25 από τα καλύτερα μουσικά biopics

Από τους Joy Division και τους Beach Boys μέχρι τον Μότσαρτ και τον James Brown.

Αν κάτι πέτυχε το Bohemian Rhapsody του Bryan Singer, εκτός από το να δώσει την ευκαιρία στον Rami Malek να παραδώσει την κορυφαία ερμηνεία της μέχρι τώρα πορείας του στην υποκριτική, αποσπώντας το πρώτο του Όσκαρ για το ρόλο του Freddie Mercury, ήταν ότι αναβίωσε ένα από τα πιο παρεξηγημένα κινηματογραφικά είδη, αυτό των biopics και δη των μουσικών, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Αν και αρχικά, οι κριτικοί το κατακεραύνωσαν, κυρίως για τις αρκετές ιστορικές ανακρίβειές του, τελικά οι θεατές ήταν εκείνοι που αποθέωσαν το Bohemian Rhapsody -900 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office- και το ανέδειξαν ως την πιο επιτυχημένη εισπρακτικά μουσική βιογραφία στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάτι συναρπαστικό παρακολουθώντας μία ταινία για ένα διάσημο πρόσωπο, καθώς δείχνει πράγματα που δεν γνωρίζουμε και ξεπερνούν τους δίσκους, τη σκηνική παρουσία ή τις συνεντεύξεις. Απεικονίζει τον προσωπικό αγώνα, τις αγωνίες, την αποφασιστικότητα, την άνοδο ή την πτώση. Ακόμα πιο ιντριγκαδόρικο είναι να βλέπεις ηθοποιούς να μεταμορφώνονται και να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους μουσικούς, είτε κινούμενοι με απόλυτη πιστότητα πάνω στη σκηνή και τα παρασκήνια, είτε επιχειρώντας να συγχρονίσουν τα χείλη τους με τους στίχους των τραγουδιών.

Με αφορμή το Rocketman, τη βιογραφική ταινία για τον Elton John με τον Taron Egerton στον ομώνυμο ρόλο, που βγήκε πριν λίγες εβδομάδες στις αίθουσες, ξεχωρίσαμε τα καλύτερα μουσικά biopics.

25. The Runaways

Οι Dakota Fanning και Kristen Stewart, παίζουν τις Cherie Currie και Joan Jett, αντίστοιχα, στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους με την ίσως πιο θρυλική μπάντα κοριτσιών στην ιστορία του ροκ εντ ρολ, τις Runaways. Ο Michael Shannon συμπρωταγωνιστεί στο ρόλου του διαβόητου παραγωγού Kim Fowley σε αυτή την ταινία που έχει βασιστεί στα απομνημονεύματα της Currie.

24. The Doors

Ο Oliver Stone προσφέρει ένα επικό biopic για τον Jim Morrison και τους Doors, όπου ανάμεσα σε άγριο σεξ, σκληρά ναρκωτικά και θεϊκό ροκ, αποδίδει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την πορεία της μπάντας κατά τη δεκαετία του '60. Η Meg Ryan και ο Kyle MacLachlan συμπρωταγωνιστούν ως φίλη του Morrison -Pamela Courson- και του οργανίστα των Doors -Ray Manzarek. Στο ρόλο του Jim, o Val Kilmer.

23. Nowhere Boy

Τα απομνημονεύματα της Julia Baird για τον αδελφό της, John Lennon, χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για αυτό το biopic (ο ελληνικός τίτλος είναι Όλοι Θέλουν Λίγη Αγάπη) που αφηγείται την πρώιμη ζωή του μουσικού, με νεαρό ηθοποιό Aaron Taylor-Johnson στον ρόλο.

22. Love & Mercy

Στην κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του front man των Beach Boys, τον Brian Wilson ενσαρκώνουν δυο ηθοποιοί, ο Paul Dano και ο John Cusack (κατά τη διάρκεια των ’60s και των ’80s αντίστοιχα), με τον πρώτο να πιάνει καλύτερα το ρυθμό και τις ιδιαιτερότητες του ρόλου, απεικονίζοντας με μεγάλη πιστότητα τον προσωπικό αγώνα που βίωνε λόγω της ψυχικής ασθένειας ο κατά τα άλλα ιδιοφυής μουσικός και "πατέρας" του surf rock.

21. Get On Up

Χρόνια πριν τον Black Panther, ο Chadwick Boseman είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο Νονός της σόουλ - James Brown (φτυστός). Δίπλα του, οι Viola Davis, Octavia Spencer και Dan Aykroyd.

20. Bound for Glory

Στην ταινία "Αυτή Είναι η Δική μου Γη" (ελληνική απόδοση του τίτλου) του Hal Ashby -υποψήφια για έξι Όσκαρ και εντέλει κατέλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας- πρωταγωνιστεί ο David Carradine στο ρόλο του θρυλικού τραγουδιστή της κάντρι, Woody Guthrie. 

19. The Buddy Holly Story

Ο Gary Busey κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Buddy Holly, σε ένα βιογραφικό φιλμ που έθεσε τα πρότυπα για όλα τα μουσικά biopics που κυκλοφόρησαν από εκεί και μετά (1978). Η ιστορία αναφέρεται στην επιτυχημένη αλλά σύντομη καριέρα του πρόωρα χαμένου (σε ηλικία 22 ετών) πρίγκιπα του ροκ εντ ρολ Buddy Holly, από αεροπορικό δυστύχημα. 

18. Blaze

Ο Ethan Hawke έγραψε και σκηνοθέτησε την βιογραφία του Τεξανού τραγουδοποιού και αντιήρωα της κάντρι Blaze Foley (τον ερμηνεύει ο Ben Dickey),που είχε μια αξιοσημείωτα εκρηκτική αλλά σύντομη ζωή, γεμάτη αλκοόλ, παρανομία, καβγάδες, πιστολίδι (από μια σφαίρα στο στήθος πέθανε σε ηλικία 40 ετών) και πολύ μουσική.  

17. Lady Sings the Blues

Το 1972, η Diana Ross έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε αυτό το biopic της Motown (Η Κυρία Τραγουδά Τα Μπλουζ, ο ελληνικός τίτλος) για την ταραχώδη ζωή της ιέρειας της τζαζ, Billie Holiday. Με συμπρωταγωνιστές τους Billy Dee Williams και Richard Pryor, η ιστορία ακολουθεί την τραγουδίστρια από τις ταπεινές ρίζες της στο απόγειο της δόξας, την επακόλουθη πτώση εξαιτίας του εθισμού της στο αλκοόλ και την ηρωίνη, αλλά και την γενναία επιστροφή της στη μουσική σκηνή μέχρι τα 44 της, όπου πέθανε από κίρρωση του ήπατος.

16. 24 Hour Party People

Η μουσική σκηνή του Μάντσεστερ από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τις αρχές της δεκαετίας του '90 χρησιμεύει ως φόντο για την ταινία του Michael Winterbottom, καταγράφοντας τη ζωή του ραδιοφωνικού και μουσικού παραγωγού Tony Wilson (ερμηνεύει ο Steve Coogan), που έφερε στο προσκήνιο τις μπάντες Joy Division και New Order.

15. Control

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Anton Corbijn, εστιάζει στην ιστορία του frontman των Joy Division, Ian Curtis (ερμηνεύει ο Sam Riley), ενός από τους πιο συναρπαστικούς τραγουδιστές και μουσικούς της post-punk σκηνής τη δεκαετία του ’70. Με βάση τα απομνημονεύματα της συζύγου του Curtis, Deborah (που την υποδύεται η Samantha Morton), το ασπρόμαυρο φιλμ γυρίστηκε σαν φόρος τιμής στις συχνές επιληπτικές κρίσεις και τη βαριά καταθλιπτική διαταραχή που βίωσε ο τραγουδιστής με τη βελούδινη, μπάσα φωνή, γεγονός που τον οδήγησε στην αυτοκτονία στα 23 του.

14. La Vie En Rose

Η σπαρακτική ερμηνεία της Marion Cotillard στον ρόλο της κορυφαίας Γαλλίδας τραγουδίστριας Édith Piaf -της οποίας η ζωή σηματοδοτήθηκε από διαρκή τραγικά γεγονότα- την έστειλε αυτομάτως στα Όσκαρ κερδίζοντας το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου.

13. Velvet Goldmine

Αν και δεν είναι μία αληθινά κινηματογραφική απεικόνιση της αρσενικοθήλυκης υπόστασης του David Bowie -επί σκηνής-, ο ηθοποιός Jonathan Rhys Meyers ενσαρκώνει έναν μουσικό ίνδαλμα των 80’s, που ονομάζεται Brian Slade (κομμένο και ραμμένο στα πρότυπα του Λευκού Πρίγκιπα) και απογειώνει -επί σκηνής- το bisexual glam rock. Συμπρωταγωνιστές ο Christian Bale (κριτικός μουσικός) και ο Ewan McGregor (ως υβρίδιο Iggy Pop και Lou Reed).

12. Selena

Η σύντομη ζωή της Τεξανής μιγάδας (δολοφονήθηκε στυγερά από την πρόεδρο του fan club της, στα 23 της), συνοδεύτηκε από μία τεράστια σταδιοδρομία και φήμη χάρη στη μίξη λάτιν και ποπ, καθιστώντας την σούπερ σταρ. Στην ταινία, η Jennifer Lopez παίζει το ρόλο με την ψυχή της, λίγα χρόνια πριν καθιερωθεί και η ίδια ως διάδοχος της στο μουσικό λάτιν-ποπ στερέωμα.

11. Bird

Ο Clint Eastwood σκηνοθετεί τον Forest Whitaker ως Charlie Parker, τον πιο φημισμένο τζαζ σαξοφωνίστα όλων των εποχών και ιδρυτή του ρεύματος της μπίμποπ (πέθανε σε ηλικία 35 ετών ύστερα από υπερβολική κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών), σε μια ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μίξης ήχου.

10. 8 Mile

Ο Eminem υποδύεται τον φανταστικό χαρακτήρα Jimmy B-Rabbit Smith, σε ένα φιλμ που βασίζεται κατά βάση στη δική του ζωή -ως ένας νεαρός λευκός ράπερ που σπάει το κατεστημένο με τους στίχους και τη μουσική του. Ο Marshall Mathers (το πραγματικό όνομα του Eminem) κερδίζει το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού -Lose Yourself.

9. Ray

Ο Jamie Foxx κέρδισε Όσκαρ για την ρεαλιστική ερμηνεία του ως Ray Charles, του θρύλου της R&B, που αν και τυφλός από παιδί στον ξεχασμένο Νότο, μεταμορφώθηκε χάρη στο έμφυτο ταλέντο στο πιάνο και τις φωνητικές του ικανότητες, σε έναν από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς μουσικούς όλων των εποχών.

8. Straight Outta Compton

Μια ταινία που καταγράφει το ξεκίνημα και την εδραίωση του μουσικού κινήματος hip-hop μέσω των N.W.A, με τον O'Shea Jackson Jr. να υποδύεται τον πατέρα του Ice Cube.

 7. Walk the Line

Ο Joaquin Phoenix και η Reese Witherspoon απέσπασαν Όσκαρ ερμηνείας για τους ρόλους τους ως Johnny Cash και June Carter, σε μια ταινία που καταγράφει τη ζωή του τραγουδιστή από τα παιδικά του χρόνια στα βαμβακοχώραφα του Μισισιπή, την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, μέχρι τη θρυλική συναυλία στις φυλακές Φόλσομ το 1968.

6. Sid και Nancy

Ο Gary Oldman και η Chloe Webb μας καθήλωσαν ερμηνευτικά, ενσαρκώνοντας τον πραγματικό ηγέτη των Sex Pistols, Sid Vicious, και την φίλη του Nancy Spungen, σε μια ιστορία αγάπης που εξελίχθηκε στο θάνατο του Vicious έπειτα από κατάχρηση ναρκωτικών (21 ετών) και την έως τώρα ανεξιχνίαστη βίαιη δολοφονία της Spungen (20 ετών) στη μπανιέρα του ξενοδοχείου που διέμενε με τον Sid.

5. La Bamba

Ο Lou Diamond Phillips ενσαρκώνει τον Chicano Ritchie Valens, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ίδιο αεροπορικό δυστύχημα με τον Buddy Holly. Σε παράλληλη εξιστόρηση, η ταινία καταγράφει την απίστευτη άνοδο του "τσιγγάνου" Ritchie Valens στο στερέωμα του ροκ εντ ρολ έως την τραγική και πρόωρη απώλειά του.

4. What's Love Got to Do With It

Η ταινία "Τίνα" (στη ελληνική προσαρμογή του τίτλου) οδήγησε την Angela Bassett και τον Laurence Fishburne σε δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ -ως Tina και Ike Turner-, όπου η νεαρή ερασιτέχνης τραγουδίστρια μέσω μιας καταχρηστικής και βίαιης ερωτικής σχέσης με τον ήδη επαγγελματία τραγουδιστή και παραγωγό, μεταμορφώνεται μετά κόπων και βασάνων ως Βασίλισσα του ροκ εντ ρολ.

3. I'm Not There

Εδώ, ο σκηνοθέτης Todd Haynes μεγαλουργεί, αφού στρατολογεί έξι ηθοποιούς -Christian Bale, Cate Blanchett (!), Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger και Ben Whishaw- με σκοπό να ερμηνεύσουν τις αντίστοιχες ηλικιακές μεταλλάξεις του Bob Dylan και την καλπάζουσα καλλιτεχνική φλέβα του, ως στοχαστής, ποιητής, αντικομφορμιστής, διαδηλωτής, σύζυγος και πάνω απ’ όλα, συνθέτης και τραγουδιστής. Τα πάντα, καλύπτονται από το μουσικό χαλί των τραγουδιών που έκαναν τον Dylan, παγκόσμιο επαναστατικό σύμβολο της φολκ ροκ.

2. Coal Miner's Daughter

Κόρη του Ανθρακωρύχου" (ελληνιστί) είναι ένα biopic για τη ζωή και την καριέρα της Loretta Lynn (ερμηνεύει η Sissy Spacek), θρύλου της κάντρι. Η καριέρα της 87χρονης σήμερα Lynn δεν υπήρξε τρικυμιώδης. Απλά, η φωνή της κατάφερε να διαδώσει την αμερικανική λαϊκή μουσική του Νότου σε όλο τον κόσμο. Η Spacek κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού, ενώ ο συμπρωταγωνιστής Tommy Lee Jones (ως σύζυγος) απέσπασε πολλά κολακευτικά σχόλια για την ερμηνεία του.  

1. Amadeus

Ξέρεις καλά το ρεφρέν του soundtrack Rock me, Amadeus. Η ποιητική διάθεση του σκηνοθέτη Milos Forman για μια ταινία-βιογραφία του Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce), άρρηκτα συνδεδεμένη με την σκιώδη ύπαρξη του Antonio Salieri (F. Murray Abraham) -όπου ο θαυμασμός μετατρέπεται σε θανάσιμο μίσος-, ξεδιπλώνει μία αληθινή ιστορία που σχοινοβατεί πάνω σε αλλεπάλληλα κρεσέντο δράματος, κωμωδίας, ακολασίας και εμμονής. Τιμήθηκε με 8 Όσκαρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.