Peter Dinklage, πέρα από τον Tyrion

O αμερικανός ηθοποιός -που κλείνει σήμερα τα 54 του- έχει κάθε λόγο να χαμογελά πλατιά με τα όσα έχει καταφέρει.

Βρισκόμαστε στο 2016 κι ένα αστυνομικό όχημα σταμάτα απότομα δίπλα σε ένα πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης. Ένας τεράστιος Αφροαμερικανός, ντυμένος με την χαρακτηριστική σκούρα μπλε στολή της αστυνομίας, πετάγεται έξω από το αυτοκίνητο. "Ω, ρε φίλε! Δεν το πιστεύω" λέει στον Peter Dinklage και τον δημοσιογράφο του αμερικανικού Esquire που βρίσκεται εκεί για να του πάρει συνέντευξη. "Ξέρεις κάτι; Πάντοτε ήθελα να σου σφίξω το χέρι, για αυτό σταμάτησα".

Ο σπουδαίος ηθοποιός που γιορτάζει σήμερα 54 χρόνια έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 42 του για να γνωρίσει την επιτυχία. Ο ρόλος του ως Tyrion Lannister στο Game of Thrones έγραψε τηλεοπτική ιστορία. Το δηλητηριώδες χιούμορ και οι φλεγματικές ατάκες γεμάτες σοφία που εξαπέλυε προς κάθε κατεύθυνση τον έκαναν πολύ αγαπημένο στο κοινό. "Ι drink and I know things" συνήθιζε να λέει, βάζοντας άλλο ένα ποτήρι κρασί.  Φυσικά, τα πράγματα για τον Peter Dinklage δεν ήταν πάντα τόσο ρόδινα.

Επιτυχία, πέρα από τις προβλέψεις

Peter Dinklage, πέρα από τον Tyrion

Είναι ικανός να βάλει αλατοπίπερο ακόμα και σε άγευστους ρόλους

Μέσα σε λίγα χρόνια, ένα τεράστιο υποκριτικό ταλέντο που συνήθως όμως οι παραγωγοί επέλεγαν για το μέγεθός του, κατάφερε να μετατραπεί σε super star ώστε ακόμα και αστυνομικοί να του ζητούν αυτόγραφο . Όμως, ας μην γελιόμαστε, για πολλά χρόνια ήταν η εμφάνισή του εκείνη που του έδινε ρόλους. Γιατί, πάντα, ήδη από τα αρχαία χρόνια και τον μεσαίωνα οι άνθρωποι εύκολα χρέωναν σε όσους είχαν νανισμό τον πικρό ρόλο του γελωτοποιού.

Ο Dinklage, όμως, παρ' ότι πολύ συχνά βρισκόταν να αναλαμβάνει ρόλους καρικατούρες, δεν έδειχνε να το βάζει κάτω. Ήταν -και παραμένει- ικανός να βάλει μπόλικο αλατοπίπερο σε μάλλον άγευστους και τετριμμένους ρόλους. Το είχε καταφέρει το 2003 στο Elf, το επανέλαβε το 2010 στο Death at a Funeral ενώ τα κατάφερε καταπληκτικά ακόμα και στο πραγματικά σαχλό Pixels (2015) δίπλα στον Adam Sandler. Σε γενικές γραμμές, με περισσότερες από 70 ταινίες στο βιογραφικό του, από το 1995 μέχρι σήμερα, ο τηλεοπτικός Tyrion μπορεί να περηφανεύεται ότι σχεδόν ποτέ και πουθενά δεν έδωσε μία ερμηνεία που να πάτωσε.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές στιγμές, άλλες ξεχασμένες κι άλλες που έλαβαν αρκετή δημοσιότητα όπου το ταλέντο του έλαμψε. Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του στο Saturday Night Live ως κακοντυμένος ερμηνευτής της synth pop που τραγουδά για λογαριασμό μαφιόζων αλλά και ως κλασικός Αμερικανός που έχει πρόβλημα με το ποτό και κουβαλά το υπέροχο όνομα Peter Drunklage. Το πιο ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι καταφέρνει κάτι εξαιρετικά δύσκολο, να ξεπερνά το στερεότυπο με το οποίο τον αντιμετωπίζει ο μέσος θεατής, δηλαδή όλοι μας: γελάς με το ταλέντο του -κι όχι με το μέγεθός του.  


Το Station Agent (2003) παραμένει το magnum opus του Dinklage, πιο πάνω ακόμα κι από τον Tyrion, σύμφωνα με αρκετούς κριτικούς.


Ο Peter Dinklage είναι χαρισματικός από κοντά, διαθέτει σπινθηροβόλο βλέμμα, τρελαίνεται να πηγαίνει τον σκύλο του βόλτα, στα 90s έπαιζε σε punk συγκρότημα και, γενικά, δεν είναι ακριβώς ένας συνηθισμένος τύπος. "Ήθελα να σου πω ότι το αγόρι μου έφυγε από τη ζωή απόψε. Και το Station Agent ήταν η αγαπημένη του ταινία. Είναι κάτι σαν θεϊκό σημάδι ότι σε συναντώ τυχαία. Δεν το πιστεύω. Μπορώ να σε πάρω μία αγκαλιά γιατί αυτήν την στιγμή πεθαίνω μέσα μου;" τον είχε ρωτήσει κάποτε, μία άγνωστη κοπέλα στον δρόμο. Εκείνος την αγκάλιασε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι είναι, όμως, το Station Agent; Πρόκειται για ένα δράμα του 2003 (με το υψηλότατο 7,6 στο IMDB) με πρωταγωνιστή τον Dinklage στον ρόλο ενός ανθρώπου που πάσχει από νανισμό, ο οποίος αποτραβιέται στην εξοχή μετά τον θάνατο του μοναδικό του φίλου. Ή, μάλλον, είναι μία ταινία που δείχνει πώς ένας πληγωμένος άνθρωπος αποκτά ξανά την πίστη του προς την ανθρωπότητα. Για αρκετούς κριτικούς, αυτό παραμένει το magnum opus του Dinklage, πιο πάνω ακόμα κι από τον Tyrion.

Σήμερα, με το Game of Thrones να αποτελεί παρελθόν ύστερα από οκτώ κύκλους που άλλαξαν την τηλεόραση, ο Dinklage είναι ένα αστέρι πρώτου μεγέθους. Όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση του ανθρώπου που τα κατάφερε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Έτσι, αν ισχύουν, τα όσα ακούγονται έχει βάλει στα σκαριά ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο έργο: να γυρίσει σε ταινία τον Νάνο του Σουηδού νομπελίστα Pär Lagerkvist, ένα μυθιστόρημα για ένα μακιαβελικό και μικροσκοπικό γελωτοποιό που καταφέρνει μέσα από δολοπλοκίες να κυριαρχήσει σε ένα μεσαιωνικό παλάτι. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος καλύτερος από τον Dinklage για αυτό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος