρόλου χρειάστηκε να παρακολουθήσει μαθήματα "Systema", ρωσική πολεμική τέχνη η εκπαίδευση της οποίας περιλαμβάνει μάχη σώμα με σώμα, μάχη με μαχαίρια και εξάσκηση σε πυροβόλα όπλα μεταξύ άλλων. "Ο Βίντοκ είναι μοναδικός. Η ιστορία του είναι ενυπωσιακή. Παλεύει με τον εαυτό του και προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα του", σημειώνει ο ίδιος.

Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
​​​​​​​

Τα γυρίσματα

Η επιθυμία του Richet ήταν να γυρίσει αυτή την ταινία στη χώρα του. Έτσι τα γυρίσματα έγιναν στο Παρίσι παρά το υψηλό κόστος συγκριτικά με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Richet ήθελε να αποφύγει να γυριστεί το φιλμ μπροστά από έναν τοίχο και επιδίωξε να μπορεί η κάμερα να περιστρέφεται γύρω από τους ηθοποιούς. Αυτό φυσικά αύξησε κι άλλο το κόστος αφού χρειάστηκε να κατασκευαστούν πολλά περισσότερα μέρη κινηματογράφησης. Τα σοκάκια φτιάχτηκαν από πέτρες της εποχής της πρώτης γαλλικής Αυτοκρατορίας. Σε αρκετές σκηνές χρησιμοποιήθηκε φιλμ 35 mm προσδίδοντας την αισθητική της εποχής και κάνοντας την ταινία να μοιάζει ένα ταξίδι στον χρόνο.

Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

"Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού" κάνει πρεμιέρας στις ελληνικές αίθουσες στις 7 Μαρτίου από την ODEON και την AUDIO VISUAL.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης