Η αληθινή ιστορία του πανίσχυρου γαντιού του Thanos

Το Infinity Gauntlet του super-villain του MCU και η σχέση του με ένα αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας, που ο Ισπανός δικτάτορας Franco συνήθιζε να έχει στο υπνοδωμάτιό του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Μαΐου 2019

Τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι ο Ισπανός δικτάτορας Francisco Franco υπήρξε Thanos, πολύ πριν τον ίδιο τον Thanos, στις δύο τελευταίες ταινίες των Avengers, Infinity War και Endgame; Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποιον εντελώς τρελό παραλληλισμό αλλά για μία πολύ συγκεκριμένη ομοιότητα, γύρω από δύο πανομοιότυπα αντικείμενα στα οποία οι προαναφερθέντες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία.

Όπως μπορείς να δεις και στη φωτογραφία στην κορυφή του κειμένου, το Infinity Gauntlet του super-villain της Marvel θυμίζει αρκετά τη θήκη στην οποία φυλάσσεται το λείψανο από το αριστερό χέρι της Santa Teresa de Jesús de Ávila (Ισπανίδα μοναχή εβραϊκής καταγωγής που έζησε τον 16ο αιώνα και αγιοποιήθηκε μετά τον θάνατό της). Από την μία λοιπόν το ισχυρότερο όπλο που υπήρξε ποτέ στο Marvel Cinematic Universe και από την άλλη ένα αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας για τους Ισπανούς, το οποίο μάλιστα είχε στην κατοχή του ο δικτάτορας Franco για αρκετές δεκαετίες - μάλιστα το κρατούσε σε ειδική προθήκη στο υπνοδωμάτιό του, στο βασιλικό ανάκτορο της Μαδρίτης. 

Η αληθινή ιστορία του πανίσχυρου γαντιού του Thanos

Η ιστορία του λειψάνου και της περίφημης θήκης του ξεκινά πίσω στο 1582, όταν έγινε η εκταφή του σορού της Santa Teresa, μόλις 10 μήνες μετά το θάνατό της. Ένας ιερέας έκοψε το χέρι της και το αποθήκευσε στην εν λόγω θήκη που είχαν κατασκευάσει σπουδαίοι τεχνίτες της εποχής, με σκοπό αυτό να γίνει αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς. Το λείψανο, μέχρι τον 17ο αιώνα είχε κάνει tour σχεδόν σε όλη την ισπανική επικράτεια, μέσα στο ασημένιο γάντι με τις ενσωματωμένες πολύτιμες πέτρες και έπειτα -μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα- φυλασσόταν σε διάφορους καθεδρικούς ναούς της χώρας, προτού επέλθει στην κατοχή του Franco. 

Από την άλλη, το Infinity Gauntlet έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα κόμικ της Marvel τον Ιούλιο του 1991, όταν οι Jim Starlin, Ron Lim και George Perez το σχεδίασαν για λογαριασμό της ομώνυμης σειράς περιοδικών. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το λείψανο και η θήκη του αποτέλεσαν τις πηγές της έμπνευσής τους, οι ομοιότητες ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς (αν και το χρώμα των πολύτιμων λίθων δεν είναι το ίδιο). Κάτι που εντόπισαν και αρκετοί χρήστες του Twitter.

 

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Βιβλία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτο trailer για το Spider-Man: Far from Home

Προσοχή, περιέχει spoilers για το Avengers: Endgame.

Oι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα του Bond 25

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό κατευθείαν από Τζαμάικα.